Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-10-2020 14:07

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε ότι «το Υπουργικό συμβούλιο είχε σήμερα μια μεγάλη ημερήσια διάταξη, και έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός για την επόμενη χρονιά.

Έχουν ληφθεί αποφάσεις που αφορούν αρκετά Υπουργεία και αύριο και τις επόμενες μέρες οι αρμόδιοι Υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις για τα θέματα των αρμοδιοτήτων τους που έτυχαν συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο και για τα οποία λήφθηκαν αποφάσεις.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων, απασχολήθηκε σήμερα με το θέμα αποστέρησης υπηκοοτήτων από άτομα που πολιτογραφήθηκαν μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Μετά από μελέτη του πορίσματος της τριμελούς επιτροπής υπό την προεδρία της κας Καλογήρου και μετά από εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Την έναρξη διαδικασίας αποστέρησης υπηκοότητας για επτά πρόσωπα, σύμφωνα με το άρθρο 113/2 του περί αρχείου πληθυσμού νόμου. Αυτά τα πρόσωπα εγκρίθηκαν και πολιτογραφήθηκαν ενώ είχαν αποκρύψει ουσιώδη γεγονότα είχαν προβεί σε ψευδείς παραστάσεις κατά την υποβολή της αίτησης τους.

2. Αποφασίστηκε να διαβιβαστεί το πόρισμα στον Αρχηγό Αστυνομίας που θα διενεργήσει έλεγχο για 12 πρόσωπα για να διαπιστωθεί αν οποιονδήποτε από αυτά καταζητείται για σοβαρό ποινικό αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης πέραν των 5 ετών ή άλλο σοβαρό αδίκημα που ενέχει ηθική αισχρότητα ή ατιμωτικό χαρακτήρα είτε στην Ευρώπη μέσω της Europol είτε παγκόσμια μέσω της Interpol. Ο Υπουργός Εσωτερικών θα ενημερώσει στη συνέχεια το Υπουργικό Συμβούλιο για τα αποτελέσματα του ελέγχου του Αρχηγού για να εξεταστεί το ενδεχόμενο έναρξης διαδικασίας αποστέρησης υπηκοότητας.

3. Αποφασίστηκε να αποσταλεί το πόρισμα της επιτροπής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στον Έφορο Φορολογίας για περαιτέρω διερεύνηση των θεμάτων που εγείρονται και αφορούν τις Υπηρεσίες αυτές.

Υπενθυμίζω ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έχει αποστείλει το πόρισμα της επιτροπής στον Αρχηγό Αστυνομίας για να προβεί σε έρευνα για πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων». 

 

(ΡΜ/IK/ΣΧ)