Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-03-2020 20:28

Υπ. Υγείας: Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο

Τα δύο πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου. Πρόκειται για δύο άντρες ηλικίας 25 και 64 ετών που ταξίδεψαν πρόσφατα στο Μιλάνο και το Ηνωμένο Βασίλειο αντίστοιχα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Ιωάννου είπε ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου σήμερα το απόγευμα, «δύο εκ των 50 δειγμάτων που είχαν σταλεί για εξέταση είναι θετικά. Άρα έχουμε τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο».

Για ακόμα μια φορά, ο Υπουργός Υγείας κάλεσε όλους να παραμείνουν ψύχραιμοι, χωρίς πανικό και επανέλαβε ότι όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό όλοι να λαμβάνουν τα ατομικά μέτρα αυτό-προστασίας, τα οποία βρίσκονται δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών www.pio.gov.cy/coronavirus. Τα βασικά μέτρα αυτό-προστασίας αφορούν στο συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, τη χρήση χαρτομάντηλου όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, κτλ.  

Ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, «όσοι συμπατριώτες μας έχουν ταξιδέψει σε χώρες όπου υπάρχουν επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού και εμφανίζουν τα συμπτώματα, να αυτό-περιοριστούν και να ενημερώσουν αμέσως το 1420. Αυτό ισχύει για όσους έχουν ταξιδέψει τις προηγούμενες 14 μέρες σε χώρες όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός από κρούσματα. Όπως λένε και οι ειδικοί, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης».

Αναφερόμενος στα δύο περιστατικά που επιβεβαιώθηκαν ως κρούσματα, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι είναι και οι δύο Κύπριοι. Ο πρώτος είναι 25 ετών, ήρθε από το Μιλάνο στις 26 Φεβρουαρίου, είχε εξεταστεί στο ιατρείο του αεροδρομίου και του είχε ζητηθεί και βρίσκεται ακόμα σε αυτό-περιορισμό, παρουσίασε συμπτώματα στις 5 Μαρτίου, και στις εξετάσεις που του έγιναν για 2η φορά επιβεβαιώθηκε ως κρούσμα.

Το δεύτερο αφορά άντρα 64 ετών, επαγγελματία υγείας, ο οποίος ήρθε από την Αγγλία στις 3 Μαρτίου και χθες επικοινώνησε με ιατρικούς λειτουργούς λόγω συμπτωμάτων που παρουσίασε και από την εξέταση διαπιστώθηκε ότι επίσης είναι θετικός σε κορωνοϊό. «Το λυπηρό με το 2ο περιστατικό είναι ότι αφήχθηκε μεν στις 3 Μαρτίου, παρουσίαζε τα συμπτώματα, αλλά σήμερα ενημέρωσε για τα συμπτώματα και έγινε η εξέταση. Αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες του Υπουργείου όσον αφορά την ιχνηλάτηση που πρέπει να γίνει για τις επαφές που είχε τις τελευταίες πέντε μέρες. Είναι για αυτό που τονίζω για ακόμα μια φορά ότι όσοι προέρχονται από ταξίδι σε χώρες με επιβεβαιωμένα περιστατικά και παρουσιάζουν συμπτώματα εντός 14 ημερών πρέπει αμέσως να ενημερώνουν το 1420», είπε ο κ. Ιωάννου.

Πρόσθεσε πως «έχουν ενεργοποιηθεί τα πρωτόκολλα, ήδη οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας άρχισαν να έχουν επικοινωνία με τις επαφές και των δύο περιστατικών. Το ένα επειδή είναι σε αυτό-περιορισμό δεν είχε έρθει σε επαφή με κάποιον, άρα δεν τίθεται θέμα εντοπισμού άλλων στενών επαφών. Το πρόβλημα -αν μπορώ να το πω έτσι-, αφορά στο 2ο περιστατικό, το οποίο όπως σας προανέφερα από τις 3 Μαρτίου έχει παρουσιάσει συμπτώματα, αλλά μόλις χθες ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Αρχές για τη διενέργεια της εξέτασης. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα γίνουν όλες οι προσπάθειες εντοπισμού όλων των επαφών του και όσοι από αυτούς που θα εξεταστούν εμφανίσουν τα συμπτώματα, θα ενεργοποιηθούν και πάλι τα πρωτόκολλα».

Ακολούθως, ερωτηθείς εάν στις επαφές που θα εξεταστούν περιλαμβάνονται και ασθενείς, ο κ. Ιωάννου απάντησε θετικά και εξήγησε ότι από την επιστροφή του στην Κύπρο, ο επαγγελματίας υγείας είχε επιστρέψει στα καθήκοντά του, σε νοσηλευτήριο του ΟΚΥπΥ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Υπουργός είπε ότι ο ένας είναι στην Λευκωσία και ο δεύτερος στην Λεμεσό.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι το γεγονός ότι παρουσίασε τα συμπτώματα από 3 Μαρτίου και χθες προσήλθε για εξέταση δημιουργεί ένα επιπλέον πρόβλημα ιχνηλάτησης όλων των επαφών του και εκεί τώρα επικεντρώνονται όλες μας οι προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας. «Είναι για αυτό που το τονίζω για ακόμα μια φορά ότι όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα και έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες 14 μέρες σε χώρες όπου υπάρχουν κρούσματα, να επικοινωνούν με το 1420. Για τον υπόλοιπο πληθυσμό, είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε τα μέτρα αυτό-προστασίας. Μόνο έτσι θα περιορίσουμε τον αριθμό των περιστατικών», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.

Κληθείς να πει εάν θα τεθεί σε καραντίνα το νοσοκομείο όπου εργάζεται ο επαγγελματίας υγείας, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι θα ληφθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που χρειάζεται στη βάση του σχετικού πρωτοκόλλου. Ξεκαθάρισε ότι δεν μπαίνει ολόκληρο το νοσοκομείο σε καραντίνα, αλλά η συγκεκριμένη κλινική και θα γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια εντοπισμού όλων των επαφών που είχε, ανάλογα με το είδος της επαφής.

Σε ερώτηση εάν θα εξεταστούν και οι συνεπιβάτες των δύο ασθενών, ο κ. Υπουργός είπε πως η διαδικασία προχώρησε από τη στιγμή που είχαμε την επιβεβαίωση των δύο κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, ο 25χρονος επέστρεψε στις 26 Φεβρουαρίου και τέθηκε σε αυτό-περιορισμό, παρουσίασε συμπτώματα στις 5 Μαρτίου, άρα βάσει των πρωτοκόλλων δεν τίθεται θέμα να αναζητηθούν οι συνεπιβάτες του.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι το γεγονός πως ένας επαγγελματίας υγείας δεν εφάρμοσε όσα ζητούνται από τον απλό κόσμο να κάνει για αυτό-προστασία, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως η ανησυχία θα ήταν η ίδια για οποιοδήποτε άτομο το έκανε αυτό, «διότι εδώ και μέρες τονίζουμε με ανακοινώσεις και άλλους τρόπους ότι όσοι επισκέφθηκαν τις τελευταίες 14 μέρες χώρες που υπάρχουν κρούσματα πως αν παρουσιάσουν συμπτώματα, πρέπει να αυτό-περιορίζονται και να ενημερώνουν το 1420. Είναι σημαντικό να γίνει αυτό διότι περιορίζει και τις επαφές που έχει με άλλους, ούτως ώστε να μεταδώσει την ασθένεια».

Κληθείς να πει τι θα γίνει με όσους είχαν επαφή με τον επαγγελματία υγείας, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε ότι «είμαστε σε διαδικασία τώρα να επιβεβαιώσουμε τις επαφές του, που είναι πάρα πολλές, και ανάλογα με το είδος της επαφής θα ζητηθεί αυτό-περιορισμός και θα πάμε εμείς να πάρουμε δείγματα για να κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις. Άρα τις επόμενες μέρες θα διενεργηθεί ένας μεγάλος αριθμός εξετάσεων, διότι είναι αρκετές οι επαφές του για να δούμε αν υπάρχουν άλλα κρούσματα».

Ερωτηθείς εάν του είχε γίνει έλεγχος στο αεροδρόμιο, ο κ. Ιωάννου είπε ότι όταν επέστρεψε στην Κύπρο στις 3 Μαρτίου το Ηνωμένο Βασίλειο δεν περιλαμβανόταν στις χώρες που ήταν υψηλού κινδύνου και απαιτείτο ο έλεγχος για τους ταξιδιώτες από τη χώρα. Επεσήμανε δε πως η Αγγλία σήμερα συμπεριλήφθηκε στις χώρες υψηλού κινδύνου. «Να τονίσω για ακόμα μια φορά και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, και στα αεροδρόμια και στα αεροπλάνα, γίνονται ανακοινώσεις ότι όσοι προέρχονται από χώρες που παρουσίασαν περιστατικά, να επικοινωνούν με το ιατρείο του νοσοκομείου. Άρα είναι εδώ που υπεισέρχεται και η κοινωνική ευθύνη. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι αδύνατο να περιορίσουμε όλα τα περιστατικά στις πύλες εισόδου. Ο καθένας μας πρέπει να αντιληφθεί τη σοβαρότητα και να ακολουθεί την κατάσταση που εκδίδουμε καθημερινά», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά με τα άλλα περιστατικά που διερευνήθηκαν, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι είχαν σταλεί δείγματα για 50 άτομα σήμερα εκ των οποίων μόνο τα συγκεκριμένα δύο ήταν θετικά. Τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά.

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Υπουργός είπε ότι η κλινική κατάσταση των δύο ασθενών είναι πολύ καλή, διευκρινίζοντας πως η συμπτωματολογία τους είναι πολύ ήπιας μορφής.

Κληθείς να πει εάν οι επαφές των κρουσμάτων τίθενται σε καραντίνα ή αυτό-περιορίζονται σύμφωνα και με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Λοιμωξιολόγος της Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης δρ Κώστας Κωνσταντίνου διευκρίνισε ότι σε καραντίνα μπαίνουν όσοι είναι υψηλού κινδύνου όπως είναι οι επαφές του επαγγελματία υγείας εφόσον κατηγοριοποιηθούν και δεν έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στα σπίτια τους. Η επιλογή του κατ’ οίκον περιορισμού είναι εξίσου καλή, δεδομένου ότι στο σπίτι δεν υπάρχουν άτομα από τις ευπαθείς ομάδες και μπορούν να τηρηθούν οι κανόνες προφύλαξης. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτός ο κατ’ οίκον περιορισμός, τότε τα άτομα αυτά μεταφέρονται στους ειδικούς χώρους που χρησιμοποιούνται για απομόνωση.

Από πλευράς του, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι σε ό,τι αφορά στον περαιτέρω χειρισμό υπάρχει σχεδιασμός, ο οποίος θα τηρηθεί.

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι ο επαγγελματίας υγείας ενήργησε ανεύθυνα, ο κ. Ιωάννου δεν θέλησε να αποδώσει αυτόν τον χαρακτηρισμό και σημείωσε ότι λόγω του ότι πρόκειται για νέα δεδομένα που συνεχώς διαφοροποιούνται, υπάρχουν αρκετοί που χρειάζονται χρόνο για να ενημερωθούν και να εξοικειωθούν με τα νέα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση εάν θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για τους εθνοφρουρούς εφόσον δεν επιβεβαιώθηκαν ως κρούσματα, ο δρ Κωνσταντίνου εξήγησε ότι οι συγκεκριμένοι επειδή είχαν επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα θα παραμείνουν υπό περιορισμό. Οι υπόλοιποι που ήταν οι επαφές τους θα απελευθερωθούν.

(ΜΚΥ)