Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-03-2020 12:24

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια της πλατείας Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη, στη Λεμεσό

Είναι πράγματι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που παρευρίσκομαι μαζί σας για να τελέσω τα εγκαίνια της πλατείας Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη.

Μιας πλατείας συνυφασμένης τιμητικά με το όνομα και την υψηλή προσφορά ενός σπουδαίου δημότη της Λεμεσού προς τη γενέτειρα του, αλλά και ευρύτερα στην πατρίδα μας.

Ο Αριστείδης Λ. Κουδουνάρης, μία ξεχωριστή προσωπικότητα, τρέφοντας πηγαία και ανιδιοτελή αγάπη για τον τόπο του, συνέδεσε την πορεία της ζωής του με τη μελέτη, την έρευνα και την προαγωγή της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου.

Το πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό του έργο, με κορωνίδα αυτού το «Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων 1800-1920», αλλά και η πολυποίκιλη δράση που ανέπτυξε, ανάμεσα σε άλλα, ως επί σειρά ετών Προέδρος της Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών, υπήρξαν καθοριστικής σημασίας για την ανάδειξη του πνεύματος, της διανόησης και της ψυχικής καλλιέργειας εξεχουσών Κυπρίων προσωπικοτήτων.

Την ίδια στιγμή, η αγάπη για τον τόπο του, σε συνδυασμό με την έμφυτη ευγένεια που τον χαρακτήριζε, τον ώθησαν να κάνει κοινό κτήμα τα υψίστης αξίας και σημαντικότητας προσωπικά του αρχεία και συλλογές, τα οποία κοσμούν πολιτιστικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα της Λεμεσού, και όχι μόνο.

Στο πλαίσιο αυτό, η εις μνήμην και εις ένδειξη σεβασμού προς το πρόσωπό του η ονοματοδοσία της πλατείας που εγκαινιάζουμε σήμερα, θα αποτελεί από τούδε και στο εξής σημείο αναφοράς και αναγνώρισης της δικής του ανεξίτηλης σφραγίδας και πολυσχιδούς δραστηριότητας επ’ ωφελεία της πόλης και ευρύτερα της πατρίδας μας.

Θέλω να χαιρετίσω επίσης την απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου να δώσει επίσης τιμητικά τα ονόματα των Λούη και Ντίνου Κουδουνάρη στην οδό ανατολικά της Πλατείας που εγκαινιάζουμε σήμερα.

 Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, στον οποίο ανέπτυξε κατά το παρελθόν την επιχειρηματική δραστηριότητά της η οικογένεια Κουδουνάρη, θα αποτελεί υπόμνηση της διαχρονικής επιθυμίας και επιδίωξης του Λούη, του Ντίνου και του Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη για την πρόοδο και την ευημερία της αγαπημένης τους πόλης.

Την περασμένη εβδομάδα βρισκόμουν και πάλι στη Λεμεσό για την κατάθεση του θεμέλιου λίθου του νέου γηπέδου Λεμεσού, ενώ αμέσως μετά τα εγκαίνια της πλατείας σήμερα, θα θεμελιώσουμε το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων της Δυτικής Λεμεσού.

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Λεμεσός, μέσα από την υλοποίηση μίας σειράς σημαντικών έργων υποδομής, καταγράφει τα τελευταία χρόνια μία σημαντική πορεία ανάπτυξης, η οποία της έχει προσδώσει μία αναβαθμισμένη εικόνα.

Γεγονός, το οποίο μας ικανοποιεί και μας χαροποιεί αφού η συμβολή της Κυβέρνησης, στη γενικότερη αυτή οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναζωογόνηση που παρουσιάζει η πόλη, υπήρξε ιδιαίτερα υποβοηθητική και καθοριστικής σημασίας.

Όπως καθοριστική σημασία διαδραμάτισε και ο πρώην και ο νυν Δήμαρχος και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων και τους συγχαίρω διότι χάρη στη βούληση και στην αποφασιστικότητα που επέδειξαν προς την προώθηση και την υλοποίηση των στόχων και των σχεδιασμών τους για την ουσιαστική αναβάθμιση του Δήμου, έχουν δώσει την ευκαιρία στην Κυβέρνηση να υλοποιήσει έργα, τα οποία άλλες πόλεις ή Δήμοι που υπέβαλλαν σχετικά αιτήματα, και εξαγγέλθηκαν έργα,  κατέστη αδύνατον να πραγματοποιηθούν διότι δεν ήταν ώριμα, ήταν απλώς αιτήματα. Αυτό που διακρίνει τον Δήμο Λεμεσού, τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και όλες τις Υπηρεσίες των Δημοτικών Αρχών είναι ότι δεν εξαγγέλλουν αλλά προχωρούν και στον σχεδιασμό, για αυτό και η Κυβέρνηση ερχόμενη αρωγός κατορθώνει να υλοποιήσει στην ώρα που προγραμματίζονται τα έργα.  

Βασιζόμενοι στη συνεργασία κεντρικής και τοπικής εξουσίας, μέσα από τη χρηστή διοίκηση και τον προγραμματισμό, από το 2015 και εντεύθεν, ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε μέσω της διάθεσης εθνικών κεφαλαίων είτε μέσω συγχρηματοδότησης, που και πάλι ένα μέρος αποτελεί συνεισφορά του κράτους από τα ευρωπαϊκά ταμεία, 205 έργα συνολικού κόστους πέραν των 546  εκατομμυρίων ευρώ είτε έχουν εκτελεστεί είτε βρίσκονται υπό εκτέλεση.

Χάριν ενημέρωσης, αναφέρω ότι το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα, το οποίο αποτελεί μέρος της ανάπλασης 4 πλατειών στο Δήμο Λεμεσού (παρά τις οδούς «Νίκου Ρούσσου», «Φιλελλήνων», «Συντάγματος», και «Αναγέννησης») συνολικού ύψους 2 εκατομμυρίων 400 χιλιάδων ευρώ, συμπεριλαμβάνεται στα 11 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 23 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

Δεν θα προβώ σε ενδελεχή καταγραφή των έργων που, είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε υλοποίηση, καθώς προτίθεμαι σύντομα να συναντηθώ με τους φορείς της Επαρχίας Λεμεσού για να εξετάσουμε από κοινού την πορεία υλοποίησης των έργων που είχα εξαγγείλει στις επισκέψεις μου στη Λεμεσό το 2015, το 2017 και το 2018.

Αυτό το οποίο θα ήθελα να υπογραμμίσω, είναι πως το σύνολο των έργων, σε συνδυασμό με τη δεδηλωμένη βούλησή μας να στηρίξουμε την προώθηση άλλων ώριμων έργων, πάντα στο πλαίσιο  των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, ενισχύουν την αειφόρο ανάπτυξη, αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Την ίδια στιγμή, συμβάλλουν στη μετατροπή της πόλης και της επαρχίας σε ελκυστικό τουριστικό, εμπορικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό προορισμό, αλλά και τόπο προσέλκυσης επενδύσεων.

Αναντίλεκτα, τα οφέλη αυτά αναμένεται να ενισχυθούν με την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μία μεταρρύθμιση η οποία, εκσυγχρονίζοντας και ενδυναμώνοντας το πλαίσιο λειτουργίας που διέπει τις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναμένεται να δημιουργήσει οικονομικά εύρωστους και διοικητικά ευέλικτους Δήμους που θα ανταποκρίνονται άμεσα στις εύλογες προσδοκίες των πολιτών.

Ως εκ τούτου, με την πρόταση νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί κατόπιν και των εντατικών διαβουλεύσεων ανάμεσα στο Υπουργείο Εσωτερικών και την Ένωση Δήμων, την Ένωση Κοινοτήτων και τα Πολιτικά Κόμματα, λήφθηκαν πρωτίστως υπόψη οι διαχρονικές παθογένειες των Δήμων, οι νέες απαιτήσεις, οι μελλοντικές ανάγκες, αλλά και οι ιδιαιτερότητες των τοπικών Αρχών.

Στο πλαίσιο αυτό, η προωθούμενη μεταρρύθμιση βασίζεται:

  • Στη μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων από κεντρικό επίπεδο στους Δήμους, καθιστώντας τους ως τους πλέον ουσιαστικούς φορείς τοπικής ανάπτυξης.
  • Στη διοικητική και οικονομική αυτονομία και αυτοτέλεια των Τοπικών Αρχών.
  • Στην υιοθέτηση νέων μηχανισμών ελέγχου, διαφάνειας και λογοδοσίας.

Καταλήγοντας, θα ήθελα για ακόμη μία φορά να συγχαρώ τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, ως επίσης όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του παρόντος έργου, το οποίο αναμφίβολα μεταμορφώνει την περιοχή σε ένα ζωντανό σύγχρονο χώρο πρασίνου, αναψυχής και ψυχαγωγίας και την ίδια ώρα τιμά και ένα πολίτη που τόσα έχει προσφέρει στην πόλη μας.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι, μέσα από τις άοκνες προσπάθειες και τη συνετή διοίκηση, έχουμε πολλά ακόμη να πράξουμε όσον αφορά την πρόοδο και την ανάπτυξη της Λεμεσού.

----------------------

ΡΜ/ΕΙ