Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-03-2022 13:14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Γ. Προδρόμου στην Τελετή Ανανέωσης του Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας ανάμεσα στο Παγκύπριον Γυμνάσιον και στο Ινστιτούτο Κύπρου

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση βρισκόμαστε σήμερα στα Μουσεία του Παγκυπρίου Γυμνασίου για την ανανέωση του Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας ανάμεσα στο Παγκύπριον Γυμνάσιον, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, και στο Ινστιτούτο Κύπρου.

Το αρχικό Μνημόνιο υπογράφτηκε τον Μάρτιο του 2017 με στόχο τη συντήρηση, φύλαξη και αξιοποίηση του Αρχείου, των χειρογράφων και των κειμηλίων του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Των εργασιών ηγείται το ερευνητικό κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας για την Αρχαιολογία και την Πολιτιστική Κληρονομιά (ΕΚΕΤΑ) του Ινστιτούτου Κύπρου, ενώ η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Κυπριακού Πολιτισμού «Διόπτρα» του Ινστιτούτου Κύπρου αποτελεί την πλατφόρμα που υποστηρίζει με τα σύγχρονα τεχνικά χαρακτηριστικά της την όλη προσπάθεια. Η εργασία γίνεται σε ειδικά εξοπλισμένη αίθουσα από καθηγητές Φωτογραφίας Μέσης Εκπαίδευσης που είναι τοποθετημένοι στο Παγκύπριον Γυμνάσιον για τον σκοπό αυτό.

Η ανάγκη για καταγραφή, συντήρηση, φύλαξη,  ψηφιοποίηση και ερευνητική αξιοποίηση του πλούσιου ιστορικού Αρχείου του Παγκυπρίου Γυμνασίου – του πρώτου σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου που ιδρύθηκε το 1812 από τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό – κρίθηκε άκρως επιβεβλημένη. Οφείλουμε να το προστατεύσουμε από τη φθορά του χρόνου και να συμβάλουμε ώστε να εμπλουτιστεί η έρευνα γύρω από την εκπαιδευτική, πολιτιστική, θρησκευτική, κοινωνική και εθνική ζωή του τόπου μας. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθούν στο σύνολό τους: α) το πρωτογενές υλικό του Αρχείου του Παγκυπρίου Γυμνασίου, όπως αυτό φυλάσσεται στους χώρους του σχολείου, β) η Συλλογή χειρογράφων, παλαιτύπων και εντύπων εκδόσεων της Σεβέρειου Βιβλιοθήκης, γ) οι Συλλογές των Μουσείων του Παγκυπρίου Γυμνασίου (Αρχαιολογική, Νομισμάτων, Όπλων, Χαρτών, Εκθεμάτων, Τέχνης κ.τ.λ.)  και δ) οι συλλογές της Οργανοθήκης Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας. 

Ήδη μέχρι τώρα έχουν φωτογραφηθεί, ψηφιοποιηθεί και αναρτηθεί στην πλατφόρμα «Διόπτρα» -και συνεπώς είναι προσβάσιμα στον καθένα/καθεμία- σημαντικά έγγραφα και αντικείμενα που ανήκουν τόσο στο Αρχείο του σχολείου (όπως: παλαίτυπα, χειρόγραφα, φωτογραφικό υλικό, πίνακες ζωγραφικής, εκκλησιαστικές εικόνες, χάρτες, αντικείμενα από την παλαιά οργανοθήκη) όσο και στα Μουσεία του σχολείου (όπως: έγγραφα, βιβλία, πίνακες και άλλα αντικείμενα). 

Η ευόδωση των εργασιών αυτών αποτελεί την απαρχή για υλοποίηση μιας σειράς ερευνητικών δραστηριοτήτων, για διαφύλαξη και προβολή των ανεκτίμητων θησαυρών του Παγκυπρίου Γυμνασίου, ενώ το όλο πρόγραμμα αποτελεί μέρος και της γενικότερης πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας για αναβάθμιση της λειτουργίας των ιστορικών σχολείων του κέντρου της Λευκωσίας. Στο πλαίσιο της πολιτικής μας για το Παγκύπριον ξεκίνησε φέτος τη λειτουργία του και το Ολοήμερο Πρόγραμμα του Γυμνασιακού Κύκλου, που στηρίζεται σε δύο άξονες, αφενός στη μεθοδολογία STEΑM και αφετέρου στην Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Επίσης, το Παγκύπριον φέτος λειτουργεί ως πιλοτικό σχολείο διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας, στο πλαίσιο υλοποίησης της πολιτικής για διδασκαλία δύο ξένων γλωσσών σε όλες τις τάξεις του Λυκείου. Τέλος, στη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη αρχίζει αύριο -με την εναρκτήρια τελετή- τη λειτουργία του και το Κέντρο Κλασικών Σπουδών και Ελληνικών Γραμμάτων. Το Κέντρο, το οποίο θα λειτουργεί κατά τις απογευματινές ώρες και στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες από όλα τα Λύκεια της Λευκωσίας, εκτός από τα βιβλία της Σεβερείου θα μπορεί να αξιοποιεί και το πλούσιο επιστημονικό υλικό του Αρχείου του Παγκυπρίου -ειδικά όπως τώρα αυτό ψηφιοποιείται- και τα ιστορικά κειμήλια των Μουσείων του.

Ευελπιστούμε ότι η συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας με το Ινστιτούτο Κύπρου θα αναβαθμιστεί και θα συνεχιστεί μέσα και από την ανανέωση της ισχύος του Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας με το Παγκύπριον Γυμνάσιον. Είναι υποχρέωσή μας να συνδράμουμε, ώστε, με τη χρήση της τεχνολογίας και όλων των μέσων που διαθέτουμε, οι πνευματικοί θησαυροί που έχει στην κατοχή του το ιστορικό αυτό εκπαιδευτήριο να διατηρηθούν και να μπορέσουν να αξιοποιηθούν από τη σύγχρονη έρευνα. Η διαδικασία αυτή είμαι σίγουρος ότι θα φέρει στο φως άγνωστες πτυχές ή θα διαφωτίσει περισσότερο γνωστές πτυχές από την Ιστορία του Παγκυπρίου Γυμνασίου και την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα. Ταυτόχρονα, θα εμπλουτίσει τις γνώσεις μας και για τη σύγχρονη Ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης της Κύπρου, την Ιστορία της Λευκωσίας αλλά και του τόπου μας γενικότερα.  

ΙΠ

Σχετικά Ανακοινωθέντα