Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-04-2024 08:07

Συμμετοχή κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου στη Συνάντηση του Προεδρείου της ΚΣ ΟΑΣΕ

Ολοκληρώθηκαν χθες στην Κοπεγχάγη οι εργασίες της Συνάντησης του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ).

Στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της ΚΣ ΟΑΣΕ εν μέσω των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων που την επηρεάζουν, η Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, υπογράμμισε την ανάγκη η Συνέλευση να εγκύψει στην τρέχουσα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος διευρυμένης ανάφλεξης, οι βαρύνουσες οικονομικές επιπτώσεις ιδιαίτερα λόγω της δράσης των ανταρτών Χούθι και των επακόλουθων αναταράξεων στο παγκόσμιο εμπόριο, η αύξηση των μεταναστευτικών ροών, η ενίσχυση του αντισημιτισμού αλλά και της ισλαμοφοβίας που αποτελούν επακόλουθα της εν λόγω κρίσης, επηρεάζουν σημαντικά τη σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου αλλά και ευρύτερα στην περιοχή του ΟΑΣΕ. Ως εκ τούτου, η Συνέλευση οφείλει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση, υποστήριξε η κα Χαραλαμπίδου.

Αναφερόμενη στο ζήτημα του κατά πόσον συμμετέχοντα Κράτη που παραβιάζουν τις αρχές και αξίες της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι πρέπει να εξαιρούνται από την ΚΣ ΟΑΣΕ, η κα Χαραλαμπίδου τόνισε τη σημασία διαφύλαξη της λειτουργίας της Συνέλευσης ως πλατφόρμας διαλόγου, ακόμα και μεταξύ αντιμαχόμενων μερών των συγκρούσεων που μαίνονται στην περιοχή του ΟΑΣΕ, ώστε να δίδεται ευκαιρία επικοινωνίας και άσκησης κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

Στο πλαίσιο συζήτησης προσχεδίων Ψηφισμάτων των τριών Γενικών Επιτροπών της Συνέλευσης η κα Χαραλαμπίδου εισηγήθηκε την ανάγκη συμπερίληψης αναφορών για την επείγουσα ανάγκη προστασίας των αμάχων από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Τόνισε σε αυτό το πλαίσιο τη σημασία σχετικών δράσεων για απάμβλυνση της δεινής ανθρωπιστικής κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της κυπριακής πρωτοβουλίας «Αμάλθεια».

Επιπλέον η κα Χαραλαμπίδου υποστήριξε τη σημασία συμπερίληψης αναφορών που να ενθαρρύνουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εξάλλου, η Αντιπρόεδρος της Συνέλευσης πρότεινε την εισαγωγή αναφορών σε σχέση την ανάγκη επαναλειτουργίας δεσμευτικού καθεστώτος για μη-διάδοση πυρηνικών οπλών και τον αφοπλισμό, την ανησυχητική άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και τον τρόπο που επηρεάζει κυρίως τη νεολαία, καθώς και για την υποεκπροσώπηση των γυναικών στο πλαίσιο της ΚΣ ΟΑΣΕ και στην πολιτική ζωή γενικότερα.

Τέλος, η κα Χαραλαμπίδου ζήτησε λεπτομέρειες για θέματα που αφορούν την οικονομική διαχείριση της Συνέλευσης, ενώ συζητήθηκε τροπολογία της ίδιας στον Κανονισμό Λειτουργίας της Συνέλευσης, με την οποία επεκτείνεται η θητεία του εκάστοτε Προέδρου από ένα σε δύο χρόνια, με σκοπό την εξασφάλιση της δυνατότητας εφαρμογής εκ μέρους του Προέδρου ενός συνεκτικού προγράμματος δράσεων.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Σχετικά Ανακοινωθέντα