Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-04-2024 12:52

Ομιλία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου στη συνέντευξη Τύπου για τη δράση ΝΖ4Υ και την παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού «Μειώνω το οικολογικό μου αποτύπωμα στο σχολείο και στο σπίτι»

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση να συμμετάσχω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για να αναφερθούμε στις δράσεις του προγράμματος Οικολογικά Σχολεία, του μαζικού αυτού σε συμμετοχή προγράμματος εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη, του οποίου εθνικός χειριστής είναι ο ΜΚΟ CYMEPA.

Αρχή θα κάνω με τη δράση NetZeroforYouth (NZ4Y) που με προθυμία έχουμε θέσει υπό την αιγίδα του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Σε συνέχεια της επιτυχημένης πιλοτικής φάσης εφαρμογής του NZ4Y κατά το 2023 σε δέκα σχολεία και τα πολύ θετικά σχόλια που έχουμε εισπράξει, η δράση επεκτείνεται φέτος σε όλα τα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του προγράμματος των Οικολογικών Σχολείων.

Στόχος της δράσης είναι η αμεσότερη εμπλοκή των μαθητριών και των μαθητών στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα λόγω της κλιματικής κρίσης με τις συνεπαγόμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Μέσω στοχευμένων δράσεων, ερωτηματολογίων και διαγωνισμών γνώσεων, οι μαθήτριες και οι μαθητές αποκτούν γνώσεις και βιωματικές εμπειρίες, ώστε να βοηθηθούν να επιλέξουν έναν τρόπο ζωής με φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες και πρακτικές.

Ενδεικτικά, η πρώτη δραστηριότητα της δράσης είναι «Ο μαγικός κόσμος της καλλιέργειας», η οποία αφορά την αποστολή, από την εταιρεία Alion, συσκευασίας με γλαστράκι, φυτόχωμα και σπόρους λαχανικών. Τα παιδιά προχωρούν σε φύτευση των σπόρων βάσει των οδηγιών της συσκευασίας και έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να καταγράψουν την πορεία της βλάστησης και μετά τη συγκομιδή να τα καταναλώσουν. Παράλληλα, η δράση προνοεί την καταγραφή τής ανταπόκρισης των μαθητών/μαθητριών μέσω ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων και διαδικτυακών διαγωνισμών.

Το διεθνές πρόγραμμα Οικολογικά Σχολεία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και την αλλαγή στάσης ζωής σε θέματα που αφορούν την αειφορία και το περιβάλλον. Μέσα από τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των δράσεων, τα σχολεία μετατρέπονται σε κοινότητες αειφορικής συμβίωσης, σε παιδαγωγικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο.

Στο ίδιο πλαίσιο, γίνεται ολοκληρωμένη προσπάθεια ενημέρωσης αλλά και ουσιαστική εφαρμογή μέτρων για την υλοποίηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Ως Γραφείο της Επίτροπου Περιβάλλοντος στηρίζουμε ένθερμα τους περιβαλλοντικούς στόχους και τις δράσεις που ενισχύουν τη διατήρηση και την αποκατάσταση της φύσης, καθώς και εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα, όπως είναι τα Οικολογικά Σχολεία και το NetZeroforYouth.

Γι’ αυτούς τους λόγους με ικανοποίηση πληροφορήθηκα για τη συνεργασία της CYMEPA με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης για τη νέα δράση που αφορά την εισαγωγή του νέου εκπαιδευτικού υλικού «Μειώνω το οικολογικό μου αποτύπωμα στο σπίτι και στο σχολείο». Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Σταμάτη Σκαμπαρδώνη που ήρθε από την Αθήνα για να μας το παρουσιάσει στη συνέχεια και τον κ. Μιχάλη Ιερείδη, Γενικό Γραμματέα της CYMEPA για την πρωτοβουλία.

Κλείνοντας, συγχαίρω όλους τους συντελεστές και τους συνεργαζόμενους φορείς και εύχομαι κάθε επιτυχία και βέλτιστα αποτελέσματα και στις δύο δράσεις.

(ΑΣΠ)