Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 06.09.18

No. 172/18                                                                                                          06.09.18

 

Περιεχόμενα

 

A. Τουρκοκυπριακός Τύπος

1. Ο Μπουρτζιού  επικρίνει τους Υπουργούς Εξωτερικών Ολλανδίας και Γαλλίας που δεν θα συναντηθούν με την Τ/κη πλευρά

2. Έρχουρμαν: Αντιλαμβάνεται την κατάσταση η Άγκυρα

3. Μποζκίρ: «Η Τουρκία θα εμποδίσει την παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους»

4. Ακιντζί: «Και δική μας επιθυμία είναι να τελειώσει μια ώρα αρχύτερα το Κυπριακό»

5. Οργισμένοι κτηνοτρόφοι προκάλεσαν ένταση

6. Συλλαλητήριο και πορεία από την Συνδικαλιστική Πλατφόρμα σήμερα στα κατεχόμενα υπέρ της λύσης

7. Εθνικιστές καλούν σε συγκέντρωση αντιπερισπασμού για το συλλαλητήριο της «Συνδικαλιστικής Πλατφόρμας»

8. Απρόκλητη επίθεση από εθνικιστές κατά του σχεδιαστή μόδας Μπαρμπαρός Σανσάλ

9. Συνολικά 43,313 «άδειες εργασίας» παραχώρησε το κατοχικό καθεστώς σε περίοδο 7 μηνών

10. Με πλεόνασμα 72.2 εκατομμυρίων ΤΛ έκλεισε το δεύτερο τρίμηνο ο προϋπολογισμός του καθεστώτος

Β. Τουρκικός Τύπος

1. Ο Τσαβούσογλου καταδίκασε τις επιθέσεις στο Ιντλίμπ

2. Απόστρατος αντιναύαρχος δηλώνει πως η Τουρκία θα πρέπει να δημιουργήσει ναυτική στρατιωτική βάση  στην κατεχόμενη Κύπρο

3. Ο Ερντογάν μεταβαίνει στο Ιράν

 

A. Τουρκοκυπριακός Τύπος

1. Ο Μπουρτζιού  επικρίνει τους Υπουργούς Εξωτερικών Ολλανδίας και Γαλλίας που δεν θα συναντηθούν με την Τ/κη πλευρά

Σύμφωνα με τον παράνομο σταθμό BAYRAK (06.09.18, http://www.brtk.net/hollanda-ve-fransanin-kibris-turk-tarafiyla-gorusmemesi-kabul-edilemez/) ο Μπαρίς Μπουρτζιού, εκπρόσωπος Τύπου του Τ/κου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σε σημερινή γραπτή του δήλωση, επέκρινε τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ολλανδίας και Γαλλίας, οι οποίοι πραγματοποιούν επίσημες επισκέψεις στην Κύπρο, ότι  έχουν αρνηθεί να συναντηθούν με την Τ/κη πλευρά.

Ο Μπουρτζιού δήλωσε ότι σε μια τέτοια σημαντική περίοδο, στην οποία γίνονται αξιολογήσεις από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σχετικά με το μέλλον του κυπριακού προβλήματος και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο κατά τις επισκέψεις που θα πραγματοποιήσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ολλανδίας και Γαλλίας στο νησί, να μην συναντηθούν και με την τουρκοκυπριακή πλευρά που είναι η μια από τις δύο ίσες πλευρές, υποκύπτοντας έτσι στις πιέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Σε συνέχεια, ο Μπουρτζιού δήλωσε ότι η Ολλανδία και η Γαλλία δεν είναι οποιεσδήποτε χώρες και πρόσθεσε: «Είναι δύο σημαντικά μέλη της Ε.Ε.. Επιπλέον, η Γαλλία είναι και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θέλουμε να γνωρίζουν κάποιες χώρες μέλη της Ε.Ε. που με κάθε ευκαιρία λένε ότι θέλουν να βοηθήσουν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ότι οι μονομερείς επαφές τους με την ελληνοκυπριακή πλευρά, αγνοώντας την τουρκοκυπριακή πλευρά, δεν συμβάλλουν με οποιοδήποτε τρόπο στην επίλυση του Κυπριακού». Τέλος, δήλωσε ότι αυτή η άδικη κατάσταση σημαίνει ενθάρρυνση προς την κατεύθυνση της μη λύσης  της «ε/κη διοίκησης», η οποία δεν είναι έτοιμη να μοιρασθεί με τους Τ/κους την εξουσία και τον πλούτο και γι’ αυτό το λόγο προσπαθεί να προστατεύσει το στάτους κβο.

(ΔΨ)

 

2. Έρχουρμαν: Αντιλαμβάνεται την κατάσταση η Άγκυρα

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της οικονομικής κρίσης δήλωσε μετά την συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν στην Άγκυρα ο λεγόμενος πρωθυπουργός Τουφάν Έρχουρμαν, σύμφωνα με την εφημερίδα VATAN (06.09.18).  Χαρακτηρίζοντας θετική την συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Έρχουρμαν είπε τα εξής:

«Διαβιβάσαμε τα προβλήματα γενικώς. Άλλωστε και αυτοί αντιλαμβάνονται πάρα πολλά πράγματα. Προβήκαμε σε ανταλλαγή απόψεων πάνω σε αυτά τα προβλήματα. Αξιολογήσαμε το τι θα μπορούσε να γίνει στο πλαίσιο των διαθέσιμων πόρων. […]»

Ο Έρχουρμαν είπε ότι θα συνεχίσουν τις συζητήσεις με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, σημειώνοντας ότι την βασική τεχνοκρατική συζήτηση θα την διεξάγουν με αυτόν.

Η εφημερίδα HAVADİS (06.09.18) στεγάζει την είδηση κάτω από τον τίτλο «Επιστρέφει ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός» και γράφει ότι η συνάντηση διήρκεσε δύο ώρες και ότι ο νέος συνομιλητής των Τουρκοκυπρίων στην Άγκυρα θα είναι ο Οκτάι.

Η εφημερίδα AFRİKA(06.09.18) γράφει ότι τον Έρχουρμαν υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ και χαρακτηρίζει το γεγονός «ένα άλλο ρεζιλίκι».

(Ι/Τσ.)

 

3. Μποζκίρ: «Η Τουρκία θα εμποδίσει την παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους»

Σε κρίσιμη περίοδο κατά την οποία θα ληφθούν τελικές αποφάσεις για την πορεία της 50ετούς διαπραγματευτικής διαδικασίας εισέρχεται το Κυπριακό, υποστήριξε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ μιλώντας χθες πριν την συνάντησή του με τον Πρέσβη Βολκάν Μποζκίρ, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπως μετέδωσε ο παράνομος BAYRAK (05.09.18, http://www.brtk.net/basbakan-yardimcisi-ozersay-volkan-bozkir-ile-gorustu/).

Στις δικές του δηλώσεις, ο Μπόζκιρ ισχυρίστηκε ότι η σημαντικότερή τους προτεραιότητα είναι «η ισχυρή παρουσία» της «ΤΔΒΚ» και των ομοεθνών τους Τουρκοκυπρίων και πρόσθεσε ότι κανείς δεν θα μπορέσει να κάμψει την αντίστασή τους σε αυτή την υπόθεση, η οποία οδηγήθηκε σε αυτό το σημείο με δυσκολίες και θυσίες. Σημειώνοντας ότι περνούμε κρίσιμες μέρες, ο Μπόζκιρ πρόσθεσε:

«Είμαστε οι προστάτες της εξολοκλήρου διεκδίκησης των φυσικών πόρων της ΤΔΒΚ στο βαθμό που της ανήκουν. Δεν θα μπορεί να εγερθούν αξιώσεις πάνω σε αυτούς τους πόρους με συμπεριφορές που πραγματοποιούνται ξαφνικά. Αναπτύχθηκαν και οι δικές μας δυνατότητες στο θέμα των ερευνών φυσικού αερίου και με την δική σας άδεια και απαίτηση θα κάνουμε και εμείς μαζί έρευνα και θα εμποδίσουμε μαζί την οποιανδήποτε μορφή συμπεριφοράς παραβιάσει τα δικαιώματά σας».

Ισχυριζόμενος ότι η «ΤΔΒΚ» θα είναι πάντα «αθάνατη και ισχυρή», ο Μπόζκιρ είπε ότι δέκα μέρες μετά την εκλογή του στην προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο.    

(Ι/Τσ.)

 

4. Ακιντζί: «Και δική μας επιθυμία είναι να τελειώσει μια ώρα αρχύτερα το Κυπριακό»

Η εφημερίδα YENİ DÜZEN(06.09.18) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχε χθες συνάντηση με αντιπροσωπεία της Συνδικαλιστικής Πλατφόρμας, η οποία του διαβίβασε τα αποτελέσματα εργαστηρίου που διοργάνωσε για την οικονομία και τις απόψεις της για το Κυπριακό.

Μιλώντας εκ μέρους της Πλατφόρμας, ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας των τουρκοκυπρίων δασκάλων (ΚΤΟΣ) Σενέρ Ελτσίλ σημείωσε ότι οι οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία επηρεάζουν άμεσα τους Τουρκοκύπριους και ότι οι πολίτες επηρεάστηκαν αρνητικά από την αύξηση της αξίας των ξένων νομισμάτων έναντι της τουρκικής λίρας επειδή χρησιμοποιείται και στα κατεχόμενα η ΤΛ. Επισημαίνοντας ότι είναι προσωρινά όλα τα μέτρα που εισηγούνται ως αποτέλεσμα του εργαστηρίου που διοργάνωσαν, ο Ελτσίλ υπογράμμισε ότι το βασικό πρόβλημα είναι το Κυπριακό και  ότι αυτό που πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα είναι να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Ο Ελτσίλ διαβίβασε στον Ακιντζί και την απαίτηση της Πλατφόρμας να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αμέσως μετά τις συναντήσεις που θα γίνουν στην Νέα Υόρκη εντός του τρέχοντος μηνός και να εξευρεθεί λύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μιαν ώρα αρχύτερα

Στις δικές του δηλώσεις, ο Ακιντζί είπε ότι υπάρχει ένα κυπριακό πρόβλημα που «μετατράπηκε σε γάγγραινα στην χώρα» και ότι δεν κατέστη δυνατόν να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα εδώ και 50 χρόνια. Αναφερόμενος στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Υόρκη στα τέλη του μηνός, ο Ακιντζί σημείωσε ότι θα ξανασυζητηθεί το Κυπριακό και ισχυρίστηκε ότι από τότε που ανέλαβε καθήκοντα εργάζεται με αποφασιστικότητα για να υπάρξει αποτέλεσμα στο Κυπριακό, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και κάνει τα απαραίτητα βήματα όπου πρέπει. Σημειώνοντας ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα το ξανακάνει αυτό, ο Ακιντζί υποστήριξε: «Αλλά τα πράγματα δεν προχωράνε μόνο με το να κάνω βήματα εγώ ή να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες μόνο η μία πλευρά».

Ο Ακιντζί υποστήριξε ότι προσφάτως γίνονται και από την ελληνοκυπριακή πλευρά δηλώσεις που αντιλαμβάνονται ότι αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να συνεχίσει για άλλα 50 χρόνια και αυξάνονται εκείνοι που θεωρούν ότι το στάτους κβο δεν είναι καλό και για τους Ελληνοκύπριους όχι μόνο για τους Τουρκοκύπριους. Είπε ότι αυτές είναι καλές εξελίξεις. Πρόσθεσε ότι και αυτός θέλει να τελειώσει μιαν ώρα αρχύτερα το Κυπριακό και ότι είναι ακόμα εφικτή η αποφασιστική συμπεριφορά για εξεύρεση μιας ομοσπονδιακής λύσης που θα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και των δύο πλευρών.

Ο Ακιντζί ανέφερε ότι εκτός από το Κυπριακό, η ζωή συνεχίζεται και ότι μειώνονται τα χρήματα στην τσέπη του λαού λόγω της χρήσης της τουρκικής λίρας, αλλά η μόνη λύση γι’ αυτό δεν είναι η υιοθέτηση του ευρώ. Επανέλαβε ότι το καλύτερο παράδειγμα που ενισχύει αυτή του την άποψη είναι η κρίση που βίωσε η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, που χρησιμοποιούν ευρώ. 

(Ι/Τσ.)

 

5. Οργισμένοι κτηνοτρόφοι προκάλεσαν ένταση

Κάτω από τον τίτλο «Μεγάλη οργή!» η εφημερίδα KIBRIS(06.09.18) γράφει ότι ένταση προκλήθηκε χθες στην κατεχόμενη Λευκωσία κατά την διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν Τουρκοκύπριοι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και εισήλθαν εντός του κτηρίου του «υπουργείου γεωργίας» σπάζοντας την γυάλινη πόρτα. Εκεί παρακάθισαν τελικά σε συνάντηση με «κυβερνητικούς αξιωματούχους», αλλά δεν προέκυψε θετικό αποτέλεσμα από τις συζητήσεις.

Ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων Ερκούτ Σαχαλί δήλωσε ότι άντεξαν όσο μπορούσαν και δεν άλλαξαν την τιμή του κριθαριού καλύπτοντας την διαφορά από τον «κρατικό προϋπολογισμό» παρά το γεγονός ότι δεν προβλεπόταν τέτοιο έξοδο σε αυτόν. «Αυτή η επιδότηση κόστισε 40 εκατομμύρια ΤΛ», είπε ο Σαχαλί ο οποίος σημειώνοντας ότι «οι πραγματικότητες της χώρας είναι εκεί», πρόσθεσε: «Ξέρω ότι το κέρδος κανενός σας δεν είναι σε δολάρια αλλά τα κόστη σας είναι σε δολάρια. Αν ήμουν βέβαιος ότι με την παραίτησή μου θα έπεφτε το δολάριο, θα παραιτούμουν από χθες».

Κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας πήγε στο «υπουργείο γεωργίας» και ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος μαζί με τον Σαχαλί συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων. Οι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να συνεχίσουν επ’ αόριστον τις διαμαρτυρίες τους αφού οι προτάσεις που υπέβαλαν δεν έγιναν δεχτές. Στην χθεσινή εκδήλωση κατέβηκαν στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας με τα οχήματά τους και τα τρακτέρ τους, ενώ κάποιοι πήραν μαζί τους και τα γαϊδούρια τους.

(Ι/Τσ.)

6. Συλλαλητήριο και πορεία από την Συνδικαλιστική Πλατφόρμα σήμερα στα κατεχόμενα υπέρ της λύσης

Η STARKIBRIS(06.09.18) γράφει ότι η «Συνδικαλιστική Πλατφόρμα» στα κατεχόμενα, η οποία απαρτίζεται από διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις που υποστηρίζουν τη λύση του Κυπριακού, θα πραγματοποιήσει σήμερα συλλαλητήριο και πορεία προκειμένου να εκφράσει τη βούλησή της για λύση αλλά και για να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικές που εφαρμόζει η Τουρκία στα κατεχόμενα. Η πορεία θα αρχίσει στις 6μμ και θα καταλήξει μπροστά από το κτήριο της λεγόμενης βουλής. Στο μεταξύ, μέλη της «πλατφόρμας» επισκέφθηκαν προχθές τον λεγόμενο πρωθυπουργό Τουφάν Έρχουμαν στον οποίο κατέθεσαν πακέτο οικονομικών και πολιτικών προτάσεων που ετοίμασαν.

Τη στήριξη και την πρόθεση τους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο και στην πορεία, εξέφρασαν χθες με χωριστές ανακοινώσεις τους οι συντεχνίες BASIN-SEN (συντεχνία Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων), KTOS (συντεχνία Τουρκοκύπριων δασκάλων), BES, DEV-IS, DAU-SEN και το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος (BKP).

O πρόεδρος της BASIN-SEN, Αλί Κισμίρ κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να συμμετάσχουν στην σημερινή πορεία, υποστηρίζοντας ότι ο αγώνας τους είναι για να διασφαλίσουν τα δίκαια των εργαζομένων, αλλά και για να διαμαρτυρηθούν για τις αυξήσεις που τους επιβλήθηκαν λόγω της κρίσης. «Η βασική πηγή του προβλήματος είναι η πολιτική και οικονομική μας εξάρτηση από την Άγκυρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κισμίρ.

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας της KTOS, Σενέρ Ελτσίλ επέκρινε τις «κυβερνήσεις» τόσο της Τουρκίας όσο και των κατεχομένων για την δυσχερή κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι Τουρκοκύπριοι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. «Αυτοί που μας κυβερνούν δεν σκέφτονται καν να αλλάξουν το σαθρό σύστημα που η Τουρκία έφτιαξε στην Κύπρο για να μην την τρομάξουν και αφέθηκαν να κάνουν από κοινού δηλώσεις με τους αξιωματούχους του AKP που καταβάλλουν προσπάθειες να δημιουργήσουν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Ελτσίλ.

Επίσης, ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζζέτ Ιζτσιάν, με γραπτή του δήλωση, κάλεσε όλους όσοι υποστηρίζουν την ομοσπονδιακή λύση να στηρίξουν τη σημερινή πορεία.

(AK)

7. Εθνικιστές καλούν σε συγκέντρωση αντιπερισπασμού για το συλλαλητήριο της «Συνδικαλιστικής Πλατφόρμας»

Η YENİ BAKİS (06.09.18) γράφει ότι το Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP), σχολιάζοντας με ανακοίνωση του την εξαγγελία της σημερινής πορείας της συνδικαλιστικής πλατφόρμας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί κοντά στο κτήριο της λεγόμενης πρεσβείας της Τουρκίας στα κατεχόμενα, κάλεσε τις εθνικιστικές οργανώσεις και όλους τους «πατριώτες», όπως τους αποκάλεσε, να συγκεντρωθούν την ίδια ώρα μπροστά από την «πρεσβεία» της Τουρκίας, προκειμένου να μην επιτρέψουν να ακουστούν αρνητικά συνθήματα εναντίον της Τουρκίας αλλά και να αποτρέψουν την είσοδο των μελών της συνδικαλιστικής πλατφόρμας στην «πρεσβεία».

Σε γραπτή του δήλωση, ο γενικός γραμματέας του MDP Ακτάτς Ατάϊ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι διάφοροι ρατσιστικοί κύκλοι, όπως τους αποκάλεσε, διοργανώνουν εκδηλώσεις με στόχο να διαβρώσουν το «κράτος» και να σπείρουν μίσος και εχθρότητα ενάντια στην «μητέρα πατρίδα», προβάλλοντας ως δικαιολογία την οικονομική κρίση. «Θέλουμε να γνωρίζουν αυτοί οι κύκλοι, οι οποίοι οραματίζονται την ‘Ενωμένη Κύπρο’, ότι δεν ανήκουν σε αυτό το κράτος», ισχυρίστηκε ο Ατάϊ, υποστηρίζοντας ότι «μια δυνατή Τουρκική Δημοκρατία είναι αναγκαία και για μια δυνατή ‘ΤΔΒΚ’». «[…] Δεν θα επιτρέψουμε να αποκαλούν την Τουρκία «κατοχική δύναμη», πρόσθεσε.

Για το ίδιο θέμα, η εθνικιστική VOLKAN (06.09.18) υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Η αστυνομία να μην επιτρέψει την είσοδο σε προβοκάτορες», αναφέρεται στην σημερινή πορεία της συνδικαλιστικής πλατφόρμας, η οποία θα πραγματοποιηθεί όπως γράφει από αριστερές οργανώσεις και κόμματα  που στηρίζουν την «Ενωμένη Κύπρο» και οι οποίοι στηρίζονται και συνεργάζονται με τους Ελληνοκύπριους. Η εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι στη σημερινή πορεία θα συμμετάσχουν και Ελληνοκύπριοι, καλεί την «αστυνομία» να μην επιτρέψει τόσο στους Ελληνοκύπριους όσο και στους προβοκάτορες την πρόσβαση στους δρόμους που οδηγούν στα κτήρια της «βουλής» και της «πρεσβείας». Η εφημερίδα ισχυρίζεται επίσης ότι η λεγόμενη αστυνομία έχει «νομική υποχρέωση» να εμποδίσει Ελληνοκύπριους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. «Σε αντίθετη περίπτωση, για τυχόν επεισόδια που θα προκύψουν από αυτούς τους προβοκάτορες, την απόλυτη ευθύνη θα έχει η ηγεσία της αστυνομίας και οι αστυνομικές αρχές αλλά και η ίδια η κυβέρνηση που επιδεικνύει ανοχή σε όλα αυτά», προσθέτει η εφημερίδα.

(ΑΚ)

 

8. Απρόκλητη επίθεση από εθνικιστές κατά του σχεδιαστή μόδας Μπαρμπαρός Σανσάλ

Κάτω από τον τίτλο «Θρασύτητα», η εφημερίδα AFRİKA(06.09.18) γράφει ότι επίθεση και απειλές δέχθηκε χθες από τον πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP) Μπουράι Μπουσκουβουτσιού ο γνωστός Τούρκος σχεδιαστής μόδας Μπαρμπαρός Σανσάλ ενώ βρισκόταν στο εστιατόριο «Χαμούρ» στην κατεχόμενη Λευκωσία. Σε βίντεο που ο ίδιος ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μπουσκουβουτσιού φαίνεται να αγνοεί την προειδοποίηση των ιδιοκτητών της επιχείρησης να εγκαταλείψει τον χώρο λέγοντάς τους «αν θέλεις κάλεσε την αστυνομία».

Ο ιδιοκτήτης υπέβαλε παράπονο εναντίον του Μπουσκουβουτσιού στην «αστυνομία», σημειώνει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι η ψυχραιμία που επέδειξε ο Σανσάλ απέτρεψε την κλιμάκωση της έντασης. Γράφει επίσης ότι η συμπεριφορά του Μπουσκουβουτσιού ενόχλησε τους τουρίστες θαμώνες του εστιατορίου, οι οποίοι αποχώρησαν πανικόβλητοι.

Ο Μπουσκουβουτσιού φέρεται να είπε το εξής στον Σανσάλ: «Πηγαίνεις στον νότο και μας αποκαλείς κατακτητές. Πηγαίνεις στην Τουρκία και μας βρίζεις και ύστερα έρχεσαι εδώ χωρίς να ντρέπεσαι». 

Επισημαίνοντας ότι οι φασίστες στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου «ξεπέρασαν το ΕΛΑΜ στον νότο», η εφημερίδα γράφει ότι ο Μπουσκουβουτσιού απείλησε και την Συνδικαλιστική Πλατφόρμα, η οποία προγραμματίζει εκδήλωση διαμαρτυρίας σήμερα. Σε ανακοίνωση του κόμματός του Μπουσκουβουτσιού αναφέρεται ότι σήμερα θα συγκεντρωθούν μπροστά στην λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία και δεν θα επιτρέψουν καμία αρνητική ενέργεια εναντίον της Τουρκίας.

(Ι/Τσ.)  

     

9. Συνολικά 43,313 «άδειες εργασίας» παραχώρησε το κατοχικό καθεστώς σε περίοδο 7 μηνών

Η STAR KIBRIS (06.09.18) γράφει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, το «κέντρο παραχώρησης άδειας εργασίας», ενέκρινε συνολικά 43,313 αιτήσεις για παραχώρηση «άδειας εργασίας» στα κατεχόμενα μέσα σε περίοδο επτά μηνών.

Το «υπουργείο», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι έχει προχωρήσει σε νέες ρυθμίσεις και στη λήψη μιας σειράς μέτρων που στόχο έχουν τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς τους «ξένους εργάτες» που επιθυμούν να εξασφαλίσουν «άδεια εργασίας» στα κατεχόμενα. Στο πλαίσιο αυτό, το «υπουργείο» υπογραμμίζει ότι με τις νέες ρυθμίσεις που εφαρμόζονται, ο μέσος όρος των «αιτήσεων» που λαμβάνονται ημερησίως για «παραχώρηση άδειας εργασίας» ανέρχεται στις 400.

Η εφημερίδα παραθέτει στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των «αδειών εργασίας» που δόθηκαν από την περίοδο που ανέλαβε η «τετραμερής κυβέρνηση συνασπισμού» στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με αυτά, τον Φεβρουάριο παραχωρήθηκαν συνολικά 4,902 «άδειες», τον Μάρτιο 5,880, τον Απρίλιο 5,997, τον Μάιο 9,914, τον Ιούνιο 6,523, τον Ιούλιο 6,065 και τον Αύγουστο 4,032.  Εξάλλου, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κατά την περίοδο Φεβρουαρίου-Αυγούστου 2018, το «κέντρο παραχώρησης άδειας εργασίας» ενέκρινε τη λειτουργία 243 νέων χώρων εργασίας. ενώ παραχώρησε «άδεια εργασίας» και σε 384 φοιτητές.

(ΑΚ)

10. Με πλεόνασμα 72.2 εκατομμυρίων ΤΛ έκλεισε το δεύτερο τρίμηνο ο προϋπολογισμός του καθεστώτος

Με πλεόνασμα 72,2 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ) έκλεισε το δεύτερο τρίμηνο του 2018 ο προϋπολογισμός του καθεστώτος, ο οποίος, σύμφωνα με στοιχεία της «κεντρικής τράπεζας», παρουσίασε έσοδα  1.396 εκατομμυρίων ΤΛ και έξοδα 1.328,8 εκατομμυρίων ΤΛ, όπως γράφει η εφημερίδα KIBRIS(06.09.18).

Τα ίδια στοιχεία αναφέρουν ότι το ακάθαρτο σύνολο των δανείων στις τράπεζες ανερχόταν στα 17.330,4 εκατομμύρια ΤΛ στα τέλη του Ιουνίου του 2018, ενώ το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των δανείων) στα 26.136 εκατομμύρια ΤΛ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον «κρατικό οργανισμό προγραμματισμού», ο ετήσιος πληθωρισμός για τον Ιούνιο έφτασε στο 19,41%.

(Ι/Τσ.)

 

 

Β. Τουρκικός Τύπος

1. Ο Τσαβούσογλου καταδίκασε τις επιθέσεις στο Ιντλίμπ

Υπό τον τίτλο «Τσαβούσογλου: Διαβιβάσαμε στην Ρωσία ότι αυτές οι επιθέσεις είναι λανθασμένες», η τουρκική εφημερίδα SABAH (06.09.18, https://www.sabah.com.tr/gundem/2018/09/06/turkiye-ve-almanya-disisleri-bakanlari-ortak-aciklama-yapiyor) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, αναφέρθηκε στις ρωσικές επιθέσεις στην πόλη Ιντλίμπ της Συρίας και δήλωσε: «Ο στόχος τους είναι η κατάληψη του Ιντλίμπ. Υπάρχει σοβαρό ρίσκο. Είναι καταστροφή από κάθε άποψη». Πρόσθεσε ότι η Τουρκία καταβάλλει έντονες προσπάθειες από την πρώτη μέρα για να σταματήσουν οι επιθέσεις στον Ιντλίμπ.

Η τουρκική εφημερίδα Hürriyet (06.09.18, http://www.hurriyet.com.tr/gundem/idlib-konusunda-tahranda-turkiyeyi-destekliyoruz-40947698) γράφει ότι ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι  η Γερμανία παρακολουθεί τις εξελίξεις στα σύνορα της Τουρκίας με ανησυχία. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να συνομιλούν γι’ αυτό το θέμα και ότι στηρίζουν την Τουρκία στις συνομιλίες στην Τεχεράνη. 

(ΔΨ)

2. Απόστρατος αντιναύαρχος δηλώνει πως η Τουρκία θα πρέπει να δημιουργήσει ναυτική στρατιωτική βάση  στην κατεχόμενη Κύπρο

Κάτω από τον τίτλο: «Επικίνδυνη σκακιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο», η τουρκική MILLIYET (06.09.18 http://www.milliyet.com.tr/dogu-akdeniz-de-tehlikeli-satranc-gundem-2737212/) φιλοξενήσει απόψεις απόστρατων Τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι σχολιάζουν την διεξαγωγή  στρατιωτικής άσκησης της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η άσκηση διεξάγεται εκτός των συνόρων της Ρωσίας για πρώτη φορά, σημειώνει η εφημερίδα, σε μία περίοδο όπου είναι αυξημένοι οι ανταγωνισμοί περί ενεργειακών αποθεμάτων στην περιοχή.

Κάνοντας αναφορά στο θέμα, ο Τούρκος αντιναύαρχος εν αποστρατεία Τζεμ Γκιουρντενίζ  δήλωσε στην εφημερίδα ότι είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ναυτική βάση της Τουρκίας στα κατεχόμενα . Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία διασφαλίζει με κάθε τρόπο τα συμφέροντα της και ότι ο ναυτικός στόλος της χώρας θα συνεχίσει να διασφαλίζει τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Μεσόγειο.

(ΚΣ)

3. Ο Ερντογάν μεταβαίνει στο Ιράν

Η Τουρκική εφημερίδα MILLIYET (07.09.18 http://www.milliyet.com.tr/son-dakika-cumhurbaskani--siyaset-2737367/ ) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετέβηκε στο Ιράν όπου θα έχει συνάντηση με του Πρόεδρο της χώρας Χασάν Ρουχανί και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμήρ Πούτιν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει τριμερή συνάντηση και οι τρεις ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το Συριακό και άλλα περιφερειακά ζητήματα. 

(ΚΣ)

 

………………….

ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

(ΚΣ/ΜΚ)