Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-05-2022 14:04

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου στην Τελετή Βράβευσης για τον Διαγωνισμό «Τα Συγκριτικά Πλεονεκτήματα της Κυπριακής Ναυτιλίας σε Σχέση με τον Ανταγωνισμό – We Sail the Flag»

Επιδίωξή μας είναι να ανοίξουμε τους ορίζοντες της θάλασσας και τις επαγγελματικές σπουδές και ευκαιρίες για τους νέους μας. Είναι ευτυχής συγκυρία που τώρα πια χάρη στη σωστή πρωτοβουλία αυτής της διακυβέρνησης, η χώρα μας έχει ένα Υφυπουργείο Ναυτιλίας που με μεθοδικό τρόπο ανοίγει καλύτερα τις προοπτικές της Γαλάζιας Οικονομίας για την Κύπρο.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά, λοιπόν, και ικανοποίηση που βρίσκομαι μαζί σας για να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή τελετή βράβευσης για τον διαγωνισμό έρευνας «Τα Συγκριτικά Πλεονεκτήματα της Κυπριακής Ναυτιλίας σε Σχέση με τον Ανταγωνισμό - WE SAIL THE FLAG», ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και αποτελεί πρωτοβουλία του Προγράμματος Σπουδών «Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Ναυτιλιακές Σπουδές» του Παραρτήματος της Δημόσιας Σχολής ΜΙΕΕΚ Λεμεσού.

Σας καλωσορίζω σήμερα εδώ, σε μια ημέρα χαράς, αφού θα δοθούν τα βραβεία σε όσους διακρίθηκαν, θα επαινέσουμε όλους όσοι συμμετείχαν, και θα συνειδητοποιήσουμε όλοι μαζί την αξία και τις προοπτικές των ναυτιλιακών σπουδών σε μια χώρα που είναι ταγμένη να συνομιλεί με τη θάλασσα.

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να συγχαρώ όλα τα παιδιά και τους καθηγητές και καθηγήτριες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο διαγωνισμός απευθύνθηκε στα παιδιά των Λυκείων και των Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Λεμεσού, αφού η Λεμεσός αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διαχείρισης πλοίων σε όλο τον κόσμο. Εκεί δραστηριοποιούνται πέραν των 100 εταιρειών πλοιοδιαχείρισης, καθώς και πληθώρα εταιρειών του ευρύτερου ναυτιλιακού τομέα. Σήμερα, περίπου 9.000 εργαζόμενοι και εργαζόμενες απασχολούνται στη ναυτιλιακή βιομηχανία, η πλειονότητα των οποίων είναι από την Κύπρο.

Παρ’ όλες τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο τομέας της ναυτιλίας, εξαιτίας της πανδημίας αλλά και των διάφορων πολεμικών κρίσεων, παραμένει σταθερά ένας από τους μεγαλύτερους αιμοδότες της κυπριακής οικονομίας και αδιαμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες.

Η ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας είναι μία από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επειδή ακριβώς προσφέρει τη δυνατότητα για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, παρέχοντας διέξοδο για οικονομική ανάκαμψη. Οι γνώσεις και δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού που εργοδοτείται σε κλάδους που εμπίπτουν στη Γαλάζια Οικονομία αποτελούν μία από τις κινητήριες δυνάμεις της οικονομίας των κρατών που έχουν πρόσβαση στη θάλασσα. Όταν για ολόκληρη την Ευρώπη η Γαλάζια Οικονομία αναδεικνύεται ως ένας από τους πλέον υποσχόμενους ορίζοντες, σκεφτείτε πόσο πιο πολύ αυτό ισχύει για μία νησιωτική χώρα, όπως η δική μας. Όταν χώρες που βρέχονται μόνο στη μια πλευρά ή και σε μια γωνιά τους ακόμα από θάλασσα και κάνουν τόσες προσπάθειες να ανοιχτούν στη θάλασσα και να αξιοποιήσουν τη ναυτική οικονομία, σκεφτείτε πόσο περισσότερο αυτό ισχύει για μια χώρα-νησί, όπως η Κύπρος, ειδικά στο ιστορικό επίκεντρο της ναυτοσύνης που είναι η Μεσόγειος. Η Κύπρος μπορεί να καταστεί πρότυπο στον τομέα αυτό, αφού δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η θάλασσα είναι μια σημαντική πηγή πλούτου που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του νησιού μας. Για τον λόγο αυτό, καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες που ευνοούν την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας που συνδέονται με τη Γαλάζια Σταδιοδρομία.

Θα πρέπει μάλιστα εδώ να υπογραμμίσω πόσο σημαντική, στρατηγικής σημασίας θα έλεγα, ήταν η απόφαση αυτής της διακυβέρνησης, επί Προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη, για τη δημιουργία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας. Με την ευκαιρία της παρουσίας του εδώ μαζί μας, θα ήθελα ξανά να ευχαριστήσω για τη συνεργασία μας τον συνάδελφο, Υφυπουργό Ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη, αλλά και να υπογραμμίσω ότι μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα έχουμε δει μεγάλα και σημαντικά αποτελέσματα από τη λειτουργία ενός Υφυπουργείου Ναυτιλίας, που έβαλε πάνω σε νέες βάση, σε μια περισσότερο συγκροτημένη και μεθοδική προσπάθεια, την  πολιτική μας για τη θάλασσα, τη ναυτιλία, τη Γαλάζια Οικονομία.

Ένας από τους στόχους του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, και πιο συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, είναι να συμβάλει ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση, προσφέροντας προγράμματα σπουδών που σχετίζονται με τη ναυτιλία, τόσο σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με την προσφορά του Κλάδου Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων στην Α΄ Τεχνική Σχολή Λεμεσού, όσο και σε επίπεδο ανώτερης επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, με την προσφορά του προγράμματος «Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Ναυτιλιακές Σπουδές» στη Δημόσια Σχολή ΜΙΕΕΚ στη Λεμεσό. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, έχει αναπτυχθεί αγαστή συνεργασία με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ανάπτυξη των σχετικών αναλυτικών προγραμμάτων.

Με την  ευκαιρία δεν μπορώ να μην υπογραμμίσω πόσο σημαντικό είναι το πρόγραμμα σπουδών που σας δίνει την ευκαιρία να ανοιχτείτε και επαγγελματικά στον πολλά υποσχόμενο χώρο της θάλασσας.

Αγαπητά μου παιδιά, ο διαγωνισμός αυτός μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να προχωρήσετε σε σπουδές που είναι συναφείς με τον τομέα της ναυτιλίας. Το Πρόγραμμα «Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Ναυτιλιακές Σπουδές» της Δημόσιας Σχολής ΜΙΕΕΚ σας προσφέρει την ευκαιρία δωρεάν διετούς φοίτησης στην πόλη σας. Η ναυτιλία είναι ένας κλάδος που διακρίνεται για τον επαγγελματισμό του, τη διαρκή εξέλιξή του, το καλό και τόσο ενδιαφέρον επαγγελματικό κλίμα, αλλά και τις υψηλές απολαβές που προφέρει. Είναι ένας κλάδος για τον οποίο μπορούμε όλοι να νιώθουμε περήφανοι για την Κύπρο μας αφού, παρά τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, καταφέρνει και κάνει τη σημαία μας να κυματίζει σε όλα τα πελάγη της υφηλίου.

Σε αυτό το σπουδαίο ταξίδι της σημαίας μας στις θάλασσες του κόσμου επεδίωξε να μυήσει τα παιδιά αυτά ο διαγωνισμός-έναυσμα, με θέμα “We sail the flag”, δηλαδή «Αρμενίζουμε με τη σημαία μας» ή «Ανοίγουμε πανιά στη σημαία μας». Μαζί με τη σημαία της κυπριακής ναυτιλίας επιδιώκουμε ν’ ανοίξουμε τους ορίζοντες της θάλασσας για τους νέους μας.

Κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό μου, θα ήθελα να συγχαρώ τα παιδιά που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό και βρίσκονται σήμερα μαζί μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με τις επιτυχίες σας τιμάτε την οικογένεια και το σχολείο σας, αλλά πάνω από όλα τιμάτε τον εαυτό σας. Συνεχίστε το ταξίδι της μάθησης, έτσι ώστε να βελτιώνεστε διαρκώς και να μπορέσετε να επιτύχετε τους στόχους σας.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εμπνευστές αυτής της πρωτοβουλίας, τα ΜΙΕΕΚ, καθώς και τους διοργανωτές της σημερινής τελετής βράβευσης. Θερμές ευχαριστίες απευθύνω ξεχωριστά και στον δωροθέτη του διαγωνισμού, την εταιρεία Salamis Cruises, για την ευγενή χορηγία της.

ΙΠ