Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-09-2019 11:27

Δηλώσεις του Υφυπουργού Τουρισμού στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σάββας Περδίος προέβη σήμερα, Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019, σε δηλώσεις στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ για θέματα της επικαιρότητας.

Το κείμενο των ερωταπαντήσεων έχει ως ακολούθως:

«Ερώτηση: Θα μπορούσε η Κύπρος να αναπτύξει τον τουρισμό κρουαζιέρας;

Απάντηση: Η κρουαζιέρα είναι στις δέκα ειδικές μορφές τουρισμού που έχει καθορίσει το Υφυπουργείο εντός της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030 και φαίνεται ότι όντως το ενδιαφέρον επανέρχεται στην ανατολική Μεσόγειο τώρα και τα επόμενα χρόνια. Είμαστε εδώ για να εκμεταλλευτούμε αυτή τη θετικότητα και να επαναφέρουμε την κρουαζιέρα στην Κύπρο τουλάχιστον για τα πλοία που περνούν από την περιοχή. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πιστεύω ότι βήμα βήμα η Κύπρος θα τα καταφέρει. Ήδη φέτος έχουμε αρκετά μεγάλη αύξηση όσον αφορά τις αφίξεις πλοίων – 60 στον αριθμό ενώ πέρυσι ήταν περίπου 30. Οι αριθμοί των επιβατών είναι μεγάλοι και το σημαντικό είναι ότι έχει και εθνικότητες που συνηθίζουν να βγαίνουν και εκτός πλοίου. Αυτό είναι και το σημαντικό για μας: το να φεύγει ο κόσμος από το πλοίο και να δαπανεί και εκτός πλοίου, όχι μόνο στο λιμάνι αλλά και στις εκδρομές.

Γίνονται προσπάθειες να γίνουν επενδύσεις τα επόμενα χρόνια για να γίνουν λιμάνια που να μπορούν να προσελκύσουν και πιο εξειδικευμένες μορφές κρουαζιέρας, οι οποίες μας ενδιαφέρουν ακόμα περισσότερο ακριβώς λόγω της δαπάνης των επισκεπτών.

Ερώτηση: Έχετε και κάποιες άλλες δραστηριότητες στο Αμβούργο;

Απάντηση: Πριν απαντήσω θα ήθελα να πω ότι έχουμε ήδη και κάποιους αριθμούς όσον αφορά τις κρουαζιέρες για του χρόνου. Από τις 60 φετινές αφίξεις ενδέχεται του χρόνου να πάμε γύρω στις 80-90, ίσως και κάτι παραπάνω. Ήδη δουλεύουμε για το πρόγραμμα του 2021, το οποίο έχει ξεκινήσει ενθαρρυντικά. Οι τελικές αποφάσεις όμως γι’ αυτό θα ληφθούν τους επόμενους μήνες.

Ερώτηση: Αυτά αφορούν και το πακέτο που αναφέρατε για τουρισμό από τις γειτονικές χώρες;

Απάντηση: Βεβαίως και ειδικά το Ισραήλ προσφέρεται πάρα πολύ για τουρισμό κρουαζιέρας. Και το Ισραήλ ήταν απόν τα τελευταία χρόνια από την κρουαζιέρα λόγω της ευρύτερης πολιτικής/γεωπολιτικής κατάστασης και φαίνεται να επανέρχεται την ίδια ώρα μαζί μας και αυτό είναι θετικότατο για την Κύπρο. Είναι σημαντικό προτέρημα να μπαίνουν δύο προορισμοί της Ανατολικής Μεσογείου αυτή τη στιγμή πίσω στο παιχνίδι διότι η Κύπρος μόνη της δύσκολα μπορεί να μπει στα προγράμματα των κρουαζιέρων.

Την άλλη εβδομάδα θα μεταβώ στη Σουηδία με συναδέλφους από το Υφυπουργείο διότι μας ανησυχεί η πτώση της σκανδιναβικής αγοράς την τελευταία δεκαετία. Πρέπει να δούμε τι γίνεται μ’ αυτή την αγορά. Τέλος του μήνα θα πάμε σε έκθεση στη Γαλλία. Εκεί θέλουμε να δούμε πώς πάνε τα πράγματα και πώς θα πάνε τα επόμενα χρόνια, είτε αυτό αφορά πτήσεις είτε αφορά κοινά πακέτα μέσω Λιβάνου προς τη γαλλική αγορά. Περί τα μέσα του Οκτώβρη ευελπιστώ ότι θα μεταβούμε στη Ρωσία και στην Ουκρανία διότι σίγουρα πρόκειται για σημαντικές αγορές για το 2020. Ακολούθως, αρχές Νοεμβρίου έχουμε το WTM ( World Travel Market) του Λονδίνου, μια πάρα πολύ σημαντική έκθεση η οποία συμπίπτει με τις ημερομηνίες του υποτιθέμενου Brexit . Θα δούμε και μ’ αυτό τι θα γίνει, αν τελικά η ημερομηνία θα μείνει η ίδια ή αν θα μεταφερθεί παρακάτω. Μέσα Νοεμβρίου θα γίνει στη Βαρκελώνη η έκθεση IBTM , η οποία σχετίζεται κυρίως με συνέδρια. Θα προσπαθήσουμε να μεταβούμε και στη Σαουδική Αραβία για μια έκθεση τουρισμού, υγείας και ευεξίας. Μας έχουν καλέσει ως υφυπουργείο να είμαστε από τους ομιλητές και να παρουσιάσουμε τις δυνατότητες που ίσως έχει η Κύπρος να προσελκύσει στο μέλλον όχι μόνο τουρισμό αλλά και επενδύσεις στον τουρισμό υγείας – ευεξίας και προς το τέλος της χρονιάς, θα κλείσουμε με ταξίδι προς τις χώρες του κόλπου ξανά για να εξετάσουμε εκ νέου το ενδεχόμενο περισσότερων πτήσεων προς αυτές τις χώρες».

(ΝΝ/ΕΚ/ΣΧ)