Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-10-2019 18:45

Χαιρετισμός ΥΔΔΤ Γιώργου Σαββίδη στην τελετή αναγόρευσης του Γενικού Εισαγγελέα Κ. Κληρίδη και του τέως Προέδρου Αρείου Πάγου Βασίλειου Πέππα σε Επίτιμους Διδάκτορες Σχολής Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Frederick

Οι κύριοι Κληρίδης και Πέππας έχουν υπηρετήσει τόσο τη Δικαιοσύνη όσο και τη νομική επιστήμη υπό διάφορες ιδιότητες σε ύψιστα πολιτειακά αξιώματα. Και έχουν φροντίσει να προάξουν και να υπερασπίσουν το δημόσιο δίκαιο με σεβασμό και εντιμότητα, υπηρετώντας με ευσυνειδησία, αμεροληψία και αντικειμενικότητα από τα υψηλότερα πολιτειακά αξιώματα που μπορεί υπηρέτης της Δικαιοσύνης να λάβει: Αυτό του Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και Γενικού Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας ο πρώτος και του Προέδρου του Αρείου Πάγου της Ελληνικής Δημοκρατίας ο δεύτερος.

Είναι, λοιπόν, με βαθιά επίγνωση της ευθύνης αυτής και με σεβασμό στο έργο που οι κύριοι Κληρίδης και Πέππας κλήθηκαν να επιτελέσουν, επιτέλεσαν και επιτελούν, που αποδέχθηκα την τιμητική πρόσκλησή του Πανεπιστημίου Frederick για την αποψινή, ιδιαίτερη εκδήλωση και ευχαριστώ θερμά τους διοργανωτές γι’ αυτήν, διότι απόψε, στο πρόσωπο των τιμώμενων, τιμάται η περιφρούρηση  του θεσμού της Δικαιοσύνης και όσων συμβάλλουν ώστε η Δικαιοσύνη να βρίσκεται υψηλά, όπως της αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. 

Τον κ. Κώστα Κληρίδη είχα τη χαρά να τον γνωρίσω από τα πρώτα βήματα της Δικαστικής του σταδιοδρομίας και βεβαίως, σε όλη τη λαμπρή δικαστική καριέρα που ακολούθησε, καθώς και στη συνέχεια, μέσω της ανεκτίμητης προσφοράς του ως Γενικός Εισαγγελέας.

Άνθρωπος χαμηλών τόνων, ευγενής, πράος, οξυδερκής, νομομαθής, ακέραιος. Χαρακτηριστικό του το λεπτό χιούμορ, η αφοσίωση στη Δικαιοσύνη και το καθήκον. Άφησε το στίγμα του τόσο με τις δικαστικές του αποφάσεις όσο και με την εντιμότητα και ευσυνειδησία του στο πολύ δύσκολο έργο που επιτελεί ακόμα, αυτό του Γενικού Εισαγγελέα.

Στη σχετικά σύντομη παρουσία μου στη θέση του Υπουργού, είχα τη χαρά να ανταλλάξω απόψεις μαζί του σε θέματα της αρμοδιότητάς μου και διαπίστωσα για άλλη μια φορά τη θετικότητα και την προσήλωσή του στο καθήκον, το Σύνταγμα και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Βασίλειος Πέππας είναι ένας άνθρωπος με μια μακριά διαδρομή στον Δικαστικό χώρο. Ένας άνθρωπος που υπηρέτησε ακούραστα τη νομική επιστήμη, αφιέρωσε τον εαυτό του σε αυτήν και έφτασε στην κορυφή της Δικαστικής ιεραρχίας, τιμώμενος από όλους.

Στη διάρκεια της θητείας του τήρησε απόλυτα μια πολύ σημαντική αρχή: αυτήν της αποδοχής της δημόσιας κριτικής που ασκείται στις δικαστικές αποφάσεις, όσο έντονη αυτή κι αν είναι. Ο ίδιος δε, τήρησε τη σπουδαία δεοντολογική αυτή αρχή χωρίς περιττές ανακοινώσεις, χωρίς ποτέ να διεκδικήσει πρόσθετο δημόσιο λόγο για κάθε θέμα, αλλά με την απαιτούμενη νηφάλια ελάχιστη δυνατή συμμετοχή στον δημόσιο διάλογο. Η δε προσήλωσή του στο καθήκον, η ακεραιότητα, η ικανότητα και η αποτελεσματικότητά του άφησαν το «αποτύπωμά» τους στον νομικό κόσμο της Ελλάδας.

Δικαίως, λοιπόν, πιστεύω πως οι κύριοι Κληρίδης και Πέππας λαμβάνουν σήμερα την ύψιστη αυτή ακαδημαϊκή τιμή και αναγορεύονται απόψε σε επίτιμους Διδάκτορες της Σχολής Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Frederick. Η επικείμενη αναγόρευσή τους αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους στις αξίες της Δικαιοσύνης και του νομικού πολιτισμού, με το μέγεθος και την αξία των τιμώμενων να αντανακλά τιμή προς το Πανεπιστήμιο.

Προς ένα Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Frederick, του οποίου η διακεκριμένη παρουσία και συμβολή στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τόπο μας και η προσήλωσή του ως Ακαδημαϊκού Ιδρύματος στον Πολιτισμό, τις Τέχνες και τα Γράμματα να είναι άξια επαίνου. Απόδειξη τούτου, η πρωτοβουλία της αποψινής αναγόρευσης, η οποία καταδεικνύει ότι για το Πανεπιστήμιο Frederick η έννοια της εκπαιδευτικής προσφοράς διαλαμβάνει και εμπερικλείει δράσεις και πρωτοβουλίες που γίνονται έμπνευση και παράδειγμα για τους φοιτητές. Προς τούτο, σας συγχαίρω για την απόφασή σας να τιμήσετε τον κύριο Κώστα Κληρίδη και τον κύριο Βασίλειο Πέππα, δύο διακεκριμένους νομικούς και δικαστικούς, ως αναγνώριση της υψηλής προσφοράς τους στη Νομική Επιστήμη και στη χώρα τους.

Κύριε Κληρίδη,

Κύριε Πέππα,

Θερμά συγχαρητήρια για την τιμή που σε πολύ λίγο θα λάβετε. Από καρδιάς, σας εύχομαι ό,τι καλύτερο.

Σας ευχαριστώ.

(MΛ)