Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-04-2024 16:59

Συμμετοχή Βουλευτή Κυριάκου Χατζηγιάννη σε Σεμινάριο με θέμα: «Ο ρόλος των Κοινοβουλίων σε συνθήκες συγκρούσεων και μετα-συγκρουσιακές καταστάσεις» που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μελετών Ασφάλειας George C. Marshall

Ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) και Ειδικός Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, συμμετείχε στις 23 και 24 Απριλίου, σε σεμινάριο το οποίο διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μελετών Ασφάλειας George C. Marshall σε συνεργασία με την διακομματική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ House Democracy Partnership (HDP), με θέμα: «Ο ρόλος των Κοινοβουλίων σε συνθήκες συγκρούσεων και μετασυγκρουσιακές καταστάσεις».

Σε εισαγωγική ομιλία του στην ενότητα «Η Κοινωνία των Πολιτών και τα Κοινοβούλια κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και μετά από αυτές», ο κ. Χατζηγιάννη επισήμανε ότι οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και τα Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων, στον τομέα της προώθησης της σταθερότητας, του διαλόγου και της ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών. Επιπλέον πρόσθεσε, σε μεταπολεμικές περιόδους η κοινωνία των πολιτών και τα Κοινοβούλια λειτουργούν ως  πυλώνες υποστήριξης της ειρήνης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικοοικονομικής ανασυγκρότησης κοινωνιών που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση.

Αναφερόμενος στη σύγκρουση στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ο κ. Χατζηγιάννη υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η κοινωνία των πολιτών στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη των θυμάτων, στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στην υπεράσπιση της ειρήνης και της δικαιοσύνης. Εξήρε δε τη συνεισφορά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων εργάστηκαν για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ευάλωτους πολίτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, παρέχοντας τρόφιμα, ιατρική περίθαλψη και προστασία, ενώ συμμετείχαν επίσης στην υπεράσπιση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης για τα θύματα εγκλημάτων πολέμου. Σε ότι αφορά στην Κύπρο, ο κ. Χατζηγιάννη τόνισε ότι η Κοινωνία των Πολιτών εξακολουθεί να προωθεί  τη συμφιλίωση και την ειρήνη.

Σε ότι αφορά στον ρόλο των Κοινοβουλίων, ο κ. Χατζηγιάννη, τόνισε ότι επιτελούν κρίσιμο έργο όσον αφορά την ανοικοδόμηση κοινοτήτων που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις μέσω της θέσπισης νομοθεσίας, της εποπτείας κυβερνητικών δράσεων και της ανακατανομής πόρων. Μέσω συμμετοχικών διαδικασιών, τόνισε ο Κύπριος βουλευτής, τα Κοινοβούλια μπορούν να διευκολύνουν την ενσωμάτωση διαφορετικών απόψεων στη λήψη αποφάσεων, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και τη νομιμότητα.

Η συνεργασία Κοινοβουλίων και κοινωνίας των πολιτών είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική μετασυγκρουσιακή ανασυγκρότηση, επισήμανε ο κ. Χατζηγιάννη. Αναγνώρισε, ωστόσο την ύπαρξη προκλήσεων που επηρεάζουν την αποτελεσματική τους συνεργασία όπως είναι περιορισμένοι πόροι, οι θεσμικές αδυναμίες, η πολιτική αστάθεια αλλά και η δυσπιστία. Για να ξεπεραστούν αυτές οι προκλήσεις, υποστήριξε ο Κύπριος βουλευτής, απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες προώθησης της διαφάνειας, της λογοδοσίας καθώς και πιο συμμετοχικών μηχανισμών διακυβέρνησης.

Τέλος, ο κ. Χατζηγιάννη επέκρινε τη συνεχή συρρίκνωση του χώρου της Κοινωνίας των Πολιτών σε ορισμένα συμμετέχοντα Κράτη του ΟΑΣΕ και απηύθυνε έκκληση στήριξης και ενίσχυσης την Κοινωνίας των Πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος τέτοιων οργανώσεων δεν είναι σημαντικός μόνο κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και μετά απ’ αυτές, αλλά και σε περιόδους ειρήνης. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)