Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-11-2021 15:12

Ομιλία του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Π. Προδρόμου κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του ΥΠΠΑΝ για το 2022 ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού

Η οικονομική πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση, απομακρύνοντας τη χώρα από το φάσμα της χρεοκοπίας το 2012-13 και δημιουργώντας νέα δυναμική και περιθώρια ανάπτυξης, επέτρεψε να έχουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια για να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη πρόκληση της πανδημίας. Όχι μόνο δόθηκε πρωτοφανής στήριξη στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των συνθηκών πανδημίας, αλλά η οικονομία δεν επηρεάστηκε σε βαθμό που να σημάνει υποχώρηση. Τα περιθώρια ασφαλείας που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια επέτρεψαν να αντέξουμε την απροσδόκητη ισχυρή πίεση της πανδημίας, με τον πρωτοφανή διεθνή περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας. Το κυπριακό κράτος χρηματοδότησε επιτυχώς και την υγειονομική άμυνα και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Τα δημοσιονομικά δεδομένα μιας σωστής διαχείρισης επιτρέπουν σήμερα να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, αφού έχουμε επίσημη πρόβλεψη για μεγέθυνση του ΑΕΠ το 2022 κατά 4,0 % μετά από αύξηση 5,5 % το τρέχον έτος, έναντι συρρίκνωσης 5,1% το 2020.

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟ 2022

Σε αυτή τη βάση, είμαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να προτείνω στη Βουλή ένα προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας με αυξημένες δυνατότητες. Το 2022 βλέπουμε τις πρωτογενείς δαπάνες του Υπουργείου μας να αυξάνονται κατά 5,2%, ενώ έχουμε την ευχέρεια να κάνουμε περισσότερες αναπτυξιακές δαπάνες. Πράγματι, οι αναπτυξιακές δαπάνες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας αυξάνονται τον επόμενο χρόνο κατά 11,2 %, σε σχέση με το 2021 και φτάνουν σε ύψος € 212,8 εκατ. Ένας τέτοιος αναπτυξιακός προϋπολογισμός μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τους σχεδιασμούς για βελτίωση της ποιότητας στην εκπαίδευση.

Γίνεται επομένως αντιληπτό ότι οι δαπάνες στην εκπαίδευση αυξάνονται με μεγαλύτερο ρυθμό από ότι η αύξηση του προϊόντος της χώρας, αλλά και περισσότερο από τις συνολικές δαπάνες του κράτους.  

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας έχει τον πιο μεγάλο προϋπολογισμό. Αυτό αποδεικνύει την προσπάθεια που κάνει η χώρα μας για την εκπαίδευση. Για τον Πολιτισμό πρέπει όμως να κάνουμε περισσότερα και ελπίζω τώρα που παρουσιάζεται η ευκαιρία, να κάνουμε μια καινούρια αρχή με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού που ελπίζω να εγκρίνει η Βουλή σύντομα.

Οι τακτικές δαπάνες του Προϋπολογισμού 2022 ανέρχονται σε €1.026.373.756 και αντιστοιχούν σε 82,8% του συνόλου και οι αναπτυξιακές δαπάνες είναι € 212.775.653, δηλαδή 17,2% του συνόλου. Στην πραγματικότητα οι αναπτυξιακές δαπάνες έχουν ένα πιο σημαντικό ρόλο από ό,τι φαίνεται από το σχετικά περιορισμένο μερίδιο τους στο σύνολο. Ο λόγος είναι διότι στο ΥΠΠΑΝ υπάρχει ένα πολύ σημαντικό μισθολόγιο, ύψους €786,8 εκατ. ή 77% του τακτικού προϋπολογισμού του, που κάνει άλλες δαπάνες να φαίνονται συγκριτικά μικρές.

Για το πλήρες κείμενο της ομιλίας για τον Προϋπολισμό του ΥΠΠΑΝ για το 2022, πατήστε εδώ