Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-03-2018 08:30

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη μίλησε στην ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, μιλώντας στις 28 Μαρτίου σε ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού της Ολλανδίας κ. Mark Rutte, με θέμα: «Συλλογική δράση για τη βελτίωση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών», εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για ενίσχυση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του διεθνούς Οργανισμού.  

Στην παρέμβασή του ο κ. Κορνηλίου τόνισε ότι μια συζήτηση για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι μια υπενθύμιση της υποχρέωσης της Κύπρου να εκφράσει την εκτίμηση αλλά και εξάρει τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας και όλες τις χώρες που συνεισφέρουν στρατεύματα και προσωπικό στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP).

Υπογράμμισε δε, ότι οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις πρέπει να έχουν σωστές, ρεαλιστικές και ισχυρές εντολές, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής επιχείρησης από το Συμβούλιο Ασφαλείας όταν διαπιστώνει ύπαρξη απειλής της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, θα πρέπει να φέρει τη στήριξη που απαιτείται, ώστε η ειρηνευτική επιχείρηση να μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, γιατί αυτή είναι και η ουσία των ειρηνευτικων επιχειρήσεων.

«Οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις θα πρέπει συνεχώς να εκσυγχρονίζονται και να ανανεώνονται προκειμένου να προσαρμοστούν στις σύγχρονες ανάκγες και προκλήσεις. Αναγνωρίζοντας την ευρύτερη ανάγκη για αξιολογήσεις των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα διαφορετικά πλαίσια και τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζει κάθε επιχείρηση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι στρατηγικές αξιολογήσεις να είναι αυστηρές, να βασίζονται σε τεκμήρια και να διεξάγονται σε στενή συνεργασία με τη χώρα υποδοχής, όπως έγινε στην περίπτωση της UNFICYP», υπογράμμισε ο κ. Κορνηλίου.

Καταλήγοντας ο κ. Πρέσβης υπενθύμισε ότι οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία συνθηκών που να ευνοούν τις πολιτικές διαδικασίες, με την προοπτική να οδηγήσουν σε βιώσιμες λύσεις που θα αντιμετωπίσουν τα βασικά αίτια μιας σύγκρουσης, επαναφέροντας τον νόμο και τη τάξη, βάσει το διεθνούς δικαίου.

(ΜΛ)