Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-10-2022 14:46

Ευρωπαϊκή Ημέρα Στατιστικής, 20 Οκτωβρίου 2022: «Στατιστικές για την κατανόηση και σύνδεση με την κοινωνία, στην αναζήτηση της αλήθειας!»

Σήμερα, 20 Οκτωβρίου 2022, εορτάζεται η 7η Ευρωπαϊκή Ημέρα Στατιστικής. Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Στατιστικής, η οποία συμπληρώνει την Παγκόσμια Ημέρα Στατιστικής που λαμβάνει χώρα κάθε πέντε χρόνια, έχει σκοπό να τονίσει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι στατιστικές επίσημες στην κοινωνία μας. Η Στατιστική Υπηρεσία συμμερίζεται και υποστηρίζει το φετινό σύνθημα «Στατιστικές για την κατανόηση και σύνδεση με την κοινωνία, στην αναζήτηση της αλήθειας!».

Για να μπορέσουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων να αφουγκραστούν τις ανάγκες της κοινωνίας και να συνδεθούν μαζί της παρέχοντας λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται, χρειάζονται κάποιο αντικειμενικό τρόπο παρακολούθησης της κυπριακής πραγματικότητας, τόσο για τη λήψη μέτρων όσο και για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους. Έτσι, αξιόπιστα και επίκαιρα στατιστικά στοιχεία είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη όλων των αποφάσεων και δράσεων. Αντίστοιχα, οι ίδιοι οι πολίτες έχουν επίσης, την ανάγκη για αξιόπιστη στατιστική πληροφόρηση. Η έλλειψη αξιόπιστης πληροφόρησης μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμένες δράσεις και έλεγχο από τους πολίτες και κατά συνέπεια σε κοινωνικό αποκλεισμό. Η ενημέρωση με έγκαιρα διαθέσιμα, αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, αποτελεί ένα βασικό βήμα για την ένταξη των ατόμων στην κοινωνία και για την ισχυρή σύνδεσή τους με αυτήν. Επιπρόσθετα, σε μια εποχή όπου νέες τεχνολογίες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης διευκολύνουν την αύξηση της παραπληροφόρησης, η απόκρυψη της αλήθειας αποτελεί πλέον πραγματικό κίνδυνο για την κοινωνία. Η χρήση αξιόπιστων στοιχείων που παράγονται από τις Στατιστικές Υπηρεσίες είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της τεκμηριωμένης λήψης αποφάσεων και κατ’ επέκταση την ενίσχυση της δημοκρατίας.

Στην Κύπρο, η αρμόδια Αρχή για τον καταρτισμό και δημοσίευση των περισσότερων επίσημων στατιστικών στοιχείων είναι η Στατιστική Υπηρεσία. Στα πλαίσια του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Στατιστικής, η Στατιστική Υπηρεσία έχει πραγματοποιήσει σήμερα 20 Οκτωβρίου 2022, τις ακόλουθες δραστηριότητες, που στοχεύουν στην προώθηση της χρήσης των επίσημων στατιστικών:

  • Εκδήλωση με θέμα «Δεδομένα που μπορούμε να εμπιστευτούμε».

Η Στατιστική Υπηρεσία και η Κυπριακή Στατιστική Εταιρεία διοργάνωσαν από κοινού εκδήλωση, στο κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών, με ομιλητή τον κ. Ανδρέα Β. Γεωργίου (Επισκέπτης Λέκτορας, Επισκέπτης Επιστήμονας στο κολλέγιο Άμερστ, Μασαχουσέτη, ΗΠΑ). Η ομιλία είχε ως θέμα: Δεδομένα που μπορούμε να εμπιστευτούμε, απαιτούν στήριξη των στατιστικολόγων να εργάζονται στη βάση των δεοντολογικών αρχών της στατιστικής.

  • Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Στατιστικής

H Στατιστική Υπηρεσία σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Κυπριακή Στατιστική Εταιρεία, προκήρυξαν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Στατιστικής στην Κύπρο. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί ανάμεσα στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2022-2023.

(ΝΓ/ΣΧ)