Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-09-2019 11:30

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί αύριο, 21 Σεπτεμβρίου, για το Λονδίνο, και στη συνέχεια για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Συνέλευσης.

Στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει το βράδυ της 21ης Σεπτεμβρίου συνάντηση με την ηγεσία και μέλη της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου τους οποίους θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη.

Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ, με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση, και με τους εκπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θα συμμετάσχει ακόμη στη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης για την Κλιματική Αλλαγή, ενώ θα συναντηθεί με την ηγεσία και τα μέλη της κυπριακής ομογένειας, καθώς και με αμερικανο-εβραϊκές οργανώσεις.

Συγκεκριμένα, στις 22 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής (AJC), ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας κ. Wang Yi, και αργότερα θα συναντηθεί με την ηγεσία της αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης AIPAC.

Στις 24 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του κα Άντρη Αναστασιάδη, θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει ο ΓΓ των ΗΕ για τους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βορείου Μακεδονίας κ. Zoran Zaev.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή των αρχηγών κρατών ο ΓΓ των ΗΕ και το βράδυ θα παραστεί μαζί με τη σύζυγό του στη δεξίωση που θα παραθέσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση στις 26 Σεπτεμβρίου και ακολούθως θα έχει διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Sergey Lavrov, ενώ στη συνέχεια θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας κ. Narenda Modi.

Το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που διοργανώνει η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής.

Στις 27 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ κ. Antonio Guterres.

Ακολούθως θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο στο οίκημα της Αρχιεπισκοπής.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σε γεύμα με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 29 Σεπτεμβρίου.

(ΡΜ/ΣΧ)