Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-04-2024 18:46

Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν επέδωσε τα διαπιστευτήριά του

Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν, με έδρα τη Μόσχα, δρ Κύπρος Γιωργαλλής επέδωσε την Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, τα διαπιστευτήριά του σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Τασκένδη. Τα διαπιστευτήρια και ανακλητήρια έγγραφα παρέλαβε εκ μέρους του Προέδρου της χώρας, κ. Shavkat Mirziyoyev, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Saidov Bakhtiyor Odilovich.

Διαβιβάζοντας τους προσωπικούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, ο δρ Γιωργαλλής εξέφρασε την ετοιμότητα και τη δέσμευσή του για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, αλλά και για εμβάθυνση της συνεργασίας σε διμερές επίπεδο, καθώς και στο πλαίσιο των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης–Ουζμπεκιστάν. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανταπέδωσε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της χώρας προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και συνεχάρη τον κ. Πρέσβη για τη  διαπίστευσή του.  Διαβίβασε επίσης ευχές για ευόδωση των προσπαθειών για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Σε συνάντηση που έλαβε χώρα μετά το πέρας της επίσημης τελετής, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του Ουζμπεκιστάν και στην προοπτική ανάπτυξης των σχέσεων της χώρας του με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο πλαίσιο συναντήσεων που είχε κατά την παραμονή του στην πρωτεύουσα Τασκένδη, ο δρ Γιωργαλλής προέβη σε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις προσπάθειες αναβάθμισης της αποσχιστικής οντότητας, ιδιαίτερα εντός του πλαισίου του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας.  Παράλληλα, αντάλλαξε απόψεις για θεσμοθέτηση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ουζμπεκιστάν, με στόχο την προτεραιοποίηση τομέων που οι δύο χώρες επιθυμούν να προωθήσουν από κοινού, όπως η εκπαίδευση, ο τουρισμός και οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών.

(ΜΦ/ΕΑθ/ΕΠ)