Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-03-2018 12:24

Υποχρέωση καταχώρισης για χημικές ουσίες

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων πληροφορεί τις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις ότι, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού REACH και τα οποία φαίνονται ενδεικτικά στο συνημμένο διάγραμμα, η τρίτη και καταληκτική ημερομηνία για καταχώριση χημικών ουσιών, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό REACH, είναι η 31η Μαΐου 2018. 

Η υποχρέωση καταχώρισης αφορά χημικές ουσίες που εισάγονται ή παράγονται στην κυπριακή και την ευρωπαϊκή αγορά, είτε σε καθαρή μορφή, είτε ως συστατικό μειγμάτων, είτε σε αντικείμενα με εκούσια απελευθέρωση της χημικής ουσίας, σε ποσότητα ίση ή μεγαλύτερη του ενός τόνου ετησίως ανά εταιρεία. Κάθε χημική ουσία που φέρει χαρακτηριστικό αριθμό ΕΚ (EC number) υπόκειται σε καταχώριση, ανεξαρτήτως της επικινδυνότητάς της. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι χημικές ουσίες σε καθαριστικά, απορρυπαντικά, καλλυντικά, καύσιμα, δομικά προϊόντα, λιπάσματα, μπογιές, βερνίκια, ξυλοκάρβουνα, αιθανόλη κ.ά. Οι καταχωρίσεις υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή και διαδικτυακά από τις επηρεαζόμενες εταιρείες στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA), με την καταβολή του σχετικού τέλους.

Διευκρινίζεται ότι μετά τον Ιούνιο του 2018 δεν θα είναι δυνατή η υποβολή καταχώρισης κάνοντας χρήση του υπάρχοντος αριθμού προκαταχώρισης από επιχειρήσεις που εμπορεύονται χημικές ουσίες σε ποσότητα 1-100 τόνων ετησίως, αλλά θα απαιτείται η πρότερη υποβολή αιτήματος διερεύνησης στον ECHA. 

Οι επιχειρήσεις που από την 1.6.2017 εισάγουν / παράγουν για πρώτη φορά χημικές ουσίες, σε ποσότητα πέραν του ενός (1) τόνου ετησίως, θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα διερεύνησης στον ECHA και να καταχωρίσουν τις χημικές ουσίες που εμπορεύονται προτού αυτές εισαχθούν / διατεθούν στην αγορά. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ECHA (https://echa.europa.eu/reach-2018) και στο σχετικό ενημερωτικό έντυπο του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για περισσότερες πληροφορίες με τους αρμόδιους Λειτουργούς του Τμήματος στα τηλέφωνα 22405609, 22405608 και 22405611.

 

 

Χρονοδιάγραμμα Καταχώρισης Χημικών Ουσιών

ΚΜΤ: Καρκινογόνες, Μεταλλαξιογόνες ή Τοξικές για την αναπαραγωγή Χημικές Ουσίες

 

(ΜΓ/ΣΧ)