Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-03-2018 14:20

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στην τελετή βράβευσης του Παγκύπριου Εκπαιδευτικού Διαγωνισμού με τίτλο «Σχολικές Κοινότητες Αναγνωστών»

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στην όμορφη αυτή τελετή και μεταφέρω εξ αρχής του θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί η σημερινή εκδήλωση, ωστόσο λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατόν να βρίσκεται μαζί σας.

Η σημερινή τελετή βράβευσης του Παγκύπριου Εκπαιδευτικού Διαγωνισμού, με τίτλο: «Σχολικές Κοινότητες Αναγνωστών» διοργανώνεται από την εταιρεία ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγωγής Υγείας και Πολιτότητας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Η επιτυχημένη αυτή εκπαιδευτική δράση, πραγματοποιείται για 3η συνεχή χρονιά σε σχολεία Δημοτικής και Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και εντάσσεται στο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ».   

Ο εν λόγω Διαγωνισμός προώθησε την ενεργό και συλλογική συμμετοχή των μαθητών στη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με τη σχολική ζωή, καθώς και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και συνεργασίας, με απώτερο στόχο την προώθηση της φιλαναγνωσίας στα σχολεία. 

Μέσα από τη δημιουργία εφημερίδων και περιοδικών, οι μαθητές καλλιέργησαν τη φιλαναγνωσία με έξυπνους, πρωτότυπους και δημιουργικούς τρόπους. Τέτοιου είδους δραστηριότητες αναμφίβολα εξυπηρετούν την ανάγκη των παιδιών για έκφραση και επικοινωνία, δίνοντάς τους παράλληλα την ευκαιρία να καταθέσουν σκέψεις, συναισθήματα, ιδέες και εμπειρίες.

Η εμπλοκή και η συμμετοχή των μαθητών μας σε δημιουργικές εργασίες, όπως η συγκεκριμένη, αποδεικνύεται ιδιαίτερα επωφελής, αφού συμβάλλει στην καλλιέργεια της κριτικής τους σκέψης. Επιπρόσθετα, τα παιδιά ενθαρρύνονται ώστε να αναπτύσσουν εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ τους και να ασκούν ουσιαστική επιρροή για διάφορα θέματα της καθημερινής τους ζωής που σχετίζονται άμεσα με τη σχολική κοινότητα καθώς και το ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον.  

Αξίζει να αναφέρουμε ότι 43 σχολεία από τη Δημοτική και τη Μέση Εκπαίδευση ανταποκρίθηκαν θετικά και συμμετείχαν στον εν λόγω Διαγωνισμό, στο πλαίσιο του οποίου η εταιρεία ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ προσφέρει το σεβαστό χρηματικό ποσό των 60.000ευρώ. Απώτερος στόχος είναι το ποσό αυτό να αξιοποιηθεί από τους βραβευθέντες για τη δημιουργία κατάλληλα διαμορφωμένων χώρων προώθησης της φιλαναγνωσίας και κατ’ επέκταση της ελληνικής γλώσσας στο σχολείο τους. 

Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω ιδιαιτέρως τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, που έλαβαν μέρος στον Διαγωνισμό, καθώς και στους δασκάλους και στους καθηγητές που καθοδηγούσαν τις προσπάθειές τους. Κατά γενική ομολογία όλες οι εργασίες των μαθητών μας ξεχώρισαν για το πλούσιο και ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς και για την προσεγμένη και καλαίσθητη εμφάνισή τους.  

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης όλους τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, που προωθούν υπεύθυνα και συντονισμένα στις σχολικές μας μονάδες ποικίλες δράσεις Αγωγής Υγείας και Ενεργού Πολιτότητας.

Τέλος, εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες του Υπουργείου μας και ευρύτερα της Κυβέρνησης στην εταιρεία ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ τόσο για τη γενναιόδωρη προσφορά της στα σχολεία που διακρίθηκαν όσο και για την γενικότερη ευγενή στήριξη που παρέχει στο έργο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

(MAK)