Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 01-03.09.18

No. 169/18                                                                                                          01-03.09.18

 

Περιεχόμενα

Α. Τουρκοκυπριακός Τύπος

1. Ανάπτυξη των σχέσεων των Τουρκοκυπρίων με τις τουρκογενείς δημοκρατίες ζητά ο Έρντογαν

2. O Όζερσαϊ επανέλαβε ότι αν η Ε/κή πλευρά ξεκινήσει γεωτρήσεις τότε και η Τ/κή πλευρά θα ξεκινήσει

3. Αρθρογράφος διασυνδέει τις συναντήσεις Έρχουρμαν, Ντενκτάς και Όζγιγιτ στην Άγκυρα με το μέλλον της «κυβέρνησης συνασπισμού»

4. Ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα κάλεσε τον κόσμο να έλθει στα συγκαλά του

5. Κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής στα κατεχόμενα

6. Η λεγόμενη κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με τις συντεχνίες για το θέμα της υπερωριακής εργασίας

7. Πτώση 24% στον αριθμό των εισερχομένων φοιτητών από την Τουρκία στα «πανεπιστήμια»

B. Τουρκικός Τύπος

1. Ο Ερντογάν απηύθυνε έκκληση για εμπορικές συναλλαγές χωρίς την χρήση του αμερικανικού Δολαρίου

2. Η Τουρκία και η Ολλανδία ομαλοποιούν τις σχέσεις τους

 

 Α. Τουρκοκυπριακός Τύπος

1. Ανάπτυξη των σχέσεων των Τουρκοκυπρίων με τις τουρκογενείς δημοκρατίες ζητά ο Έρντογαν

Την ανάπτυξη των σχέσεων των Τουρκοκυπρίων με τις τουρκογενείς δημοκρατίες και την επίδειξη στήριξης και αλληλεγγύης προς αυτούς, ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν μιλώντας σήμερα στην 6η Σύνοδο Κορυφής των Επικεφαλείς των Κρατών του Τουρκικού Συμβουλίου στην Κιργισία, σύμφωνα με τον παράνομο BAYRAK (03.09.18, http://www.brtk.net/kibrisli-turklerle-iliskiler-daha-da-ileriye-tasinmali/).

Ο Έρντογαν υποστήριξε ότι ο «τουρκικός κόσμος» πρέπει να επιδείξει ενδιαφέρον για όλα τα θέματα που αφορούν την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα και ισχυρίστηκε ότι, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ «στην βάση της εδαφικής ακεραιότητας του Αζερμπαϊτζάν».

Σημειώνοντας ότι δεν θεωρούν εκτός του «τουρκικού κόσμου» τα Βαλκάνια, την Βόρειο Αφρική και ειδικά την Παλαιστίνη, ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι «ενόσω δεν επιτυγχάνεται δίκαιη και μόνιμη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος, δεν θα είναι δυνατή η ασφάλεια και η σταθερότητα, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και διεθνώς».

(Ι/Τσ.)  

 

2. O Όζερσαϊ επανέλαβε ότι αν η Ε/κή πλευρά ξεκινήσει γεωτρήσεις τότε και η Τ/κή πλευρά θα ξεκινήσει

Σε δηλώσεις στον παράνομο Μπαϋράκ (03.09.18, http://www.brtk.net/rum-tarafi-kazi-asamasina-gececeksekibris-turk-tarafi-da-gececek/), πριν μεταβεί στην Άγκυρα για συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Όζερσαϊ επανέλαβε ότι αν η  Ελληνοκυπριακή πλευρά ξεκινήσει γεωτρήσεις τότε και η Τουρκοκυπριακή πλευρά θα ξεκινήσει.

Αξιολογώντας το Κυπριακό και τις επαφές που θα έχει στην Άγκυρα, ο Όζερσαϊ τόνισε ότι το Κυπριακό πρόβλημα προχωρά σε σημαντικό κομβικό σημείο. Αναφέροντας ότι αν η Ε/κη πλευρά περάσει στο στάδιο γεωτρήσεων για ανεύρεση υδρογονανθράκων, τότε και η Τ/κη πλευρά θα περάσει, τόνισε ότι αυτό πρέπει να διευκρινιστεί και να υλοποιηθεί. Πρόσθεσε: «Θα το ξεκαθαρίσουμε στην Άγκυρα και θα προχωρήσουμε πια με την στρατηγική μας».

Τονίζοντας ότι το Κυπριακό έφθασε σε σημαντικό κομβικό σημείο, ο Όζερσαϊ δήλωσε ότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ψάχνει την απάντηση στο ερώτημα τι θα γίνει μετά από αυτό στην Κύπρο και το ότι ψάχνει απάντηση ο Γ.Γ στο ερώτημα αυτό, είναι σημαντικό.

Ο Όζερσαϊ δήλωσε ότι το έγγραφο που ετοιμάσθηκε από την νέα ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ θα συζητηθεί την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στη ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών και μετά τη συνάντηση που θα έχει ο ΓΓ με τους δύο ηγέτες θα πάρει την τελική επίσημη μορφή του.

Πρόσθεσε ότι μεταβαίνει στην Άγκυρα για να έχει επαφές και να συντονιστεί με την Τουρκία, λέγοντας ότι το ένα από τα 4-5 θέματα της ατζέντας είναι το μέλλον του κυπριακού προβλήματος. Ο Όζερσαϊ στη συνέχεια δήλωσε: «Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την τελευταία επίσκεψη  στην Κύπρο έκανε τις αξιολογήσεις του με τον πρόεδρο (Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί) και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Τώρα θα τις προωθήσουν. Είναι σημαντικό να συντονιστούμε και να ξεκαθαρίσουμε την κατάστασή μας σε συνεργασία με την Τουρκία».

Τονίζοντας ότι το κυπριακό πρόβλημα έμεινε άλυτο, δήλωσε ότι ό,τι και αν γίνει μετά από αυτό δεν θα είναι μόνο με τη θέληση της Ε/κής πλευράς. Πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν στην κύρια προοπτική και ότι σε περίπτωση που δεν συμφωνηθεί τότε η ύπαρξη της «ΤΔΒΚ» θα συνεχίσει.

Ο Όζερσαϊ είπε ότι το θέμα των υδρογονανθράκων είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί στην Άγκυρα. Επικρίνοντας την Ε/κή πλευρά ότι τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μονομερή βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο αγνοώντας την βούληση της Τ/κής πλευράς, ο Όζερσαϊ δήλωσε: «Αυτό που λέει η Τ/κή πλευρά με την Τουρκία σήμερα είναι ότι ο τουρκοκυπριακός λαός έχει δικαιώματα σε αυτές τις πηγές. Είναι εκ των ων ουκ άνευ η συμμετοχή των Τ/κων στο μηχανισμό λήψης αποφάσεων».

Επισημαίνοντας ότι συμβαίνουν μερικές νέες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε: «Περνούμε σε μια εποχή που η στρατηγική σημασία της Κύπρου αυξάνεται».

Ισχυριζόμενος ότι τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν το ενδεχόμενο, εάν όντως οι δύο πλευρές θέλουν ή όχι να δημιουργήσουν ένα ομόσπονδο συνεταιρισμό στην Κύπρο, ο Όζερσαϊ πρόσθεσε ότι αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη και ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο πια στο Κυπριακό και στα θέματα που αφορούν το Κυπριακό. Αναφέροντας ακόμη ότι η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κάθε έξι μήνες από το 1964 έχει αμφισβητηθεί σήμερα, ο Όζερσαϊ δήλωσε ότι αυτό είναι μια ένδειξη ότι μεταβήκαμε σε μια νέα περίοδο.

Τέλος, δήλωσε ότι εάν ιδρυθεί  ένας συνεταιρισμός στην Κύπρο θα είναι ένας συνεταιρισμός βασισμένος  στο μοίρασμα, με αποτέλεσμα  η κυριαρχία και ο πλούτος να μοιράζονται.

(ΔΨ)

 

 

3. Αρθρογράφος διασυνδέει τις συναντήσεις Έρχουρμαν, Ντενκτάς και Όζγιγιτ στην Άγκυρα με το μέλλον της «κυβέρνησης συνασπισμού»

Υπό τον τίτλο «Τι αναμένει η κυβέρνηση στην Άγκυρα;» ο αρθρογράφος Γκιοκχάν Άλτινερ της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Kibris Postasi» (03.09.18) γράφει ότι, σύμφωνα με πηγές του, κατά τη συνάντηση του λεγόμενου πρωθυπουργού Τουφάν Έρχουρμαν στην Άγκυρα θα τον προειδοποιήσουν ξεκάθαρα για το θέμα του Τζεμάλ Οζγιγιτ («υπουργού παιδείας») και θα τον υπενθυμίσουν για τις ευαισθησίες τους στο θέμα των Θρησκευτικών. Τονίζει ότι αυτή την στιγμή ένας από τους σημαντικότερους λόγους ρήξης μεταξύ της «κυβέρνησης συνασπισμού» και της Άγκυρας είναι ο «υπουργός» Όζγιγιτ και οι ενέργειές του σε ό,τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών. Σημειώνει δε ότι άλλοι λόγοι στην ρήξη με την Άγκυρα είναι ότι η «κυβέρνηση» παρέμεινε ουδέτερη όσον αφορά τα δημοσιεύματα μερικών εφημερίδων εναντίον του Ερτογάν, ότι υπάρχει έντονη διαφωνία μεταξύ τους για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της «αρχής ηλεκτρισμού».

Ο Άλτινερ τονίζει ότι εάν ο Έρχουρμαν δεν βρει την αναμενόμενη στήριξη τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η «κυβέρνηση συνασπισμού» να διαλυθεί, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση πτώσης της «κυβέρνησης» κλειδί του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης θα είναι πάλι ο «υπουργός δημοσιονομικών» ο Σερτάρ Ντενκτάς.

Η «Βατάν» γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός παιδείας και πολιτισμού Τζεμάλ Όζγιγιτ μεταβαίνει απόψε στην Άγκυρα για «επίσημες επαφές». Θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Τούρκο Υπουργό πολιτισμού και τουρισμού Νουρί Ερσόυ, αύριο στις 10.30 το πρωί, και στις 12.00 με τον Υπουργό Παιδείας Ζιγιά Σελτσούκ. Επίσης, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Τουφάν Έρχουρμαν με τον Ντενκτάς μεταβαίνουν την Τρίτη στην Άγκυρα και συνοδευόμενοι από τον Όζερσαι θα συναντηθούν με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζιέπ Ταγίπ Ερτογάν, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Havadis» (02.09.18).

(ΔΨ)

4. Ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα κάλεσε τον κόσμο να έλθει στα συγκαλά του

Υπό τον τίτλο «Να έλθετε στα συγκαλά σας», η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» (01.09.18) γράφει ότι ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα Ντεριά Κανμπάι μίλησε πάλι σαν νομάρχης. Σε δήλωσή του για την οικονομική κρίση και για τις οικονομικές δυσκολίες που περνούν όλοι, ο Κανμπάι κάλεσε όλους να έλθουν στα συγκαλά τους σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο και να βοηθήσουν όλοι να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση. Πρόσθεσε ότι τα οικονομικά μέτρα που πάρθηκαν για να ξεπερασθεί η κρίση δεν πρέπει  να χρησιμοποιούνται σαν πολιτικό παιγνίδι. Ο Κανμπαί δήλωσε ακόμη: «Αυτά τα θέματα δεν πρέπει να συζητιούνται μεταξύ μας με λέξεις που  θα δημιουργήσουν λανθασμένες ιδέες και θα μας ζημιώσουν». Κάλεσε όλους να έλθουν στα συγκαλά τους και να γίνουν αρωγοί αυτής της προσπάθειας.

(ΔΨ)

 

5. Κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής στα κατεχόμενα

Αύξηση της τάξης των 500 τουρκικών λιρών, περίπου, παρουσίασαν τα έξοδα μιας τετραμελούς οικογένειας σε φαγώσιμα είδη, από τα τέλη του Ιουλίου μέχρι τα τέλη του Αυγούστου του τρέχοντος έτους, όπως  γράφει στο σημερινό οικονομικό της ένθετο η τουρκοκυπριακή εφημερίδα KIBRIS (03.09.18). Κάτω από τον τίτλο «Χρειάζονται 3,430 ΤΛ μόνο για την κουζίνα», η εφημερίδα σημειώνει ότι λόγω της συνεχούς «αστρονομικής», όπως την χαρακτηρίζει, υποτίμησης της τουρκικής λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων, το κόστος ζωής στα κατεχόμενα αυξάνεται καθημερινά.

Οι απανωτές αυξήσεις στα καύσιμα, που προκλήθηκαν από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας και τις τιμές του πετρελαίου, είχαν ως αποτέλεσμα ανάλογες αυξήσεις στις τιμές όλων των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Τα μηνιαία έξοδα μιας τετραμελούς οικογένειας σε φαγώσιμα αυξήθηκαν κατά 16,59% μέσα σε 3-4 βδομάδες. Στα τέλη του Ιουλίου του τρέχοντος έτους τα εν λόγω έξοδα υπολογίζονταν στις 2,941 ΤΛ, ενώ μέχρι τις 29 Αυγούστου παρουσίασαν μια αύξηση της τάξης των 488 ΤΛ φτάνοντας στις 3,429 ΤΛ.  

Υπολογίζεται ότι ο κατώτατος μισθός, ο οποίος κατά την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου του 2018 είχε καθοριστεί στις 2,279 ΤΛ, τώρα αρκεί μόνο για το 66,46% των εξόδων που χρειάζονται για την κουζίνα, ενώ όταν καθοριζόταν αρκούσε για το 77,50% αυτών των εξόδων. Ως εκ τούτου, ο κατώτατος μισθός φαίνεται να έχει χάσει το 14,25% της αγοραστικής του αξίας μέσα στο υπό αναφορά χρονικό διάστημα.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η ΤΛ έχασε το 40% της αξίας της έναντι των ξένων νομισμάτων από τις αρχές του έτους με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη των μισθών και των συντάξεων και πληγεί σοβαρά. Ο κατώτατος μισθός απώλεσε το 22% της αξίας του μέσα σε 25 μέρες (περίπου 92 ευρώ).

(Ι/Τσ.)     

 

6. Η λεγόμενη κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με τις συντεχνίες για το θέμα της υπερωριακής εργασίας

Κάτω από τον τίτλο: «Συμφιλιώθηκαν», η εφημερίδα «Σταρ» (01.09.18)  γράφει ότι η λεγόμενη κυβέρνηση κατήλθε σε συμφωνία με τις Τουρκοκυπριακές συντεχνίες αναφορικά με την κρίση που προέκυψε και τις απεργιακές κινητοποιήσεις εκ μέρους των συνδικαλιστών για την απόφασή της να καταργήσει την αποζημίωση υπερωριακής εργασίας.

Η λεγόμενη κυβέρνηση πήρε αυτή την απόφαση στο πλαίσιο των μέτρων που είχε λάβει για αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στα κατεχόμενα και οι συνδικαλιστές είχαν αντιδράσει με την λήψη μέτρων που προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα, ειδικότερα στον τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με την συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές,  στην συνάντηση που έλαβε χώρα με επικεφαλής τον «πρωθυπουργό» Τουφάν Έρχουρμαν και τον «υπουργό Δημοσιονομικών» Σερντάρ Ντενκτάς αλλά και εκπρόσωπους των πέντε κυριότερων συντεχνιών, αποφασίστηκε όπως η υπερωριακή εργασία θα αποζημιώνεται με μείωση ωστόσο 15% του ποσού, μέτρο που θα επικρατήσει μέχρι το τέλος του έτους.

Εξάλλου, σχολιάζοντας την επίτευξη της συμφωνίας ο Έρχουρμαν μιλώντας στον «Μπαϊράκ» (02.09.18) κάλεσε την Τουρκοκυπριακή  κοινότητα σε ενότητα με στόχο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που ήταν αποτέλεσμα της υποχώρησης της τουρκικής λίρας απέναντι στο ξένο συνάλλαγμα. «Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα όσο η οικονομική κρίση συνεχίζει και θα λαμβάνουμε υπόψη και τα μέτρα που λαμβάνει η Τουρκία», δήλωσε.

(ΚΣ)

 

7. Πτώση 24% στον αριθμό των εισερχομένων φοιτητών από την Τουρκία στα «πανεπιστήμια»

Η «Γενί Ντουζέν» (01.09.18) γράφει στην πρώτη της σελίδα ότι φέτος υπάρχει μείωση της τάξης του 24% στον αριθμό των φοιτητών από την Τουρκία που εισέρχονται στα «πανεπιστήμια» που λειτουργούν στα κατεχόμενα, σε σχέση με το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, σύμφωνα με στοιχεία  του Κέντρου Μέτρησης, Επιλογής και Τοποθέτησης (φοιτητών) της Τουρκίας.

Με βάση τα στοιχεία του Κέντρου, μόνο 8,178 θέσεις καλύφθηκαν από Τούρκους φοιτητές αφήνοντας 9,623 θέσεις κενές.

Σημειώνετε ότι η μείωση στην εισδοχή φοιτητών από την Τουρκία παρατηρείται κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια.

Η «Ντιγιαλόγκ) (01.09.18) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο: «Νέα κρίση» και γράφει ότι το 54% των διαθέσιμων θέσεων σε Τούρκους φοιτητές στα «πανεπιστήμια» παραμένει κενό και σημειώνει ότι αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τόσο τα «πανεπιστήμια» όσο και την οικονομία της «ΤΔΒΚ».

(ΚΣ)

B. Τουρκικός Τύπος

1. Ο Ερντογάν απηύθυνε έκκληση για εμπορικές συναλλαγές χωρίς την χρήση του αμερικανικού Δολαρίου

Το Τουρκικό Πρακτορείο Ανατολή (02.09.18) μετέδωσε ότι, μιλώντας στo Επιχειρηματικό Φόρουμ Τουρκίας-Κιργιστάν που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν Μπισκέντ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν  δήλωσε ότι η χρήση του αμερικανικού Δολαρίου στις παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές θα πρέπει να μειωθεί και να εγκαταλειφθεί.

Ο Ερντογάν είπε πως η κάθε χώρα θα μπορούσε να κάνει συναλλαγές χρησιμοποιώντας το δικό της νόμισμα αντί του αμερικανικού. Κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ για την κρίση που πλήττει την τουρκική οικονομία.

 Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε επίσης πως η Τουρκία και οι φίλιες της  χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να πολεμούν την τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ Γκουλέν  (FETΟ).

 Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η Μιλλιγιέτ (02.09.18) γράφει ότι ο Ερντογάν κάλεσε το Κιργιστάν να καταστείλει τις οργανώσεις που συνδέονται με το δίκτυο του Γκιουλέν, υποστηρίζοντας ότι το δίκτυο του Γκιουλέν συνιστά απειλή για την ασφάλεια του Κιργιστάν.

Μεταξύ των δυο χωρών υπογράφηκαν 12 συμφωνίες σε διάφορους τομείς, γράφει η εφημερίδα.

(ΚΣ)

2. Η Τουρκία και η Ολλανδία ομαλοποιούν τις σχέσεις τους

Η Σαμπάχ (03.09.18) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σε ανάρτησή του σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης πως σε συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό ομόλογό του, Στεφ Μπλοκ, αποφάσισαν να διορίσουν ξανά τους Πρέσβεις τους σε Ολλανδία και Τουρκία αντίστοιχα.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών που είχε οξυνθεί  και είχε οδηγήσει στο να ανακαλέσουν τους Πρέσβεις των χωρών τους. 

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η συνάντηση Τσαβούσογλου-Μπλοκ έγινε στο περιθώριο της Άτυπης Συνάντησης των ΥΠΕΞ της ΕΕ (Gymnich) που διοργάνωσε η Αυστρία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής της Προεδρίας, στην οποία συμμετείχαν και υποψήφιες για ένταξη χώρες.

Ο Τσαβούσογλου είπε πως ήταν η πρώτη συνάντηση που είχε με τον Μπλοκ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και ότι προγραμματίζεται επίσκεψη του Ολλανδού ΥΠΕΞ στην Τουρκία στις αρχές Οκτωβρίου.

(ΚΣ)

………………….

ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

(ΚΣ/ΜΚ)