Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-02-2022 11:04

Εναρκτήρια δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην διαδικτυακή Υπουργική Συνάντηση για την Κλιματική Αλλαγή

Έντιμοι Υπουργοί,

Εξοχότατοι,

Κυρίες και Κύριοι, 

Είναι με μεγάλη χαρά που σας καλωσορίζω στη σημερινή «Υπουργική Συνάντηση για την Πρωτοβουλία για αντιμετώπιση της Κλιματική Αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», που διοργανώνεται και φιλοξενείται από το Υπουργείο Γεωργίας.

Η συμμετοχή, σήμερα, τόσων γνωστών επιστημόνων και διακεκριμένων φορέων χάραξης πολιτικής από τη γειτονική περιοχή μας, αποτελεί απόδειξη, όχι μόνο του μεγέθους της απειλής που θέτει η κλιματική κρίση, αλλά και της ετοιμότητάς μας να συντονίσουμε συνέργειες και να ανταλλάξουμε βέλτιστες πρακτικές.

Μια περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται ως «καυτό σημείο», με τις χώρες μας να είναι ευάλωτες στην κλιματική κρίση, βιώνοντας ήδη τις καταστροφικές επιπτώσεις της στη γεωργία, στη δημόσια υγεία, στον τουρισμό, στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος και στην παροχή νερού, διαταράσσοντας έτσι την οικονομία μας και την καθημερινή μας ζωή.

Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης της τρέχουσας κλιματικής έκτακτης ανάγκης, καθώς και το γεγονός ότι οι επιστημονικές προβλέψεις καταδεικνύουν ότι η συνολική κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, η Kυβέρνησή μου ανέλαβε την πρωτοβουλία να συντονίσει μια περιφερειακή αντίδραση σε αυτή την πρόκληση.

Στο πλαίσιο της εν λόγω Πρωτοβουλίας, το Υπουργείο Γεωργίας και ο προσωπικός ειδικός απεσταλμένος μου για την κλιματική αλλαγή, Καθηγητής Κώστας Παπανικόλας, συντόνισαν το έργο των 13 Περιφερειακών Ειδικών Ομάδων, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 240 επιστημόνων από την ευρύτερη περιοχή μας, για την προετοιμασία και υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων και λύσεων. Λύσεων που είναι επιστημονικά ορθές, τεχνολογικά ώριμες και οικονομικά αποδοτικές.

Ως προς αυτό, δράττομαι της ευκαιρίας για να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες και την εκτίμησή μου σε όλους τους επιστήμονες και τους εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν σε αυτό το Σχέδιο σε εθελοντική βάση.

Οι αξιολογήσεις και οι συστάσεις πολιτικής σας, παρέχουν τα στέρεα θεμέλια για τη Β’ φάση της Πρωτοβουλίας, ξεκινώντας από την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης, η αποτελεσματική εφαρμογή του οποίου θα βοηθήσει τελικώς τις χώρες μας να:

  1. Προωθήσουν δράσεις με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να προσαρμοστούν στις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
  2. Δρομολογήσουν κατάλληλους μηχανισμούς για πιο ανταγωνιστικές και ανθεκτικές οικονομίες μέσω της μετάβασης σε ανανεώσιμες και καθαρότερες πηγές ενέργειας.
  3. Ενισχύσουν την πρόσβαση σε χρηματοδοτικούς μηχανισμούς και μέσα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
  4. Παρέχουν κίνητρα σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες με στόχο την προσαρμογή και τη μετάβαση σε πράσινες και βιώσιμες τεχνολογίες.
  5. Δημιουργήσουν νέες πράσινες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες.

Έχοντας αναφερθεί σε αυτά, ελπίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και άλλοι περιφερειακοί και διεθνείς οργανισμοί, θα στηρίξουν με διάφορους τρόπους την Πρωτοβουλία μας.

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

Εκτός από τις συντονισμένες προσπάθειές μας για την αποτροπή των κλιματικών προκλήσεων σε περιφερειακό επίπεδο, η Κύπρος παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην προώθηση πολλαπλών πολιτικών για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, καθώς και για την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας σε επίπεδο ΕΕ και τη συμβολή στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της.

Για τον σκοπό αυτό, η Κυβέρνησή μου αποφάσισε να διαθέσει το 41% του εθνικού μας Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο έως το 2026, για μέτρα που εισάγουν καθαρότερα καύσιμα και συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση της Κύπρου.

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει κάθε χώρα, κάθε περιοχή, κάθε ήπειρο και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο εάν δράσουμε συλλογικά, προσχεδιάσουμε για τις επόμενες γενιές και δημιουργήσουμε μαζί το μέλλον στο οποίο όλοι φιλοδοξούμε να ζήσουμε.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη μου εκτίμηση στον Υπουργό Γεωργίας κ. Κώστα Καδή και στον προσωπικό ειδικό απεσταλμένο μου για την κλιματική αλλαγή, Καθηγητή Παπανικόλα, για το σπουδαίο έργο τους και για τη φιλοξενία της σημερινής διαδικτυακής συνάντησης, καθώς και να ευχηθώ σε όλους τους συμμετέχοντες να έχουν τις πιο παραγωγικές διαβουλεύσεις.

Ανυπομονώ να σας καλωσορίσω στην Κύπρο τον ερχόμενο Ιούνιο για τη 2η Υπουργική Συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ελπίζουμε να οριστικοποιήσουμε το πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης και να συμφωνήσουμε επί των μηχανισμών εφαρμογής του.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

(ΕΚ/ΡΜ/ΜΠΟ)