Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-04-2020 13:54

Υποχρεωτική η δειγματοληψία σε εργαζόμενους της εφοδιαστικής αλυσίδας εταιρειών λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών και των οίκων ευγηρίας

Μετά τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού COVID-19 σε χώρους της εφοδιαστικής αλυσίδας εταιρειών λιανικού εμπορίου τροφίμων και της απροθυμίας μερίδας αυτών να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα των 20,000 εργαστηριακών αναλύσεων, προφασιζόμενοι φόβο για πιθανό αρνητικό αντίκτυπο στην εταιρεία τους, το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι κατά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβούλιου, για λόγους Δημόσιας Υγείας αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  1. Όλοι οι εργαζόμενοι των εταιρειών λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών όπως φούρνοι, υπεραγορές, περίπτερα, κρεοπωλεία, ψαραγορές, κτλ, που συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα των εν λόγω επιχειρήσεων (παρασκευή τροφίμων/ποτών, διανομή, σημεία εξυπηρέτησης κοινού) υποχρεούνται εντός των επόμενων 14 ημερών να υποβληθούν στην εξέταση για τον κορωνοϊό.
  2. Σε υποχρεωτική εξέταση για τον κορωνοϊό υποχρεούνται να υποβληθούν επίσης εντός 14 ημερών, όσοι εργάζονται σε γηροκομεία, οίκους ευγηρίας και γενικά σε υποστατικά που παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων.
  3. Όλοι οι παραπάνω επαγγελματίες μπορούν να διενεργήσουν την εργαστηριακή εξέταση δωρεάν στα εργαστήρια, τα οποία συνεργάζονται με το Υπουργείο Υγείας και έχει αναρτηθεί Σχετικός Κατάλογος για το σκοπό αυτό, στο πλαίσιο του Προγράμματος του Υπουργείου Υγείας για εργαστηριακή εξέταση των 20,000 εργαζομένων σε δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ή ιδιωτικά, καταβάλλοντας το αντίστοιχο αντίτιμο στα εγκεκριμένα εργαστήρια που διενεργούν τη μοριακή εξέταση (PCR). 
  4. Οι  αρμόδιες Υπηρεσίες σε συνεργασία με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης με τη λήξη της προθεσμίας των 14 ημερών θα προβούν σε ελέγχους, για διασφάλιση ότι όλοι οι επηρεαζόμενοι υπάλληλοι έχουν διενεργήσει τον εργαστηριακό έλεγχο COVID-19.
  5. Για προστασία του κοινού, η μοριακή ανάλυση για COVID-19 που διενεργείται στα εγκεκριμένα εργαστήρια θα ρυθμιστεί με Διάταγμα με ανώτατη τιμή €110 (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).
  6. Παράλληλα, ενισχύονται οι έλεγχοι από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας της εφαρμογής της νέας οδηγίας του Υπουργείου Υγείας για άμεση υποχρεωτική απομάκρυνση του προσωπικού κατά την εμφάνιση θετικού κρούσματος, στις εταιρείες λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών (όχι μόνον οι στενές επαφές των κρουσμάτων που ίσχυαν μέχρι πρότινος) και άμεσης απολύμανση του χώρου. Το υποστατικό θα μπορεί να επανέλθει σε λειτουργία μόνον εάν τηρηθούν οι οδηγίες της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, η οποία θα παραχωρεί τη σχετική έγκριση.
  7. Περαιτέρω, για διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης εντός 24ωρου από τον εντοπισμό έστω και ενός θετικού κρούσματος σε υποστατικά/εταιρείες που εξυπηρετούν κοινό, θα προβαίνει σε ανακοίνωση της επωνυμίας και της διεύθυνσης του υποστατικού της επιχείρησης, στην οποία εντοπίστηκε το επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα με την έκδοση του σχετικού διατάγματος από τον Υπουργό Υγείας.

(ΜΚΥ)