Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ψήφισμα 1251 (1999)

Yιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Aσφαλείας στις 29 Ιουνίου 1999


Tο Συμβούλιο Aσφαλείας,

Χαιρετίζοντας την έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την ειρηνευτική επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο της 8ης Ιουνίου 1999 (S/1999/657 και Παράρτημα 1),

Σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση της Κύπρου έχει συμφωνήσει ότι εν όψει των συνθηκών που επικρατούν στη νήσο είναι απαραίτητο να παραμείνει η Δύναμη στην Κύπρο πέραν της 30ής Ιουνίου 1999,

Επαναβεβαιώνοντας όλα τα προηγούμενα ψηφίσματά του για την Κύπρο, ιδιαίτερα τα ψηφίσματα 1217(1998) ημερομηνίας 22 Δεκεμβρίου 1998 και 1218(1998) ημερομηνίας 22 Δεκεμβρίου 1998,

Καλώντας και πάλι όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζητώντας από αυτά, όπως και από τα ενδιαφερόμενα μέρη, να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια η οποία μπορεί να παραβλάψει την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητά της, όπως και από οποιαδήποτε απόπειρα για διχοτόμηση του νησιού ή ένωσή του με οποιαδήποτε άλλη χώρα,

Σημειώνοντας ότι η κατάσταση κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός είναι ουσιαστικά σταθερή εκφράζοντας, όμως, την έντονη ανησυχία του για την αυξανόμενη τακτική και των δύο πλευρών να εμπλέκονται σε προκλητική συμπεριφορά στις γραμμές κατάπαυσης του πυρός που αυξάνει το ενδεχόμενο πιο σοβαρών επεισοδίων,

Υπενθυμίζοντας τα μέρη ότι το πακέτο των μέτρων της UNFICYP για μείωση των εντάσεων κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός σχεδιάστηκε για να μειώσει επεισόδια και εντάσεις χωρίς να επηρεάζει την ασφάλεια της κάθε πλευράς,

Επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να σημειωθεί πρόοδος για μια συνολική πολιτική λύση,

1. Αποφασίζει να παρατείνει την εντολή της UNFICYP για περαιτέρω περίοδο που λήγει στις 15 Δεκεμβρίου 1999.

2. Υπενθυμίζει και στις δύο πλευρές τις υποχρεώσεις τους να εμποδίσουν κάθε μορφή βίας κατά του προσωπικού της UNFICYP, να συνεργάζονται πλήρως με την UNFICYP και να διασφαλίζουν την πλήρη ελευθερία διακίνησής της.

3. Καλεί και πάλι τις στρατιωτικές αρχές και στις δύο πλευρές να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια, περιλαμβανομένων προκλητικών ενεργειών πλησίον της ουδέτερης ζώνης, η οποία μπορεί να οξύνει την ένταση.

4. Ζητά από το Γενικό Γραμματέα και την Ειδικό Αντιπρόσωπό του να συνεχίσουν να εργάζονται εντατικά με τις δύο πλευρές με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας το ταχύτερο για περαιτέρω συγκεκριμένα βήματα που θα μειώσουν την ένταση λαμβάνοντας πλήρως υπόψη το ψήφισμα 1218(1998) ημερομηνίας 22 Δεκεμβρίου 1998.

5. Καλεί και τις δύο πλευρές να πάρουν μέτρα που θα οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία και θα μειώσουν τις εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών περιλαμβανομένης της εκκαθάρισης των ναρκοπεδίων στην ουδέτερη ζώνη.

6. Προτρέπει την Ελληνοκυπριακή πλευρά να συμφωνήσει στην εφαρμογή των μέτρων της UNFICYP και ενθαρρύνει την UNFICYP να συνεχίσει τις προσπάθειές της προς τη γρήγορη εφαρμογή του πακέτου και από τις δύο πλευρές.

7. Επαναλαμβάνει τη σοβαρή ανησυχία του για τα συνεχιζόμενα υπερβολικά επίπεδα στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμών στην Κυπριακή Δημοκρατία και για το ρυθμό με τον οποίο διευρύνονται, αναβαθμίζονται και εκσυγχρονίζονται, περιλαμβανομένης της εισαγωγής προηγμένων εξοπλιστικών συστημάτων και από τις δύο πλευρές, καθώς και για την έλλειψη προόδου προς την κατεύθυνση μιας σημαντικής μείωσης στον αριθμό των ξένων στρατευμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία, που απειλούν να αυξήσουν την ένταση τόσο στο νησί όσο και στην περιοχή και να περιπλέξουν τις προσπάθειες για διαπραγμάτευση μιας συνολικής πολιτικής διευθέτησης.

8. Καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να δεσμευτούν σε μείωση των αμυντικών δαπανών και σε μείωση του αριθμού των ξένων στρατευμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία, και σε μια σταδιακή διαδικασία με στόχο τον περιορισμό και στη συνέχεια ουσιαστική μείωση του επιπέδου όλων των στρατευμάτων και των εξοπλισμών στην Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση απόσυρσης των μη κυπριακών δυνάμεων, όπως περιγράφεται στη Δέσμη Ιδεών (S/24472, παράρτημα), για να βοηθήσει στην αποκατάσταση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, τονίζει τη σημασία μιας τελικής αποστρατιωτικοποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως στόχου στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης, χαιρετίζει εν προκειμένω οποιαδήποτε βήματα που μπορεί να πάρουν οι δύο πλευρές για μείωση των εξοπλισμών και των στρατευμάτων και ενθαρρύνει το Γενικό Γραμματέα να συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή.

9. Καλεί τις δύο πλευρές να απέχουν από την απειλή ή χρήση βίας ως μέσο για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

10. Επαναβεβαιώνει ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και ότι οι διαπραγματεύσεις για μια τελική πολιτική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος βρίσκονται σε αδιέξοδο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

11. Επαναβεβαιώνει τη θέση του ότι μια διευθέτηση στο Κυπριακό πρέπει να βασίζεται σε ένα κράτος στην Κύπρο, με μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, με διασφαλισμένη την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητά του, και που θα περιλαμβάνει δύο πολιτικά ίσες κοινότητες, όπως προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία και ότι μια τέτοια διευθέτηση πρέπει να αποκλείει την ένωση ολόκληρης ή μέρους της νήσου με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης ή απόσχισης.

12. Χαιρετίζει τις συνεχείς προσπάθειες της UNFICYP να εφαρμόσει την ανθρωπιστική της αποστολή σε σχέση με τους Ελληνοκύπριους και τους Μαρωνίτες που ζουν στο βόρειο τμήμα του νησιού και τους Τουρκοκύπριους που ζουν στο νότιο τμήμα, όπως αναφέρεται στην Έκθεση του Γενικού Γραμματέα.

13. Επαναλαμβάνει την υποστήριξή του προς τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και άλλων ενδιαφερομένων για προώθηση της πραγματοποίησης δικοινοτικών εκδηλώσεων ώστε να οικοδομηθεί συνεργασία, εμπιστοσύνη και αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των δύο κοινοτήτων και καλεί την Τουρκοκυπριακή ηγεσία να επαναρχίσει τέτοιες δραστηριότητες.

14. Ζητά από το Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έκθεση μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 1999 για την εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος.

15. Αποφασίζει να παρακολουθεί ενεργά το θέμα.