Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-05-2024 20:03

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος υποδέχθηκε σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας κ. Juraj Blanár, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης του κ. Κόμπου.

Μετά την υπογραφή του βιβλίου επισκεπτών, οι δύο Υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια ακολούθησαν διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δυο Υπουργείων. Κατά τις διαβουλεύσεις συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, καθώς και θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής και διεθνής επικαιρότητας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε τον κ. Blanár στη Λευκωσία και αναφέρθηκε στη συμβολική σημασία της ημερομηνίας ως Ημέρα της Ευρώπης. Ο κ. Κόμπος σημείωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων και η βελτίωσή τους σε τομείς όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η άμυνα, η εκπαίδευση και η καινοτομία. Επίσης, τονίστηκε η δέσμευση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, βάσει του συμφωνημένου πλαισίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Συζητήθηκαν επίσης θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Με τη σειρά του, ο κ. Blanár ευχαρίστησε τον κ. Κόμπο για τη φιλοξενία και αναφέρθηκε εκτενώς στις ομοιότητες και τους κοινούς αγώνες μεταξύ Κύπρου και Σλοβακίας. Εξήρε επίσης τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Για την εισαγωγική δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών πατήστε εδώ.

(ΜΦ/ΑΦ/ΓΣ/ΝΖ)