Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-03-2018 19:37

Συμμετοχή του βουλευτή Μαρίνου Μουσιούττα στις εργασίες της 138ης Διάσκεψης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης

Στο πλαίσιο των εργασιών της 138ης Διάσκεψης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, που ολοκληρώνονται αύριο στη Γενεύη, ο βουλευτής κ. Μαρίνος Μουσιούττας συμμετείχε σήμερα στη γενική συζήτηση με θέμα «Ενίσχυση του διεθνούς καθεστώτος για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες: ανάγκη για τεκμηριωμένες λύσεις πολιτικής».

Εκφράζοντας ανησυχία για την χωρίς προηγούμενο έκταση της παρούσας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, ο κ. Μουσιούττας τόνισε, ότι η διεθνής ανταπόκριση στην κρίση αυτή πρέπει πρώτιστα να στοχεύει στην επίτευξη ειρήνης και να εδράζεται στην αλληλεγγύη, την ανθρωπιστική βοήθεια και τη δίκαιη κατανομή βαρών. Η χρήση της διπλωματίας, ανέφερε ο κ. Μουσιούττας, είναι απαραίτητη προς επίτευξη πολιτικής λύσης, που θα επιφέρει ασφάλεια και σταθερότητα στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Πρέπει, τόνισε, η διεθνής κοινότητα να δράσει με γνώμονα την ειρήνη και με πρωταρχικό μέλημα την παροχή της αναγκαίας στήριξης και ανθρωπιστικής βοήθειας  στο λαό της Συρίας. Όσο αφορά δε στις προσπάθειες για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης των νέων, ο κ. Μουσιούττας υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να συνάδουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις άλλες θεμελιώδεις αξίες της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.

Αναφερόμενος στις πολιτικές των κρατών για υποδοχή και ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών, ο κ. Μουσιούττας ανέφερε, ότι απαιτείται ο επανασχεδιασμός τους, προκειμένου οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να τυγχάνουν αξιοπρεπούς μεταχείρισης και να μην θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε, οι αρνητικές και ρατσιστικές νοοτροπίες θα οδηγήσουν σε γκετοποίηση και πολιτισμικό αποκλεισμό, φαινόμενα τα οποία ενθαρρύνουν τη βία και τη ριζοσπαστικοποίηση. Προς επίτευξη του στόχου αυτού, επεσήμανε ο κ. Μουσιούττας, απαιτείται ουσιαστική δέσμευση για οικονομική στήριξη κυρίως των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, που είναι πιο εκτεθειμένες στις μεταναστευτικές ροές και αντιμετωπίζουν οικονομικές προκλήσεις, στη βάση πάντα της ανάγκης για περισσότερη αλληλεγγύη και για δικαιότερο καταμερισμό ευθυνών και πόρων.

Ο κ. Μουσιούττας επεσήμανε, εξάλλου, τη χρησιμότητα της υιοθέτησης πιο δημιουργικών και ευέλικτων νόμων και κινήτρων στην εργασία, καθώς και της ενθάρρυνσης νέων ελκυστικών ευκαιριών και βελτιωμένων εταιρικών σχέσεων μεταξύ εργοδοτών και εργοδοτουμένων. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής και περαιτέρω ενίσχυσης της στήριξης  χωρών που γειτνιάζουν με τη Συρία, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες των προσφύγων που φιλοξενούν. Ο κ. Μουσιούττας σημείωσε τέλος ότι η ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών προγραμμάτων για τις χώρες αυτές μπορεί να συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής περιφέρειας.

-------------------------------

ΕΙ