Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-01-2021 11:56

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου για την εφαρμογή του Διαδικτυακού Συστήματος Πληρωμής Εισφορών στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που ανακοινώνουμε σήμερα, μαζί με τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, την εφαρμογή του Νέου Συστήματος Πληρωμής Εισφορών μέσω Διαδικτύου το οποίο αντικαθιστά πλήρως τον μέχρι σήμερα τρόπο καταβολής των εισφορών στα Ταμεία των Επαρχιακών Γραφείων Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στόχος της Κυβέρνησης, αλλά και του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι η αξιοποίηση όλων των σύγχρονων εργαλείων της τεχνολογίας για την καλύτερη, αμεσότερη και αρτιότερη εξυπηρέτηση του κάθε εργαζόμενου, του κάθε εργοδότη αλλά και του κάθε πολίτη αυτού του τόπου. Ο στόχος αυτός σήμερα έρχεται ένα βήμα πιο κοντά με την έναρξη λειτουργίας του Διαδικτυακού Συστήματος Πληρωμής Εισφορών στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα από την εφαρμογή του Διαδικτυακού Συστήματος Πληρωμής Εισφορών στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι, μεταξύ άλλων, η άμεση εξυπηρέτηση του κοινού με 24ωρη εξυπηρέτηση, από οπουδήποτε, χωρίς μετακινήσεις και αναμονή, η ασφάλεια συναλλαγών, η πληρέστερη ενημέρωση εργοδοτών, μισθωτών και αυτοτελώς εργαζομένων για το ιστορικό των συναλλαγών τους και για τον ασφαλιστικό λογαριασμό τους ανά πάσα στιγμή και η δυνατότητα των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων για άμεση εξαγωγή στατιστικών και άλλων στοιχείων. Επισημαίνεται ότι υπολογίστηκε πως με την κατάργηση των ταμείων θα υπάρξει εξοικονόμηση σε δαπάνες και χρόνο που ανέρχεται σε 2,6 εκατομμύρια ετησίως.

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εισπράττουν εισφορές για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Ταμείο Αδειών, το Ταμείο Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, το Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού, το Ταμείο Συνοχής και για το Γενικό Σύστημα Υγείας. Με βάση τα στοιχεία των συναλλαγών που πραγματοποιούνται, έχει υπολογιστεί ότι εντός ενός έτους πραγματοποιούνται 700.000 περίπου συναλλαγές, με συνολικό ποσό είσπραξης περίπου 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.

Βάσει σχετικής μελέτης που διενεργήθηκε από τη Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, απασχολούνται στα ταμεία των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την διεκπεραίωση των εργασιών που αφορούν στην είσπραξη εισφορών 51 λειτουργοί, οι οποίοι εκτελούν εργασίες παραλαβής παραστατικών είσπραξης και καταχώρισης δεδομένων στο μηχανογραφικό σύστημα, έλεγχο επιταγών και μετρητών, ετοιμασία καταστάσεων ή και υποστηρικτικές διαδικασίες που αφορούν κυρίως στη διαχείριση μετρητών, επιταγών και καταστάσεων αποδοχών και εισφορών. Το εργατικό κόστος για τους εν λόγω λειτουργούς πρώτης γραμμής υπολογίστηκε σε 1,6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ενώ το εργατικό κόστος για την εποπτεία και διοίκηση των εργασιών είσπραξης υπολογίστηκε σε 560.000 ευρώ ετησίως.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση που υλοποιείται και ανακοινώνεται σήμερα, για κατάργηση των ταμείων των Επαρχιακών Γραφείων των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την προώθηση όλων των απαραίτητων ενεργειών προς υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων είσπραξης με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και τραπεζικών καρτών, με σκοπό την άμεση, αποτελεσματική και ασφαλή διεκπεραίωση όλων των συναλλαγών του ενδιαφερομένου κοινού με τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στα πλαίσια του Έργου της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει επίσης αποφασιστεί και προωθείται σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής η δημιουργία μίας ενιαίας Διαδικτυακής Πύλης, η οποία θα παρέχει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής όλων των αιτήσεων της αρμοδιότητας του Υπουργείου, την ηλεκτρονική παρακολούθηση της προόδου των αιτήσεων από τους αιτητές, καθώς και τη δυνατότητα άντλησης και παρακολούθησης σημαντικών στατιστικών στοιχείων από τη διοίκηση των Υπηρεσιών του Υπουργείου. Το έργο αυτό προωθείται κατά προτεραιότητα και σύντομα θα ακολουθήσουν σχετικές ανακοινώσεις.

Στόχος της Κυβέρνησης καθώς και του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι η πλήρης αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, της δυναμικής των διασυνδέσεων μεταξύ βάσεων πληροφοριών και της απλοποίησης διαδικασιών, ώστε να επιτευχθεί υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών και καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, με το διαθέσιμο προσωπικό.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να δώσω τον λόγο στον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής για να παρουσιάσει το σύστημα το οποίο έχει αναπτυχθεί.

(ΜΠ/ΜΓ/ΣΧ)