Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-09-2019 19:32

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση ενός έτους από τη λειτουργία της BluChip Gallery

Είναι με μεγάλη χαρά που ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση να παρευρεθώ μαζί σας στην ωραία αυτή εκδήλωση για τα πρώτα γενέθλια της BluChip Gallery. Θεωρώ δε τιμή μου να απευθύνω τον χαιρετισμό μου σε μια τόσο εκλεκτή συγκέντρωση που σηματοδοτεί την πολύ επιτυχημένη μέχρι σήμερα λειτουργία της Γκαλερύ, αλλά και την θαυμάσια προοπτική της στα επόμενα χρόνια.

Έχοντας συμπληρώσει ένα μόνο χρόνο λειτουργίας, η BluChip Gallery έχει ήδη καθιερωθεί στο πολιτιστικό μας γίγνεσθαι ως ο πυρήνας μιας πολύ σημαντικής και πολύτιμης προσπάθειας που προβάλλει στην ευρύτερη κοινωνία της Κύπρου, και όχι μόνον, την αξία της τέχνης σε όλες της τις μορφές.

Συγχαίρω τους δημιουργούς της Γκαλερί για αυτή τους την προσπάθεια και τους εύχομαι κάθε καλό για τη συνέχεια.

Σήμερα, στα πρώτα γενέθλια της Γκαλερί, έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια μεγάλη ποικιλία τέχνης με έργα Κυπρίων αλλά και ξένων διεθνούς φήμης δημιουργών που πραγματικά μας προσφέρουν τη δυνατότητα να αντιληφθούμε και να εκτιμήσουμε τη μεγάλη αξία της αξίας της τέχνης, με την οποία χτυπά η καρδιά κάθε κοινωνίας.

Είναι όμως και ένα άλλο στοιχείο που θα ήθελα ιδιαίτερα να επισημάνω. Αυτό είναι εκείνο της διάθεσης μέρους των εσόδων για τις ανάγκες της Europa Donna Κύπρου. Της οργάνωσης, που ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας EUROPA DONNA για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, η οποία αριθμεί σήμερα 46 κράτη μέλη, αγωνίζεται σε πολλά επίπεδα και έχει συμβάλει ώστε οι ασθενείς να αισθάνονται  ότι έχουν ένα πολύτιμο στήριγμα στον αγώνα που δίνουν για τη ζωή. Έναν αγώνα που μπορεί να χρειαστεί να δώσει η κάθε γυναίκα που μπορεί να είναι η σύζυγος, η μητέρα, η αδελφή, η θεία, η φίλη, η κάθε γυναίκα που χρειάζεται τη στήριξη και τη συμπαράσταση μας.

Από πλευράς του κράτους, οι αρμόδιες Υπηρεσίες κάνουν πολλά σε μια προσπάθεια ολιστικής αντιμετώπισης του καρκίνου με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη. Πέραν της πρωτογενούς πρόληψης που προσφέρεται μέσω της Σχολιατρικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, έχει αναβαθμιστεί με μαστογράφους νέας τεχνολογίας το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Πληθυσμιακού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Μαστού, ενώ τελευταία δημιουργήθηκε το διεπιστημονικό Κέντρο Μαστού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας που λειτουργεί σύμφωνα με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Eusoma, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ειδικών για τον Καρκίνο του Μαστού η οποία προάγει τη διεπιστημονική προσέγγιση της διάγνωσης και θεραπείας της ασθένειας.

Με τη λειτουργία του Κέντρου αυτού, που αποτελούσε και διαχρονικό αίτημα της Europa  Donna Κύπρου, η κάθε Κύπρια γυναίκα απέκτησε αυτό που δικαιούται και της αξίζει, την πρόσβαση σε υπηρεσίες ποιότητας, εξειδίκευσης, εμπιστοσύνης και ασφάλειας, όταν μπαίνει στο δύσκολο ταξίδι του καρκίνου του μαστού.

Όσον αφορά γενικότερα τη θεραπεία των περιστατικών καρκίνου, το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου προσφέρει βέλτιστες υπηρεσίες στους 600 τόσους ασθενείς που το επισκέπτονται καθημερινά.

Οι αριθμοί σίγουρα εντυπωσιάζουν στατιστικά, εκείνο όμως που είναι ιδιαίτερης σημασίας για να υπογραμμιστεί επίσης, είναι ότι σύμφωνα με τους γιατρούς, πέραν του 50% των καρκίνων είναι ιάσιμοι, ποσοστό το οποίο μπορεί να αυξηθεί αισθητά, αν οι άνθρωποι ακολουθήσουν τις οδηγίες πρόληψης και γίνει έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας.

Γι’ αυτό κάθε στήριξη στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού, αλλά και της υποδομής που είναι αναγκαία για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία της ασθένειας, είναι πέρα για πέρα πολύτιμη.

Σήμερα, λοιπόν, τέχνη και αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται, πάνε μαζί. Το μήνυμα των διοργανωτών και των καλλιτεχνών στέλνεται έντονα. Η τέχνη γίνεται η ίδια πράξη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, αναδεικνύοντας μαζί και την αξία της συλλογικότητας, σαν ύψιστης κοινωνικής αξίας εκεί ιδιαίτερα που τα προβλήματα είναι δισεπίλυτα και απαιτείται να ενισχυθεί ο σεβασμός προς τον άλλο και να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή, σαν δύναμη που ενώνει και υπερβαίνει τον ατομικισμό.

Συγχαίρω θερμά τους διοργανωτές και τους καλλιτέχνες για τα συναισθήματα τους απέναντι στον συνάνθρωπο και την κοινωνία, και εύχομαι οι ανησυχίες τους για όσα βιώνουν πολλοί συνάνθρωποι μας, αλλά και ο τόπος μας, να βρουν την έκφραση τους μέσα σε νέα έργα τους που επίσης όλοι θα θαυμάζουμε και θα εκτιμούμε για την υψηλή αισθητική τους.

Σας ευχαριστώ.

______________

(ΡΜ/ΜΓ/ΣΧ)