Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-09-2019 10:30

Xαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη σε εκδήλωση της Κυπριακής Εθνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής

Με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς παρευρίσκομαι σήμερα στην εκδήλωση της Επιτροπής σε συνεργασία με την εταιρεία Professional Association of Diving Instructors. Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη εκδήλωση για τα κυπριακά δεδομένα και ίσως σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα από την οποία θα δοθεί η ευκαιρία σε άτομα με αναπηρία να ζήσουν την εμπειρία της κατάδυσης, ενώ θα γίνονται παράλληλα παρουσιάσεις παραολυμπιακών αθλημάτων στην παραλία. Η ιδιαιτερότητα της εκδήλωσης τεκμηριώνεται και από την υψηλή συμμετοχή αθλητών του εξωτερικού.

Όταν το 1980 η Κύπρος συμμετείχε για πρώτη φορά ως ανεξάρτητο κράτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, αλλά και οκτώ χρόνια αργότερα, όταν συμμετείχε για πρώτη φορά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, η κορυφή εύλογα φάνταζε άπιαστη. Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η Καρολίνα Πελενδρίτου διέψευσε τα περί κορυφής. Το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε άνοιξε τον δρόμο για διακρίσεις και φυσικά απέδειξε ότι η αναπηρία μπορεί να μετουσιωθεί σε δύναμη και ότι η σημαία της Κύπρου μπορεί να κυματίζει στο ψηλότερο σημείο της απονομής μεταλλίων. Τέσσερα χρόνια μετά, το 2008 στους θερινούς Παραολυμπιακούς στο Πεκίνο, ο θρίαμβος του χρυσού επαναλαμβάνεται με προσθήκη δύο αργυρών μεταλλίων από τον Αντώνη Αρέστη, ενώ, ένα χρόνο αργότερα, στο Ρίο, η Καρολίνα, μάς χαρίζει ακόμη ένα χρυσό. Ένα χρόνο αργότερα, στους παγκόσμιους αγώνες I.W.A.S. στην Ινδία ο Ευριπίδης Γεωργίου καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη σκοποβολή. Επόμενος στόχος οι αγώνες του 2020 στο Τόκυο.

Αδιαμφισβήτητα, οι επιδόσεις αυτές τοποθέτησαν την Κύπρο μας δυναμικά στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη. Όλοι νιώσαμε περήφανοι όταν είδαμε τους αθλητές μας με τα μετάλλια στο στήθος, να ανεβαίνουν στο βάθρο. Απέδειξαν ότι, παρ’ όλο που είμαστε μια χώρα μικρή, μπορούμε να συναγωνιστούμε επάξια τα μεγαθήρια του παγκόσμιου αθλητικού στερεώματος. Απέδειξαν ότι οι κορυφές μπορούν να κατακτηθούν από ψυχές που αγωνίζονται για σκοπούς ιερούς και μεγάλους. Σκοπούς ιερούς και ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε και έφτασε στην κορυφή των μεταλλίων το 2016 στο Ρίο ο Παύλος Μάμαλος, ο οποίος βρίσκεται σήμερα μαζί μας. Αγαπητέ Παύλο, να ξέρεις ότι η μαχητικότητα και οι διακρίσεις σου μας δημιούργησαν ιδιαίτερα συναισθήματα περηφάνιας και συγκίνησης. Ανέβασες την Ελλάδα και τον πανταχού Ελληνισμό στο υψηλότερο σημείο, εκεί που του αξίζει άλλωστε! Εύγε!    

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι πίσω από την επιτυχία ενός αθλητή βρίσκονται και πολλοί άλλοι, η οικογένειά του, οι προπονητές του, οι γιατροί και ψυχολόγοι που του συμπαραστέκονται στην Κύπρο, η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και η Κυπριακή Εθνική Παραολυμπιακή Επιτροπή. Όλους αυτούς λοιπόν τους τιμούμε, αναγνωρίζοντας τη σημασία του δικού τους υποστηρικτικού έργου.

Για όλα όσα ανέφερα, λοιπόν, οφείλουμε, ως πολιτεία, να στεκόμαστε δίπλα στους αθλητές μας με αγάπη και θαυμασμό. Είμαι σίγουρος, ότι το αγωνιστικό τους πνεύμα και η ευγενής άμιλλα θα αναδυθεί στους επερχόμενους Αγώνες στο Τόκυο, κάνοντάς μας περήφανους και πάλι.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι  στους αθλητές μας, κάθε επιτυχία στις ευγενείς επιδιώξεις τους. Θέλω να γνωρίζουν ότι ηθικώς και ψυχολογικώς είμαστε δίπλα τους, όπως πιστεύω είναι και όλος ο κυπριακός λαός.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω, επίσης, τα συγχαρητήριά μου προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Παραολυμπιακής Επιτροπής, καθώς και προς τους προπονητές και τους συνοδούς των αθλητών μας για το έργο που τόσο συνειδητά επιτελούν.

Καλή επιτυχία στη σημερινή εκδήλωση.

______________

/ΣΧ