Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-03-2018 14:11

Τήρηση των μέτρων προστασίας στα σχολεία από τα αυξημένα επίπεδα σκόνης στην ατμόσφαιρα

 Σε διευρυμένη σύσκεψη ειδικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) στις 26 Μαρτίου 2018, συζητήθηκε διεξοδικά το φαινόμενο των αυξημένων επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα και οι τρόποι διαχείρισής του από τις σχολικές μονάδες, με στόχο την αποτελεσματική προστασία των μαθητών.

 

Δεδομένου ότι το σύνολο του πληθυσμού μέχρι την ηλικία των 18 ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, και σύμφωνα με τις συστάσεις των Αρμοδίων Υπηρεσιών του Κράτους, προτείνονται τα ακόλουθα: 

  1. Εξασφάλιση προστατευτικής μάσκας το συντομότερο δυνατό βάσει διαδικασίας από το ΥΠΠ για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς στις σχολικές μονάδες.
  2. Διασύνδεση της χρωματικής σήμανσης των επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα www.airquality.gov.cy (Κλάδος Ποιότητας Αέρα, Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας), με συγκεκριμένες ενέργειες των Σχολικών Διευθύνσεων ως ακολούθως: 

2.1.  Πράσινη σήμανση – Όλες οι δραστηριότητες των σχολείων διεξάγονται κανονικά.

2.2.  Κίτρινη σήμανση – Όλες οι δραστηριότητες των σχολείων διεξάγονται κανονικά. Συστήνεται η παρακολούθηση των παιδιών με διαγνωσμένα προβλήματα υγείας που πιθανόν η υγεία τους να επιδεινώνεται με την παρουσία αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Προτροπή για χρήση μάσκας σε περίπτωση δυσφορίας.

2.3.  Πορτοκαλί σήμανση – Ακυρώνονται όλες οι υπαίθριες δραστηριότητες εντός και εκτός σχολικού χώρου (σχολικές εκδρομές, εκδηλώσεις κ.α.).  Το μάθημα της φυσικής αγωγής διεξάγεται μόνο σε κλειστούς χώρους με τη χρήση μάσκας. Στο διάλειμμα γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

2.4.  Κόκκινη σήμανση – Ακυρώνονται όλες οι υπαίθριες δραστηριότητες εντός και εκτός σχολικού χώρου. Περιορισμός στη μετακίνηση σε υπαίθριους χώρους και μόνο με χρήση μάσκας (αποχωρητήριο, νερό, καντίνα κτλ).  Ακυρώνεται το μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων σε κλειστούς χώρους  η χρήση μάσκας είναι προαιρετική.  Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος τα παιδιά παραμένουν σε κλειστούς χώρους.  Εκεί και όπου οι εγκαταστάσεις του σχολείου το επιτρέπουν, οι διευθύνσεις των σχολείων διευθετούν το πρόγραμμα, ανάλογα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η αλλαγή περιβάλλοντος και η ξεκούραση των παιδιών. 

Τέλος, σε περίπτωση εμφάνισης ανεπιθύμητων συμπτωμάτων λόγω σκόνης, συνιστάται η επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό τους ή σε Τμήματα Πρώτων Βοηθειών σε συνεννόηση με τον κηδεμόνα.

 

Στη διευρυμένη σύσκεψη έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από: 

1)         ΥΠΠ (Όλες οι βαθμίδες και Γραφείο Ασφάλειας και Υγείας)

2)         Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, Υπουργείο Υγείας

3)         Σχολιατρική Υπηρεσία

4)         Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

5)         ΠΟΕΔ

6)         ΟΕΛΜΕΚ

7)         ΟΛΤΕΚ

8)         Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μ.Ε.

9)         Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Δ.Ε.

10)       Εκπρόσωπος Ερευνητικού Προγράμματος LIFE+MEDEA

 

 

_______

(ΜΑΚ)