Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-04-2024 12:44

Σχέδιο Επανεγκατάστασης στις κατεχόμενες περιοχές

Εγκρίθηκε σήμερα, 30 Απριλίου 2024, από το Υπουργικό Συμβούλιο η πρόταση της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Μαριλένας Ευαγγέλου για την αναθεώρηση του Σχεδίου Επανεγκατάστασης στις κατεχόμενες περιοχές, που αφορά στην παροχή οικονομικής βοήθειας σε Ελληνοκύπριους και μέλη της Μαρωνιτικής Κοινότητας, που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα σε χωριά όπου διαβιούν εγκλωβισμένοι και τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που δεν τελούν υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση:

  • Παραχωρείται το δικαίωμα συμμετοχής στο Σχέδιο Επανεγκατάστασης και σε οικογένειες στις οποίες ένας εκ των δύο συζύγων διαμένει στις κατεχόμενες περιοχές.
  • Ο αριθμός των υποχρεωτικών διανυκτερεύσεων στα κατεχόμενα χωριά παραμένει σε τέσσερεις την εβδομάδα, χωρίς όμως την προϋπόθεση να είναι συνεχόμενες και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αν πρόκειται για καθημερινές ή σαββατοκύριακα.
  • Σε ό,τι αφορά στο επίδομα φροντίδας ύψους 240 ευρώ, θα παραχωρείται πλέον και σε ζεύγη άνω των 75 ετών, πέραν από μονήρη άτομα που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Όπως δήλωσε η κα Ευαγγέλου μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, «με τη βελτίωση του Σχεδίου, η Κυβέρνηση προσβλέπει στη συνέχιση της επανεγκατάστασης, έτσι ώστε τα κατεχόμενα χωριά μας να παραμείνουν, υπό τις δύσκολες συνθήκες της κατοχής, ζωντανά.»

(ΜΘ/ΕΑθ/ΕΠ)