Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-10-2019 11:49

Οι 4 πρώτοι μήνες του ΓεΣΥ και τα επόμενα βήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο ερωτήσεων πολιτών προς τον Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου

Σε ερωτήσεις επί σωρείας θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες σε σχέση με τους πρώτους μήνες εφαρμογής του ΓεΣΥ απάντησε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης στο facebook, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Ο Υπουργός Υγείας δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων τις προηγούμενες μέρες, οι οποίες κατηγοριοποιήθηκαν και απαντήθηκαν, καλύπτοντας όλες τις πτυχές του ΓεΣΥ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ιωάννου, απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούσαν το κεφάλαιο των φαρμάκων και της παροδικών ελλείψεων που καταγράφηκαν τους πρώτους μήνες του ΓεΣΥ, είπε ότι αυτό ήταν απόρροια διαφόρων παραγόντων, όπως η υπερσυνταγογράφηση που παρατηρήθηκε ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες από την έναρξη του ΓεΣΥ, αλλά και της μη εφαρμογής των περιορισμών και των πρωτοκόλλων εξ αρχής, που θα επέτρεπαν τον καλύτερο έλεγχο της υπερκατανάλωσης. Το γεγονός, πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου, ότι περάσαμε σε ένα εντελώς νέο Σύστημα Υγείας, με κάποια προϊόντα να διατίθενται για πρώτη φορά σε μαζική κλίμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία, δημιούργησε στους εισαγωγείς φαρμάκων και τους φαρμακοβιομήχανους δυσκολίες ως προς τον ακριβή υπολογισμό των ποσοτήτων που θα χρειαζόταν για κάθε φαρμακευτικό προϊόν. Ωστόσο, έχοντας ήδη τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν αυτούς τους τέσσερις μήνες, οι εκτιμήσεις και η οργάνωση των εμπλεκόμενων φορέων θα μπορεί να γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια, περιορίζοντας τις ελλείψεις στο ελάχιστο δυνατό.

Οι ελλείψεις σε κάποιες περιπτώσεις, υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου, οφείλονται σε διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την κυκλοφορία των φαρμάκων. Πιο ειδικά, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ελλείψεων σε θυροξίνη. Σημείωσε ότι η θυροξίνη που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Φαρμάκων του ΓεΣΥ δεν παρουσιάζει έλλειψη, σε αντίθεση με τη θυροξίνη που η κατασκευάστρια εταιρεία δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον να εντάξει στο ΓεΣΥ, που παρουσίασε όντως έλλειψη στην αγορά, εξαιτίας προβλήματος που προέκυψε με την άδεια κυκλοφορίας του προϊόντος λόγω Brexit.

Σε ερωτήσεις που σχετίζονταν με τη μη συμπερίληψη στον Κατάλογο Φαρμάκων του ΓεΣΥ των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις αυτά συστήνονται από τους θεράποντες ιατρούς ως μέρος της προτεινόμενης θεραπείας, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο ΟΑΥ και οι εμπλεκόμενοι φορείς, αναγνωρίζοντας την ανάγκη χορήγησης αυτών των φαρμάκων ως μέρος της θεραπείας συγκεκριμένων ομάδων ασθενών, προχώρησε στον καταρτισμό ειδικού Καταλόγου με ως επί το πλείστον ΜΗΣΥΦΑ που θα συταγογραφούνται από συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών και επηρεάζουν κυρίως χρόνιους ασθενείς, όπως οι θαλασσαιμικοί, ογκολογικοί ασθενείς, ρευματοπαθείς, κτλ. Περισσότερες λεπτομέρειες θα εκδώσει τις επόμενες μέρες ο ΟΑΥ, είπε.

Σε σχέση με τη χορήγηση των εμβολίων εντός του ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου είπε ότι όσον αφορά στο εμβόλιο της γρίπης θα χορηγείται σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως προνοεί η απόφαση της αρμόδιας αρχής, ενώ αναφορικά με τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εμβολιαστικό Σχήμα που ετοιμάζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αυτά θα χορηγούνται μέσω του ΓεΣΥ από τους συμβεβλημένους Παιδιάτρους.

Κληθείς να απαντήσει σε παράπονα που εκφράζονται από πολίτες σχετικά με την αύξηση των συμπληρωμών που καλούνται να καταβάλουν για τα φάρμακα, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι οι ασθενείς προστατεύονται από τις αυξημένες συμπληρωμές μέσω της ετήσιας καταβολής συμπληρωμών (αθροιστικά για όλες τις υπηρεσίες υγείας), η οποία ανέρχεται στα 150 ευρώ για τον γενικό πληθυσμό και στα 75 ευρώ για κάποιες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι λήπτες ΕΕΕ. Όταν, για παράδειγμα, κάποιος χαμηλοσυνταξιούχος φτάσει το όριο των 75 ευρώ, τότε σταματά η υποχρέωση καταβολής συμπληρωμής τόσο για φάρμακα, όσο για εργαστηριακές αναλύσεις, επισκέψεις σε Ειδικούς Ιατρούς και απεικονιστικές εξετάσεις.

Στη συνέχεια, ο κ. Ιωάννου απάντησε σε ανησυχίες που εξέφρασαν πολίτες αναφορικά με την εξυπηρέτησή τους από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στου Προσωπικούς Ιατρούς. Σύμφωνα με τους δικαιούχους, Προσωπικοί Ιατροί που συμπλήρωσαν το ανώτατο όριο των 2,500 δικαιούχων, σημειώνουν καθυστερήσεις ως προς την εξυπηρέτηση των ασθενών τους. Όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός, στη ρύθμιση αυτού του φαινομένου θα συμβάλει ουσιαστικά η αύξηση των ιατρών που συμβάλλονται με το ΓεΣΥ και ο επαναδιαμοιρασμός των ασθενών. Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο στην απάμβλυνση του φαινομένου παίζει και η απόφαση που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου και δίνει το δικαίωμα στους δικαιούχους που το επιθυμούν να αλλάξουν τον Προσωπικό τους Ιατρό εφόσον έχουν συμπληρώσει τρεις μήνες από την αρχική εγγραφή τους στο Σύστημα. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, υπάρχουν ωστόσο και Προσωπικοί Ιατροί που έχουν εγγράψει 2,500 δικαιούχους και τους εξυπηρετούν χωρίς κάποιο πρόβλημα.

Αναφορικά δε με τους Ειδικούς Ιατρούς, ο κ. Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αυξανόμενη ροή εγγραφής ιατρών όλων των ειδικοτήτων σε όλες τις Επαρχίες. Το πρόβλημα που υπήρχε τον πρώτο κυρίως μήνα της έναρξης του ΓεΣΥ με τον πολύ περιορισμένο αριθμό Ειδικών Ιατρών που είχαν ενταχθεί, είπε ο Υπουργός Υγείας, φαίνεται να έχει επιλυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, με τον αριθμό των Ειδικών Ιατρών να βρίσκεται στους 1,000.

Επιπλέον, ξεκαθαρίζοντας τη διαδικασία που χρειάζεται να κάνουν οι δικαιούχοι για παραπομπή σε Ειδικό Ιατρό, μετά από παράπονα που εξέφρασαν χρόνιοι ασθενείς (π.χ. καρκινοπαθείς), ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι το Σύστημα σχεδιάστηκε με τρόπο ώστε οι χρόνιοι πάσχοντες να επισκέπτονται τον ιατρό της ειδικότητας με μακροχρόνιο παραπεμπτικό που εκδίδει ο Προσωπικό Ιατρός και ισχύει για 12 επισκέψεις για 12 μήνες. Επεσήμανε δε πως μετά από τροποποίηση στο λογισμικό, τα παραπεμπτικά για ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις ισχύουν πλέον για έξι μήνες.

Έπειτα, ο Υπουργός Υγείας, ερωτηθείς πώς γίνεται ο έλεγχος και η εποπτεία του ΓεΣΥ και με ποιο τρόπο διασφαλίζεται ότι δεν γίνεται εκμετάλλευση από παροχείς υπηρεσιών υγείας, αναφέρθηκε στον Επίτροπο Εποπτείας του ΓεΣΥ, ο οποίος εξετάζει παράπονα και καταγγελίες δικαιούχων, αλλά και στον έλεγχο που γίνεται αυτόματα από το ίδιο το Λογισμικό του ΓεΣΥ, το οποίο μπορεί να εντοπίζει υπερβολικές απαιτήσεις από παρόχους.

Σχολιάζοντας τις ενέργειες που γίνονται ενόψει της 2ης φάσης τον Ιούνιο του 2020, ο κ. Ιωάννου καλωσόρισε τον διάλογο που ξεκίνησε μεταξύ του ΟΑΥ και του ΠΑΣΙΝ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα από εποικοδομητική διαβούλευση, θα υπάρξει θετική κατάληξη σύντομα.

Καταληκτικά, ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι το ΓεΣΥ είναι ένα κοινωνικό αγαθό που εφαρμόστηκε, ώστε να διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από την ηλικία, την οικονομική κατάσταση και τη σοβαρότητα της πάθησής τους, σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Πρόκειται, επανέλαβε, για μια επαναστατική μεταρρύθμιση, που η Κύπρος είχε ανάγκη και που επιτέλους μπορούμε, ως κράτος, να προσφέρουμε στους πολίτες μας.

(MKY)