Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-09-2019 14:52

Ομιλία ΥΜΕΕ κας Βασιλικής Αναστασιάδου κατά την αναγόρευση του Δρ. Σταμάτιου Κριμιζή σε Επίτιμο Διδάκτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Frederick

Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας σε  μια εκδήλωση που τιμά την γνώση, την καινοτομία και την προσφορά.

To Πανεπιστήμιο Frederick αναγορεύει απόψε τον Ακαδημαϊκό και Διαστημικό Φυσικό, Καθηγητή Σταμάτιο Κριμιζή σε Επίτιμο Διδάκτορα της Πολυτεχνικής Σχολής.   Η αναγόρευση του καταξιωμένου επιστήμονα Σταμάτιου Κριμιζή, αποτελεί την κορυφαία έκφραση τιμής που μπορεί να αποδοθεί με βάση τα ακαδημαϊκά θέσμια.

Η Πολυτεχνική Σχολή τιμά τον Καθηγητή Κριμιζή για το πρωτοποριακό ερευνητικό και συγγραφικό του έργο και την αδιάλειπτη επιστημονική του προσφορά, στους τομείς της διαστημικής και αεροναυτικής.

Ο πολυπράγμων καθηγητής έχει να επιδείξει αξιοθαύμαστο έργο. Είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους εννέα κλασσικούς πλανήτες, και έχει παράλληλα να επιδείξει, σπουδαίο συγγραφικό έργο.

Ο Καθηγητής Κριμιζής έχει επίσης λάβει αμέτρητες διακρίσεις από διακεκριμένους διεθνείς οργανισμούς. Ενδεικτικό της διεθνούς αναγνώρισης της οποίας τυγχάνει είναι το γεγονός ότι το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση μετονόμασε τον αστεροειδή 1979 UΗ σε «8323 Krimigis», προς τιμήν του.

Θέλω πραγματικά να εκφράσω τον απέραντο θαυμασμό μου προς τον Δρ. Κριμιζή για το εκπληκτικό έργο που επιτελεί στον τομέα του για το οποίο, θα πρέπει να είναι περήφανος τόσο ο ίδιος, όσο και όλοι οι Έλληνες.

Φίλες και φίλοι,

Δοθείσης της ευκαιρίας επιθυμώ να σημειώσω ότι η Κύπρος μετά την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος το 2016, ως συνεργαζόμενο κράτος,  έχει θέσει ως βασικό στόχο, να καταστεί πλήρες μέλος του ΕΟΔ, για να μπορεί  να απολαμβάνει τα οφέλη που προσφέρει ο τομέας της έρευνας και της ειρηνικής χρήσης του απώτερου διαστήματος.

Μέσω των δραστηριοτήτων και των προγραμμάτων του ΕΟΔ έχουν διανοιχθεί νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της κυπριακής βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας στην Κύπρο και τίθενται οι βάσεις, για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών, στις οποίες γίνεται χρήση των διαστημικών τεχνολογιών.

Η Κύπρος χρειάζεται να προχωρήσει πέραν των παραδοσιακών τομέων της οικονομίας και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που παρέχονται από νέους τομείς, όπως οι εφαρμογές της τεχνολογίας του διαστήματος.

Ο τομέας του διαστήματος και ο τομέας της τεχνολογίας της πληροφορίας και των επικοινωνιών, μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία και να προωθήσουν τη συνεργασία μεταξύ των γειτονικών χωρών.

Θα ήθελα επί τη ευκαιρία να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στο Πανεπιστήμιο Frederick για τη διακεκριμένη παρουσία και σπουδαία συμβολή του στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης και για την προσήλωσή του ως Ακαδημαϊκού Ιδρύματος στον Πολιτισμό, τις Τέχνες και τα Γράμματα.

Απόδειξη τούτου, η πρωτοβουλία της αποψινής αναγόρευσης, η οποία αποτελεί πρωτίστως τιμή για το Πανεπιστήμιό σας, αφού καταδεικνύει ότι για εσάς η έννοια της εκπαιδευτικής προσφοράς περιλαμβάνει επίσης όλες εκείνες τις δράσεις και πρωτοβουλίες που γίνονται έμπνευση και παράδειγμα για τους φοιτητές.

Κλείνοντας επιθυμώ να σημειώσω πως αποτελεί για μένα μεγάλη χαρά και τιμή η παρουσία μου στην αποψινή τελετή τιμής και αναγνώρισης του έργου, ενός διακεκριμένου Έλληνα ακαδημαϊκού και επιστήμονα.

( ΔΚ )