Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-06-2022 14:48

2η Υπουργική Σύνοδος της Πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον Συντονισμό Δράσεων για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή


Στο επίκεντρο περιφερειακό σχέδιο δράσης των χωρών της περιοχής
 


Την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων και τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προώθηση τους σε περιφερειακό επίπεδο, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, προσφωνώντας τη 2η Υπουργική Σύνοδο της Πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον Συντονισμό Δράσεων για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή (AMMA), η οποία πραγματοποιείται σήμερα στη Λεμεσό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό που εκφώνησε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κυριάκος Κούσιος, ανέδειξε την ενεργή συμμετοχή των αρμόδιων υπουργείων των χωρών της ΑΜΜΑ στη Σύνοδο και επεσήμανε την αξία της περιφερειακής συνεργασίας για την προώθηση των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στην περιοχή μας, μέσω ενός κοινού Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης. Ευχαρίστησε, επίσης, τους εκπροσώπους άλλων χωρών και διεθνών οργανισμών που στηρίζουν τις προσπάθειες της Πρωτοβουλίας και παρευρέθηκαν στη Σύνοδο ως παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων της Ε.Ε., της Αυστραλίας, της Γαλλίας, των διοργανωτών του COP26 Ιταλίας και Ηνωμένου Βασιλείου, των Η.Π.Α, του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής, διαβεβαίωσε πως οι δράσεις των επιστημονικών ομάδων εργασίας της Πρωτοβουλίας, υπό τον συντονισμό του Ινστιτούτου Κύπρου και με τη συμμετοχή 240 επιφανών επιστημόνων από χώρες της περιοχής αλλά και από όλο τον κόσμο, έθεσαν τις βάσεις για τη χάραξη πολιτικών με την απαραίτητη εγκυρότητα, ορθότητα και αποτελεσματικότητα. Τόνισε, επίσης, πως η Πρωτοβουλία στοχεύει στην παροχή της αναγκαίας τεχνογνωσίας, γνώσης και υποστήριξης προκειμένου να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την εξασφάλιση ενός ασφαλούς και βιώσιμου μέλλοντος για εμάς και τις επόμενες γενιές.

Κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Συνόδου, παρουσιάστηκε και συζητήθηκε η πρώτη έκδοση του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή, που εκπόνησε η Προσωρινή Γραμματεία της Πρωτοβουλίας. Το Σχέδιο προτείνει τη σύσταση πολιτικών, προγραμμάτων και δράσεων για προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και μετριασμό των επιπτώσεών της στην περιοχή ΑΜΜΑ, στη βάση των ευρημάτων των επιστημονικών ομάδων εργασίας της Πρωτοβουλίας.

Στη Σύνοδο συζητήθηκαν, επίσης, οι μηχανισμοί διακυβέρνησης, παρακολούθησης και χρηματοδότησης για την επιτυχή υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης και προσδιορίστηκαν οι προτεραιότητες για την οριστικοποίησή του. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής Αρχηγών Κρατών της ΑΜΜΑ στις 25 Οκτωβρίου 2022, συμφωνήθηκε όπως η Γραμματεία της Πρωτοβουλίας συνεχίσει τις διεργασίες για την οριστικοποίηση του Σχεδίου, όπου αναμένεται να επικυρωθεί από τους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν και να ανακοινωθεί το πλάνο υλοποίησης του.

Με την έναρξη της Υπουργικής Συνάντησης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμη της εκλιπούσας Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου.


(ΜΑΚ/ΜΒ/ΕΧΡ)