Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-05-2024 13:11

Αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσει σήμερα το θέμα της πλήρους υλοποίησης των 14 μέτρων για τους Τουρκοκύπριους, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη.

Από τη σημερινή ημερήσια διάταξη θα ήθελα, εισαγωγικά, να αναδείξω δύο θέματα που θεωρώ πάρα πολύ σημαντικά.

Το πρώτο αφορά στην αναβάθμιση, στον εκσυγχρονισμό του θεσμού των ΣΥΟΠ. Ήταν κάτι που είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά. Θεωρούμε ότι η ουσιαστική ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκινά μέσα από το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς και τα στελέχη της. Η σημερινή απόφαση είναι μια απόφαση που ουσιαστικά, πλέον, αναβαθμίζει τον θεσμό και ενισχύει αυτή την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ημιεπαγγελματικού στρατού για ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη μια, που είναι υποχρέωση μας όσο συνεχίζεται η τουρκική κατοχή, αλλά την ίδια στιγμή για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή.

Το δεύτερο θέμα που θα συζητήσουμε για τρίτη φορά, και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, αφορά στην υλοποίηση των 14 μέτρων που είχαμε ανακοινώσει σε σχέση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Το συζητήσαμε δύο φορές. Η υλοποίηση πλείστων μέτρων έχει γίνει στο 100 τοις 100. Κάποια μέτρα χρειάζονταν κάποια προεργασία. Αυτή η προεργασία προχωρά και θα ήθελα να συζητήσουμε σήμερα, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η πλήρης υλοποίηση αυτών των μέτρων.» 

(ΡΜ/AΦ/NZ)