Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-11-2022 12:04

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Τσουνάμι - 5 Νοεμβρίου

Η 5η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Τσουνάμι (World Tsunami Awareness Day https://tsunamiday.undrr.org) με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας και ιδιαίτερα όσων ζουν σε παράκτιες περιοχές για τις καταστροφικές συνέπειες του φυσικού αυτού φαινομένου.

Το τσουνάμι έχει ολέθριες συνέπειες τόσο στο φυσικό όσο και στο δομημένο περιβάλλον. Κατά τα τελευταία 80 χρόνια περισσότεροι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τσουνάμι παρά από σεισμούς. Μόνο από το τσουνάμι του 2004 που εκδηλώθηκε στον Ινδικό Ωκεανό, 227 000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο κίνδυνος γένεσης τσουνάμι στη Μεσόγειο είναι υπαρκτός. Οι κυπριακές ακτές έχουν πληγεί στο παρελθόν από καταστροφικά τσουνάμι, τα οποία έχουν προκαλέσει θανάτους και έχουν ισοπεδώσει παραθαλάσσιες πόλεις και λιμάνια της (περισσότερες πληροφορίες).

Στην περιοχή της Μεσογείου λειτουργεί σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι, του οποίου η Κύπρος είναι κράτος μέλος (περισσότερες πληροφορίες). Στο πλαίσιο της λειτουργίας του συστήματος αυτού, το Σεισμολογικό Δίκτυο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης παρέχει σε πραγματικό χρόνο σεισμολογικά δεδομένα στα κέντρα προειδοποίησης Ελλάδας και Ιταλίας και η Πολιτική Άμυνα της Κύπρου λαμβάνει τα μηνύματα προειδοποίησης από τα κέντρα αυτά.

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης συμμετέχει στο πρόγραμμα της UNESCO CoastWave, το οποίο ξεκίνησε το 2021 και θα ολοκληρωθεί το 2024. Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης συντονίζει σε εθνικό επίπεδο τις δράσεις του προγράμματος που αφορούν την προετοιμασία και ετοιμότητα του Δήμου Λάρνακας για αντιμετώπιση τσουνάμι. Το πρόγραμμα αυτό θα εντάξει την Λάρνακα στις «Tsunami-Ready» κοινότητες του κόσμου (περισσότερες πληροφορίες).

Παρόλο αυτά, ο καθένας από εμάς θα πρέπει να μπορεί να αναγνωρίσει την παρουσία των φυσικών ενδείξεων για πιθανό επερχόμενο τσουνάμι, όπως ένας ισχυρός ή/και παρατεταμένος σεισμός ή/και ταχεία αλλαγή στη στάθμη της θάλασσας, έτσι ώστε να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ατομικής του προφύλαξης. Επισυνάπτεται σχετικό ενημερωτικό υλικό από το NEAMTIC, στην ελληνική γλώσσα, για όλες τις ηλικίες.

(ΜΧ/ΙΚ)