Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-05-2020 14:46

Γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για τον θάνατο του Ευγένιου Ρωσσίδη

Είναι με μεγάλη θλίψη που πληροφορήθηκα τον θάνατο του Ευγένιου Ρωσσίδη, μιας εμβληματικής προσωπικότητας της ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδρυτή του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου και σθεναρού μαχητή υπέρ των δικαιωμάτων της Κύπρου και του Ελληνισμού.

Ο Ευγένιος Ρωσσίδης υπήρξε ένας γνήσιος πατριώτης που η ιδιαίτερη αγάπη του για την Κύπρο, την Ελλάδα και η αφοσίωση του στους δίκαιους αγώνες τους τον οδήγησαν στην ίδρυση του Αμερικανικο-Ελληνικού Ινστιτούτου μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, με σκοπό την προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας. 

Η μαχητικότητα του για την προάσπιση των δικαίων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Ελληνισμού είναι ευρέως αναγνωρισμένη τόσο από τον Ελληνισμό, ευρύτερα, αλλά και από τις ΗΠΑ, όπου έδινε τον αγώνα του για την ελευθερία της Κύπρου από το 1954.

Σε αναγνώριση της μεγάλης του προσφοράς προς την Κυπριακή Δημοκρατία, η Πολιτεία τίμησε επάξια τον Ευγένιο Ρωσσίδη με το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς το 2016.

Η αγωνιστικότητα του ευπατρίδη Ευγένιου Ρωσσίδη στους σκοπούς και τα ιδανικά της ελευθερίας και της διεθνούς νομιμότητας αποτελούν καθοδηγητικό φάρο για όσους αγωνίζονται για την ελευθερία, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Το φωτεινό παράδειγμα του θα συνεχίσει να εμπνέει τον αγώνα της Κύπρου μέχρι την πλήρη δικαίωση. 

Εκ μέρους της Κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά εκφράζω στους οικείους του, στο Αμερικανο-Ελληνικό Ινστιτούτο και στον ευρύτερο απόδημο Ελληνισμό, βαθιά συλλυπητήρια.

 

(ΡΜ/ΙΚ/ΣΧ)