Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-09-2019 09:38

Μήνυμα Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ – 21 Σεπτεμβρίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ (World Alzheimer’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, με στόχο τόσο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο, όσο και την αφύπνιση και ενεργοποίηση των αρμόδιων φορέων. 

Ο Σεπτέμβριος, ο Παγκόσμιος Μήνας Αλτσχάιμερ, αποτελεί μια διεθνή εκστρατεία της οργάνωσης Alzheimer’s Disease International για διαφώτιση, αλλά κυρίως για καταπολέμηση της προκατάληψης γύρω από την άνοια.  Υπολογίζεται ότι γύρω στα 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με την ασθένεια. Ταυτόχρονα, είναι αξιοσημείωτο ότι δύο στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως πιστεύουν ότι υπάρχει περιορισμένη ή και καθόλου ενημέρωση για την άνοια στις χώρες τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη για πρόληψη. Επίσης, σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας, στις περιπτώσεις που αυτή εκδηλωθεί. Από τη νόσο δεν πάσχει μόνο ο ανοϊκός ασθενής, αλλά ολόκληρη η οικογένεια, καθώς επιφέρει δυσβάστακτο ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό βάρος.

Το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συγχαίρει την Κοινωνία των Πολιτών, καθώς και τις Κυβερνητικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που στηρίζουν τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ και τις οικογένειές τους στην Κύπρο.

Η 21η Σεπτεμβρίου ας αποτελέσει το έναυσμα για να εκφράσουμε την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη μας προς αυτές τις οργανώσεις ανά το παγκόσμιο, η δράση των οποίων μπορεί να επηρεάσει τους διαμορφωτές γνώμης και τις Κυβερνήσεις. Παράλληλα, η προσοχή μας πρέπει να στραφεί και στις οικογένειες των πασχόντων, που δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο αυτή την ψυχοφθόρο νόσο, αλλά και το στίγμα της κοινωνίας.  Αν ο καθένας από μας ενημερωθεί κατάλληλα, θα μπορούμε να δρούμε ενισχυτικά προς αυτούς τους ανθρώπους.  Πρέπει επιτέλους να εκλείψουν οι ανεπίτρεπτες συμπεριφορές, που οδηγούν τους οικείους των ανοϊκών ασθενών στο να τους κρύβουν από ντροπή, αντί να τους βοηθούν να ζουν με αξιοπρέπεια.

-----------------------

(ΜΓ/ΣΧ)