Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-03-2018 17:44

Ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Ιορδανία και αναχωρεί για Λίβανο

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Ιορδανία παρακάθισε σήμερα σε συνομιλίες με τον Ιορδανό ομόλογό του Υπουργό Εξωτερικών κ. Ayman H. Safadi.

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και η κοινή προσέγγιση Κύπρου και Ιορδανίας σε περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού και των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Επίσης, συμφωνήθηκε ο καθορισμός οδικού χάρτη για προώθηση αμοιβαίων επωφελών δράσεων σε σημαντικό αριθμό θεμάτων όπως επίσης η σύσταση μηχανισμού παρακολούθησης και υλοποίησης των εν λόγω δράσεων.

Ο Ιορδανός Υπουργός, ενημέρωσε για τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα και για τις προσπάθειες αντιμετώπισης τους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ – Ιορδανίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, διαβεβαίωσε τον Ιορδανό ομόλογο του για τη στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες αυτές και παράλληλα ευχαρίστησε για τη διαχρονική στήριξη που παρέχει η Ιορδανία σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τις σχετικές με το θέμα συζητήσεις μέσα στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

Οι δύο Υπουργοί είχαν επίσης συζητήσεις για τον μηχανισμό τριμερούς συνεργασίας που αναπτύχθηκε μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας και αντάλλαξαν απόψεις για τα θέματα που θα απασχολήσουν την επόμενη Σύνοδο που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Ιορδανία. 

Στη συνέχεια, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών είχε ακρόαση με την Α.Μ. Ιορδανό Βασιλέα Abdullah IIbin Al-Hussein κατά την οποία έγινε αναφορά στη στρατηγικής σημασίας συνεργασία ανάμεσα σε Κύπρο και Ιορδανία, στις σχέσεις ΕΕ – Ιορδανίας, σε περιφερειακά θέματα όπως το Μεσανατολικό και στις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, καθώς επίσης στην Τριμερή Συνεργασία Κύπρου, Ιορδανίας και Ελλάδας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Γερουσίας κ. Faisalal-Fayez όπου πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων, ιδιαίτερα για θέματα στήριξης της οικονομίας της Ιορδανίας λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών προκλήσεων που προκύπτουν από τη φιλοξενία στη χώρα σημαντικού αριθμού προσφύγων, της ανάγκης για συνεργασία για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, όπως επίσης για το Μεσανατολικό και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. 

Στο πλαίσιο της παραμονής του στην Ιορδανία, ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε επίσης το King Hussein Business Park, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις εργασίες και το έργο που πραγματοποιείται, ενώ χθες επισκέφθηκε το Μνημείο των Μαρτύρων που είναι αφιερωμένο στους Ιορδανούς πεσόντες στρατιώτες από το 1915 μέχρι και σήμερα, αλλά και στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. 

Εξάλλου, χθες βράδυ, ο Ιορδανός Υπουργός Εξωτερικών παρέθεσε δείπνο εργασίας προς τιμήν του κ. Χριστοδουλίδη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναχωρεί απόψε για τον Λίβανο, όπου, ανάμεσα σε άλλους, θα έχει αύριο συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Saad Hariri και τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου κ. Gerban Bassil.

(ΡΜ/ΕΙ)