Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-09-2019 14:40

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, ο οποίος είναι ισοσκελισμένος και πλεονασματικός, είπε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Υπουργός είπε ότι σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο εξέτασε και ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για άλλο ένα προϋπολογισμό χωρίς ελλείμματα. Οι  κακές εκείνες πρακτικές του παρελθόντος έχουν οριστικά μείνει πίσω. Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, πλεονασματικός, δεν απαιτούνται μέτρα, νέοι φόροι, νέες επιβαρύνσεις, ενώ αντιθέτως μέσω του θα είναι εφικτή η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος» καθώς και νέες πολιτικές, όπως η δημιουργία επενδυτικού Ταμείου για χρηματοδότηση νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, η σύσταση Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, και άλλα.

Πρόσθεσε ότι μια σημαντική αύξηση στις δαπάνες υγείας οφείλεται στη μεταβατική περίοδο που διανύουμε λόγω της εφαρμογής του ΓΕΣΥ και της λειτουργίας του ΟΚΥΠΥ, όμως, είπε, θα υπάρξουν προσαρμογές, όπως η τιμολόγηση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα νοσοκομεία, και στη συνέχεια, θα επανέλθουμε σε μια πιο κανονική βάση και στις δαπάνες υγείας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι και σε αυτό τον τομέα ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και πλεονασματικός.

Πρόσθεσε ότι αυτές τις μέρες είναι στην Κύπρο κλιμάκιο της Τρόικα, θα παρουσιαστούν οι παραδοχές πάνω στις οποίες αυτός ο προϋπολογισμός έχει βασιστεί και ανέφερε ότι πριν κατατεθεί στη Βουλή, θα εξασφαλιστεί η γνώμη και του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Σημείωσε, επίσης, ότι ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο.

Ερωτηθείς για το θέμα των αποκοπών των δημοσίων υπαλλήλων, θέμα που βρίσκεται ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο κ. Υπουργός είπε ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο και άμεσο δημοσιονομικό κίνδυνο που μπορεί να κλονίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα.  

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις από το Brexit στην κυπριακή οικονομία, ο κ. Υπουργός είπε ότι σήμερα έγινε συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο στη βάση έκθεσης που παρουσίασε ο Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «θεωρούμε ότι είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Θα είναι αρνητική εξέλιξη μια έξοδος χωρίς συμφωνία. Όμως, αυτό το ενδεχόμενο είναι σε ένα μεγάλο βαθμό το βασικό σενάριο σε ολόκληρη την Ευρώπη» και έτσι έχουν όλοι προετοιμαστεί.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που θα καταθέσει πριν από την αποχώρηση του από το Υπουργείο και κληθείς να πει ποιο είναι το μήνυμα του προς τον Υπουργό που θα τον διαδεχθεί, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «αυτός είναι ο έβδομος προϋπολογισμός που με δική μου ευθύνη έχει ετοιμαστεί. Είμαι βέβαιος ότι αυτός που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποφασίσει να με διαδεχθεί θα είναι απόλυτα σε θέση να κρατήσει σταθερή την πορεία της οικονομίας, χωρίς να χρειάζονται δικές μου εκ των προτέρων συμβουλές».

Τέλος, ερωτηθείς είπε ότι ο νέος κρατικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις, με πιο σημαντική την αύξηση στη φορολογική απαλλαγή για φυσικά πρόσωπα στο 20%, για συνεισφορές σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία.

(ΡΜ/ΕΚ/ΕΙ)