Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου, 08-10.09.18

 

No. 174/18                                                                                                          

Περιεχόμενα

 A. Τουρκοκυπριακός Τύπος

1. Ακιντζί: Πρέπει να ανταποκριθεί στα βήματα των Τουρκοκυπρίων η ελληνοκυπριακή πλευρά

2. Ενημέρωσε τον Ακιντζί ο Έρχουρμαν, υπέβαλε έκθεση και στον Τούρκο Αντιπρόεδρο

3. Άρχισαν ξανά οι εκσκαφές για ανεύρεση λειψάνων αγνοουμένων

4. Ο Χαρμαντζί συμμετείχε στην γενική συνέλευση της WACA

5. Επιμένει σε κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα κατεχόμενα ο Αρικλί

6. Έτοιμοι να ενισχύσουν τους οικονομικούς δεσμούς με τα κατεχόμενα οι  επιχειρηματίες από την Αττάλεια

7. Αντιδράσεις προκάλεσε η χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών

8. Αύξηση 81% στις διελεύσεις των Ελληνοκυπρίων με οχήματα στα κατεχόμενα

9. Συνεχίζεται η αύξηση της τιμής των τουρκοκυπριακών εφημερίδων

 

Β. Τουρκικός Τύπος

1. Ισχυρισμοί ότι ο Μεχμέτ Μπεσίμογλου κατασκόπευε για την Ελληνοκυπριακή πλευρά τα τελευταία πέντε χρόνια  (ΔΙΟΡΘΩΣΗ)

2. Ατάογλου: «Το δικαίωμα για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο ανήκει στο λαό της Κύπρου στο σύνολο του»

3. Έρντογαν: «Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία τετελεσμένων στην Ίντλιμπ»; Τσιαβούσογλου: «Οι επιθέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μια νέα αιματοχυσία»

4. Ο Ερντογάν θα συμμετάσχει σε συνέδριο επενδυτών στη Νέα Υόρκη

5. Η Τουρκία και Ολλανδία διορίζουν πρέσβεις προς εξομάλυνση των σχέσεων τους

6. Νέες συλλήψεις στην Τουρκία σε σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση FETO

 

A. Τουρκοκυπριακός Τύπος

1. Ακιντζί: Πρέπει να ανταποκριθεί στα βήματα των Τουρκοκυπρίων η ελληνοκυπριακή πλευρά

Η τουρκοκυπριακή πλευρά έκανε αυτό που της αναλογούσε κατά τις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν, στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά, αλλά αυτά τα βήματα πρέπει να γίνονται αμοιβαία, ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, γράφει η εφημερίδα KIBRIS (09.09.18), σύμφωνα με την οποία, μιλώντας σε παραδοσιακό φεστιβάλ σταφυλιού στα κατεχόμενα, ο Ακιντζί υποστήριξε: «Ένας δρόμος δεν γίνεται να διανύεται μονομερώς. Πρέπει να απαντήσει και η ελληνοκυπριακή ηγεσία στα βήματα που έγιναν».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, στην ομιλία του, ο Ακιντζί αναφέρθηκε και στην συνάντηση που θα έχει στα τέλη του μηνός με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και ισχυρίστηκε: «Αν το αποτέλεσμα είναι μια διαδικασία επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αν επιδειχθεί πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, τότε είμαστε δεχτοί».

Υπενθυμίζοντας την συνάντηση που είχε με την προσωρινή σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, ο Ακιντζί είπε  ότι της εξέφρασε τις απόψεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι η αξιωματούχος του ΟΗΕ διεξήγαγε επαφές με την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία και κατά τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να έχει συναντήσεις στην Ελλάδα, στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο και ακολούθως να υποβάλει την έκθεσή της στον Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Ακιντζί ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πει «ναι» σε μια νέα δομή στην οποία θα υπάρχει πολιτική ισότητα, καμία πλευρά δεν θα είναι κυρίαρχη πάνω στην άλλη και θα ζουν με ελευθερία και ασφάλεια. Εξάλλου, χαρακτήρισε κρίσιμη την παρούσα φάση και υπενθύμισε ότι άρχισε να συζητείται και η ύπαρξη της Ειρηνευτικής Δύναμης στο νησί. Δεν πρόκειται να αφεθεί να εκκρεμεί το Κυπριακό για άλλα 50 χρόνια, υποστήριξε.

(I/Tσ.)

 

2. Ενημέρωσε τον Ακιντζί ο Έρχουρμαν, υπέβαλε έκθεση και στον Τούρκο Αντιπρόεδρο

Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Τουφάν Έρχουρμαν και ο ούτω καλούμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ ενημέρωσαν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για τα αποτελέσματα των πρόσφατων επαφών τους στην Τουρκία, γράφει η εφημερίδα KIBRIS (08.09.18).

Ο Έρχουρμαν δήλωσε ότι, κατά την τακτική εβδομαδιαία τους συνάντηση με τον Ακιντζί, συζήτησαν τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις και τον ενημέρωσαν για τις συναντήσεις τους με τον Πρόεδρο Έρντογαν και τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι. Ο Έρχουρμαν είπε επίσης ότι την Πέμπτη απέστειλε έκθεση στον Οκτάι για τις τελευταίες εξελίξεις στα κατεχόμενα, ότι θα βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τον Οκτάι και ότι θα δουν τι αποτελέσματα θα έχουν μέσα σε μια βδομάδα από αυτές τις επαφές.

(Ι/Τσ.)

 

3. Άρχισαν ξανά οι εκσκαφές για ανεύρεση λειψάνων αγνοουμένων

Άρχισαν ξανά οι εκσκαφές στο πλαίσιο των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής  για τους Αγνοούμενους μετά από ανάπαυλα ενός μηνός λόγω των καιρικών συνθηκών, δήλωσε η Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ, το τουρκοκυπριακό μέλος της ΔΕΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα VATAN (10.09.18). Η Κιουτσιούκ είπε ότι συνεχίζεται η αναζήτηση τεσσάρων Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων, ενός στην Αμμόχωστο και τριών στον Στρόβολο, σημειώνοντας ότι κατά την διάρκεια των μέχρι σήμερα εργασιών της η Επιτροπή βρήκε τα λείψανα 664 Ελληνοκυπρίων και 226 Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων από τους συνολικά 1510 Ελληνοκύπριους και 492 τουρκοκύπριους που αναζητεί. 

Σύμφωνα με την Κιουτσιούκ, εκτός από την Λευκωσία, οι εργασίες της Επιτροπής διεξάγονται με επτά ομάδες, στο Δίκωμο, στην Κοντέα, στην Κατωκοπιά, στο Συγχαρί και στο Άρσος, όπου αναζητούνται Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι. Η Κιουτσιούκ ανάφερε ότι δεν υπάρχουν πολλοί ομαδικοί χώροι ταφής και πρόσθεσε ότι στους δύο από αυτούς στις περιοχές των χωριών Μάραθα, Αλόα, Σανταλάρης και στην Τόχνη βρίσκονται Τουρκοκύπριοι, ενώ στην Άσσια είναι θαμμένοι Ελληνοκύπριοι. Είπε ότι αυτοί οι ομαδικοί χώροι ταφής είναι των 100 περίπου ατόμων και ότι οι υπόλοιποι χώροι ταφής είναι του ενός ατόμου, των πέντε, των δέκα ή των είκοσι περίπου ατόμων.

(Ι/Τσ.)

 

4. Ο Χαρμαντζί συμμετείχε στην γενική συνέλευση της WACA

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα VATAN (08.09.18), ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί συμμετείχε στην πρώτη γενική συνέλευση της Παγκόσμιας ένωσης διοίκησης πόλεων (WACA), που διεξήχθη στην Άγκυρα μεταξύ 4-6 Σεπτεμβρίου με την συμμετοχή δημάρχων από 16 χώρες.

 Στο μεταξύ, ο Χαρμαντζί έκανε ομιλία στη γενική συνέλευση με θέμα «Οι έξυπνες πόλεις». Είχε ακόμη διμερείς συναντήσεις με τον Δήμαρχο της Άγκυρας Μουσταφά Τούνα, τον Δήμαρχο της Σετζιούγκ (Νότια Κορέα) Choonhee Lee και τον αντιδήμαρχο της Λιουμπλιάνας Dejan Crnek.

Ο Χαρμαντζί, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Δήμαρχο του Σεράγεβο Abdullah Skaka, πήραν θετικά βήματα για ανάπτυξη και ενδυνάμωση των  σχέσεων ανάμεσα στα δύο «δημαρχεία» που ξεκίνησε το 1995.

(ΔΨ)

 

5. Επιμένει σε κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα κατεχόμενα ο Αρικλί

Κάτω από τον τίτλο «Μεγαλώνει η κρίση», η εφημερίδα HAKİKAT (10.09.18) γράφει ότι σε δηλώσεις σε τουρκικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης των εποίκων Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι η οικονομική κρίση στα κατεχόμενα εισήχθη από την Τουρκία και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «όταν εισάγαμε την κρίση την μεγαλώσαμε πολύ επιβάλλοντας της δασμούς στα τελωνεία». Ο Αρικλί υποστήριξε ότι το μόνο «έμπειρο» κόμμα στον τετραμερή «κυβερνητικό συνασπισμό» στα κατεχόμενα είναι το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς και ότι οι υπόλοιποι έχουν καλές προθέσεις, αλλά είναι άπειροι. Είπε ότι προσπαθούν πολύ να κάνουν κάτι αλλά η κρίση μεγαλώνει καθημερινά. «Το πρώτο μέτρο που πρέπει να ληφθεί είναι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης από το υπουργικό συμβούλιο», ισχυρίστηκε σημειώνοντας ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα ενοχλήσουν πολλούς και θα παραλύσει η ζωή με κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων και των συντεχνιών.

(Ι/Τσ.) 

 

6. Έτοιμοι να ενισχύσουν τους οικονομικούς δεσμούς με τα κατεχόμενα οι  επιχειρηματίες από την Αττάλεια

Οι επιχειρηματίες από την Αττάλεια είναι έτοιμοι να διοργανώσουν διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις με Τουρκοκύπριους και να κάνουν ό,τι μπορούν για ενισχύσουν τους οικονομικούς τους δεσμούς με την κατεχόμενη Κύπρο, δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αττάλειας Νταβούτ Τσετίν, γράφει η εφημερίδα KIBRIS (10.09.18).  Σε συνάντηση με τον λεγόμενο υπουργό τουρισμού Φικρί Ατάογλου, ο οποίος επισκέφθηκε την Αττάλεια, ο Νταβούτ σημείωσε ότι μπορούν να ενημερώσουν τους επιχειρηματίες αναφορικά με τις ευκαιρίες που υπάρχουν για επενδύσεις.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Ατάογλου ισχυρίστηκε ότι είναι λάθος η εντύπωση ότι οι τουρίστες επισκέπτονται τα κατεχόμενα μόνο για τα καζίνο και χαρακτήρισε την Αττάλεια ως «πόλη παράδειγμα» για τον τουρισμό των κατεχομένων. Ο Ατάογλου είπε επίσης ότι οι τουρίστες στα κατεχόμενα επισκέπτονται τα πολιτιστικά μνημεία, ψωνίζουν και σε συγκεκριμένες περιόδους επωφελούνται και από τον συνεδριακό τουρισμό.

(Ι/Τσ.) 

 

7. Αντιδράσεις προκάλεσε η χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών

Η εφημερίδα KIBRIS (09.09.18) γράφει ότι η συντεχνία των Τουρκοκυπρίων γιατρών (TIP-İŞ) αντέδρασε κατά της χρήσης δακρυγόνων από την «αστυνομία» εναντίον μελών της ένωσης Τουρκοκυπρίων κτηνοτρόφων που διαμαρτύρονταν την περασμένη Παρασκευή και ζήτησε την απαγόρευση της χρήσης του συγκεκριμένου αερίου επισημαίνοντας ότι αποτελεί θανατηφόρο χημικό όπλο.

Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Έρχουρμαν δήλωσε ότι δικαιολογώντας την ενέργεια της «αστυνομίας», ο «γενικός διευθυντής» του «σώματος» του ανέφερε ότι χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να μην χρησιμοποιήσουν περισσότερο τα κλομπ τους. Ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι στο εξής δεν θα χρησιμοποιούνται δακρυγόνα κατά τις διαδηλώσεις.

Η εφημερίδα AFRİKA (08.09.18) γράφει ότι οι διαμαρτυρόμενοι κτηνοτρόφοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την μονάδα άμεσης δράσης όταν επιχείρησαν να πορευτούν προς το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας ενώ εμποδίστηκαν να πάνε και στο «προεδρικό μέγαρο». Όταν κατευθύνθηκαν προς την «πρεσβεία» της Τουρκίας, η «αστυνομία» τους σταμάτησε μπροστά στο μνημείο πεσόντων. Αφότου ηρέμησε η κατάσταση διαλύθηκαν τραγουδώντας στρατιωτικά εμβατήρια και φωνάζοντας «είμαστε οι στρατιώτες του Ταγγίπ».   

Στο μεταξύ, η ένωση Τουρκοκυπρίων κτηνοτρόφων ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει και σήμερα τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της αναφορικά με την αύξηση στην τιμή του κριθαριού με συγκέντρωση μπροστά στο λεγόμενο υπουργείο γεωργίας, γράφει η εφημερίδα STAR KIBRIS (10.09.18). Ο πρόεδρος της ένωσης κτηνοτρόφων δήλωσε ότι η αύξηση στο κριθάρι έφερε τον κλάδο στα όρια της πτώχευσης και πρόσθεσε ότι το αίτημά τους είναι είτε να αποσυρθεί η αύξηση στο κριθάρι είτε να γίνει ρύθμιση στην τιμή του γάλατος.

(Ι/Τσ.)

 

8. Αύξηση 81% στις διελεύσεις των Ελληνοκυπρίων με οχήματα στα κατεχόμενα

Η εφημερίδα KIBRIS (10.09.18) γράφει ότι αύξηση της τάξης του 81% παρουσίασαν οι διελεύσεις των Ελληνοκυπρίων με οχήματα στα κατεχόμενα από την αρχή του χρόνου που η τουρκική λίρα έχασε το 70% της αξίας της έναντι του ευρώ. Σημειώνοντας ότι αυτό το γεγονός έκανε τους Ελληνοκύπριους να «ανακαλύψουν» την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο για να κάνουν τα ψώνια τους, η εφημερίδα γράφει ότι κατά την ίδια περίοδο οι διελεύσεις Τουρκοκυπρίων προς τις ελεύθερες περιοχές μειώθηκαν κατά 14%.

Η εφημερίδα DİYALOG (10.09.18) αναφέρεται στο ίδιο θέμα και γράφει ότι σε βασανιστήρια υποβάλλονται από τις κατοχικές αρχές στα οδοφράγματα οι Ελληνοκύπριοι που περνούν στα κατεχόμενα για να ξοδέψουν χρήματα, ενώ την ίδια ώρα οι Τουρκοκύπριοι παραπονιούνται ότι χρεοκόπησαν και ότι χρειάζονται χρήματα για να ξεπεράσουν την κρίση. «[…] Σχεδόν σε βασανιστήρια υποβάλλονται στην συνοριακή πύλη του Αγίου Δομετίου οι Ελληνοκύπριοι οι οποίοι έρχονται μαζικά για να αγοράσουν καύσιμα, φάρμακα και φθηνά ρούχα», σημειώνει η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για το γεγονός ότι οι «αρμόδιοι» δεν έλαβαν κανένα μέτρο παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πως ειδικά τα σαββατοκύριακα σχηματίζονται μεγάλες ουρές.  Ο χρόνος αναμονής στην ουρά είναι περίπου 30 λεπτά παρά τις προσπάθειες των επί καθήκοντι υπαλλήλων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.     

 

9. Συνεχίζεται η αύξηση της τιμής των τουρκοκυπριακών εφημερίδων

Άλλη μια τουρκοκυπριακή εφημερίδα ανακοίνωσε σήμερα αύξηση στην τιμή πώλησής της. Πρόκειται για την εφημερίδα HAVADİS (10.09.18),η οποία γνωστοποιεί στους αναγνώστες της ότι από σήμερα θα διατίθεται προς 5 τουρκικές λίρες (αντί 3 ΤΛ) λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής εξαιτίας της υποτίμησης της τουρκικής λίρας και της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

(Ι/Τσ.)

 

Β. Τουρκικός Τύπος

1. Ισχυρισμοί ότι ο Μεχμέτ Μπεσίμογλου κατασκόπευε για την Ελληνοκυπριακή πλευρά τα τελευταία πέντε χρόνια  (ΔΙΟΡΘΩΣΗ)

Η τουρκική εφημερίδα SABAH ( 09.09.18 https://www.sabah.com.tr/gundem/2018/09/09/mehmet-besimoglu-5-yil-boyunca-rumlara-casusluk-yapmis ) υποστηρίζει ότι  ο 70χρονος Μεχμέτ Μπεσίμογλου,  που συνελήφθηκε στα κατεχόμενα με την κατηγορία ότι διενεργούσε κατασκοπεία τα τελευταία πέντε χρόνια  για την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μπεσίμογλου, που κατηγορείται ότι φωτογράφιζε την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου,  και βρέθηκε να έχει στην κατοχή του 250 φωτογραφίες, δήλωσε σε θεληματική του «κατάθεση»  ότι αμειβόταν 200 και 300 ευρώ για τις φωτογραφίες που απεικόνιζαν είτε την Αμμόχωστο είτε εκκλησίες που βρίσκονται στα κατεχόμενα.

Κατά την προσαγωγή του στο λεγόμενο δικαστήριο ο Μπεσίμογλου προέβηκε στους πιο κάτω ισχυρισμούς αναφορικά με το  πως γνωρίστηκε με Ελληνοκύπριο πράκτορα και πως ανέλαβε την διεξαγωγή κατασκοπείας: « Αυτό το άτομο μου ζήτησε να φωτογραφίζω στρατιωτικές μονάδες και το αποδέχτηκα», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι ο Ελληνοκύπριος πράκτορας τον είχε βοηθήσει σε μια δουλεία που είχε στις βρετανικές βάσεις. «Κάθε δύο ή τρεις μήνες παρέδιδα τις φωτογραφίες μου στην Ελληνοκυπριακή μου κάρτα μνήμης  και λάμβανα μια νέα που ήταν κενή». Είπε επίσης πως έχει μετανιώσει για τις πράξεις του και ότι θέλει να επισκεφθεί γιατρό επειδή είναι άρρωστος.

Σε δική κατάθεση, λεγόμενος αστυνομικός υποστήριξε ότι ο Μπεσίμογλου τα τελευταία πέντε χρόνια  φωτογράφισε στρατόπεδα, στρατιωτικές μονάδες  και εκκλησίες από 18 διαφορετικά σημεία στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα υποστηρίζει επίσης ότι συνεχίζονται οι έρευνες στην υπόθεση με κατάσχεση και ενδελεχή έρευνα των κινητών τηλεφώνων, ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών και iPad από το σπίτι του Μπεσίμογλου, με στόχο  οι λεγόμενες αρχές να φτάσουν στο όνομα του Ελληνοκύπριου πράκτορα.

(ΚΣ)

2. Ατάογλου: «Το δικαίωμα για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο ανήκει στο λαό της Κύπρου στο σύνολο του»

Η τουρκική MILLIYET (08.09.18-http://www.milliyet.com.tr/turkiye-de-duyulan-sikintilar-kktc-de-antalya-yerelhaber-3021809/) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος, Φικρί Ατάογλου, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο συμμετοχής του σε εκδήλωση στην Αλάνια της Τουρκίας, μετά από πρόσκληση της «ένωσης δημοσιογράφων Αλάνιας», αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που επέφερε η οικονομική κρίση στην Τουρκία εξαιτίας της υποτίμησης της τουρκικής λίρας (ΤΛ) και είπε ότι οι επιπτώσεις αυτές έχουν γίνει έντονα αισθητές και στην «ΤΔΒΚ», όπως χαρακτήρισε το αποσχιστικό καθεστώς στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. «Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε σοβαροί προκειμένου να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε», υποστήριξε.

Αναφερόμενος στις σχέσεις ψευδοκράτους-Αλάνιας, ο Ατάογλου δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σε πέντε χρόνια θα αρχίσουν ακτοπλοϊκά δρομολόγια μεταξύ τους. Ισχυρίστηκε επίσης ότι πρέπει να αξιολογήσουν την υφιστάμενη συνεργασία τους στον τομέα του τουρισμού και υπογράμμισε την ανάγκη για ενδυνάμωση των δεσμών τους προς όφελος τόσο της «οικονομίας» όσο και του τουρισμού και της «ΤΔΒΚ» και της Αλάνιας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις λεγόμενες «μονομερείς ενέργειες» της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο Ατάογλου ισχυρίστηκε ότι τόσο η «ΤΔΒΚ» όσο και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» δεν έχουν το δικαίωμα να προβαίνουν σε «μονομερείς ενέργειες» στην Ανατολική Μεσόγειο. «Αυτό το δικαίωμα ανήκει στο λαό της Κύπρου στο σύνολο της. Όλοι πρέπει να ξέρουν ότι τα ίδια δικαιώματα που έχει ο νότος [όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία] τα έχει και ο βορράς [όπως χαρακτήρισε το αποσχιστικό καθεστώς στην κατεχόμενη Κύπρο]», ισχυρίστηκε ο Ατάογλου.

(ΑΚ)

 

3. Έρντογαν: «Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία τετελεσμένων στην Ίντλιμπ»; Τσιαβούσογλου: «Οι επιθέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μια νέα αιματοχυσία» 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet Daily News (09.10.18-http://www.hurriyetdailynews.com/turkey-will-not-allow-fait-accompli-in-idlib-says-erdogan-136636) o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, σε δηλώσεις του στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από το Ιράν το Σαββατοκύριακο, όπου μετέβη για να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν,  ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή Ίντλιμπ της Συρίας, εκφράζοντας τη θέση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τον έντονο διπλωματικό διάλογο με την Ρωσία και το Ιράν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιθέσεις.

«Στηρίζουμε μια πολιτική και όχι στρατιωτική λύση στη Συρία. Επομένως, είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να προστατεύουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, να πολεμήσουμε και να εξολοθρεύσουμε τους τρομοκράτες και να μην επιτρέψουμε τη δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Έρντογαν. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν θα επιτρέψουν πολεμική σύρραξη στη Συρία να επιφέρει και άλλες ανθρώπινες τραγωδίες. «Εμείς, ως εγγυήτριες δυνάμεις, έχουμε δεσμευτεί ότι θα εργαστούμε με ευαισθησία προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε.   

Για το ίδιο θέμα, η εφημερίδα Hurriyet Daily News (08.09.18-http://www.hurriyetdailynews.com/turkey-aims-to-stop-attacks-in-idlib-cavusoglu-136630) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσιαβούσογλου, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στα πλαίσια συμμετοχής του σε εκδήλωση στην Αλάνια της Τουρκίας, ισχυρίστηκε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να σταματήσουν οι επιθέσεις στην βορειοδυτική περιοχή Ίντλιμπ. Ο Τσιαβούσογλου προειδοποίησε για το σοβαρό ενδεχόμενο οι επιθέσεις να οδηγήσουν για ακόμη μια φορά σε «ανθρώπινη τραγωδία», υπενθυμίζοντας ότι η περιοχή θεωρείται «ζώνη αποκλιμάκωσης» στην οποία ζουν 2,5 εκ. άνθρωποι. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι συγκρούσεις θα τερματιστούν σύντομα και ότι η διένεξη θα επιλυθεί με την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης.  Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες μαζί με την Ρωσία και το Ιράν για την επίλυση του ζητήματος αυτού μέσω της διπλωματικής οδού.

(ΑΚ)

 

4. Ο Ερντογάν θα συμμετάσχει σε συνέδριο επενδυτών στη Νέα Υόρκη

Η Hurriyet Daily News (09.09.18 http://www.hurriyetdailynews.com/erdogan-set-to-attend-investor-conference-in-new-york-136641) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα συμμετάσχει στο «Ένατο Επενδυτικό Συνέδριο»  που θα διεξαχθεί στην Νέα Υόρκη στις 26 Σεπτεμβρίου το οποίο διοργανώνει το Τουρκικό-Αμερικανικό Συμβούλιο (Turkey-U.S. Business Council -TAİK).

Στόχος του συνεδρίου είναι φέρει σε επαφές  κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη επιχειρήσεων μαζί με θεσμικούς επενδυτές που ενδιαφέρονται για την καλύτερη κατανόηση του επενδυτικού τοπίου στην Τουρκία, σύμφωνα με την Hurriyet Daily News.

Ο Ερντογάν θα συμμετάσχει στο συνέδριο μαζί με τον  Τούρκο Υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Άλμπαϊράκ και τον Τούρκο Υπουργό Εμπορίου Ρουχσάν Πεκτζάν. Στο συνέδριο αναμένεται η συμμετοχή περισσότερων από 400 επενδυτών, γράφει η εφημερίδα.

(ΚΣ)

 

5. Η Τουρκία και Ολλανδία διορίζουν πρέσβεις προς εξομάλυνση των σχέσεων τους

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News (07.09.18, http://www.hurriyetdailynews.com/turkey-netherlands-appoint-ambassadors-with-normalization-message-136598), η Τουρκία και η Ολλανδία διόρισαν πρέσβεις μέσα στα πλαίσια εξομάλυνση των σχέσεων τους. Ο Σαμπάν Ντισλί διορίσθηκε στην Τουρκική Πρεσβεία στην Χάγη, μετά από ένα χρόνο που ήταν κενή η θέση, λόγω της αντιπαράθεσης των κυβερνήσεων της Τουρκίας και Ολλανδίας. Η δε Ολλανδία διόρισε την πρώην εκπρόσωπο της στο ΝΑΤΟ Μarjanne de Kwaasteniet ως Πρέσβη στην Άγκυρα.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και θα αποτελέσει το επόμενο βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

(ΔΨ)

 

6. Νέες συλλήψεις στην Τουρκία σε σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση FETO

Κάτω από τον τίτλο: «Γιγάντια επιχείρηση στην Κωνσταντινούπολη για 89 άτομα», η τουρκική SABAH (10.09.18 https://www.sabah.com.tr/gundem/2018/09/10/istanbulda-89-kisiye-dev-operasyon) γράφει ότι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για  71 στρατιωτικούς και 18 ιμάμηδες στο πλαίσιο της εκστρατείας σύλληψης ατόμων που φέρεται να συνδέονται ή να είναι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO.  Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 56 άτομα σημειώνει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης πως ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε και για 13 άτομα στην Άγκυρα.

(ΚΣ)

 

………………….

ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

(ΑΚ/ΜΚ)