Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-01-2023 13:06

Χαιρετισμός του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου στην υπογραφή της σύμβασης του έργου για τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Παλαιχωρίου (τμήμα Ανάγεια-Αγροκηπιά)

Χαίρομαι που είστε όλοι μαζί μας σήμερα σε αυτή την ιστορική μέρα για την περιοχή σας όπου και θα υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή ενός έργου που διεκδικούσατε και απαιτούσατε εδώ και δεκαετίες.

Θυμάμαι τον σκεπτικισμό σας και τον προβληματισμό σας κατά τις συναντήσεις που είχαμε όταν σας ανακοίνωσα το χρονοδιάγραμμα ωρίμανσης και προσφοροδότησης του έργου. Αρκετοί από εσάς, ίσως και όλοι, είμαι σίγουρος ότι είχατε τις αμφιβολίες σας κατά πόσο θα τηρούνταν τα χρονοδιαγράμματα. Άλλωστε ακούσατε πολλά τις τελευταίες δεκαετίες.

Το σημαντικό για εσάς, όπως και για τον κάθε πολίτη, είναι οι εξαγγελίες και οι υποσχέσεις να μετατρέπονται σε έργα και πράξεις και σήμερα ακόμη μια εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ακόμη ένα σημαντικό έργο, ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας – Παλαιχωρίου μπαίνει σε πορεία υλοποίησης.

Η επαρκής συνδεσιμότητα είτε αυτή ονομάζεται αεροπορική είτε οδική είναι απαραίτητη για την υλοποίηση και επιτυχία της οποιαδήποτε στρατηγικής και φυσικά ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας – Παλαιχωρίου αποτελεί ουσιαστικά τον θεμέλιο λίθο για την αναζωογόνηση της ορεινής Λευκωσίας αλλά και για την υλοποίηση της στρατηγικής των ορεινών περιοχών.

Αγαπητοί μου,

Ένα από τα πράγματα τα οποία ως Κυβέρνηση υπερηφανευόμαστε είναι το γεγονός ότι όλα τα πολύ αναμενόμενα έργα, τα οποία οι τοπικές κοινωνίες και φορείς απαιτούσαν και διεκδικούσαν εδώ και δεκαετίες είναι σήμερα υπό κατασκευή. Πρόκειται για έργα τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εξαγγείλει και τα είχε θέσει στις προτεραιότητες του.

Κυρίες και κύριοι,

Τα τελευταία χρόνια ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αυξήθηκε κατά 450%, από €32εκ. το 2015 στα €176εκ. το 2023.

Ο λόγος είναι απλός, πετύχαμε και έχουμε υπό κατασκευή σημαντικά και πολυαναμενόμενα έργα, τα οποία ήταν απαίτηση των τοπικών κοινωνιών και φορέων για δεκαετίες.

Σήμερα τα έργα που έχει υπό την ευθύνη του το Υπουργείο Μεταφορών ξεπερνούν το €1.9 δις και σε αυτό, εάν προσθέσουμε και την επένδυση στο Λιμάνι και τη Μαρίνα Λάρνακας ύψους €1,2 δις, τα έργα αυτά ξεπερνούν τα €3.1δις.

Παραδώσαμε τα νοσοκομεία της Λάρνακας και της Κυπερούντας, τον παρακαμπτήριο Γεροσκήπου, το νέο γήπεδο της Λεμεσού και την ανακαίνιση της διατηρητέας οικοδομής του παλαιού Ανωτάτου Δικαστηρίου όπως και το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου και υπογράψαμε και υλοποιούμε την επένδυση στη Μαρίνα και το Λιμάνι Λάρνακας, την μεγαλύτερη επένδυση σήμερα στην χώρα μας. Έχουμε επίσης εγκαταστήσει το σύστημα φωτοεπισήμανσης το οποίο οδήγησε σε δραστική μείωση των θανατηφόρων από οδικές συγκρούσεις.

Στο στάδιο της κατασκευής είναι επίσης το νέο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, το Κέντρο Αίματος, η Μονάδα Αιμοκάθαρσης στην Πάφο, το κτήριο του Κεντρικού Κτηματολογίου και πάρα πολλά άλλα.

Ταυτόχρονα όμως έχουμε υπό κατασκευή όλα τα σημαντικά και πολυαναμενόμενα οδικά δίκτυα όπως οι αυτοκινητόδρομοι Πάφου – Πόλης, Λεμεσού – Σαϊττά, Αστρομερίτη – Ευρύχου, ο Περιμετρικός της Λευκωσίας, τα οδικά δίκτυα Γερμασόγειας – Ακρούντας – Διερώνας – Αρακαπά, Λάρνακας – Δεκέλειας, Δερύνειας – Σωτήρας, και σήμερα προσθέτουμε ακόμη ένα τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Παλαιχωρίου.

Οι υποσχέσεις της πολιτείας προς τις Κοινότητες της περιοχής και οι εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, υλοποιούνται στην πράξη, με ουσιαστικά οφέλη για τις Κοινότητες της γύρω περιοχής, αλλά και για την Πιτσιλιά και για την περιοχή Τροόδους γενικότερα, καθώς και για ολόκληρη την Κύπρο.

Η υλοποίηση του έργου αυτού είναι ιδιαίτερης σημασίας και εντάσσεται στους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου Μεταφορών για ολοκλήρωση του βασικού οδικού δικτύου της Κύπρου, για σκοπούς βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, με έμφαση στη διευκόλυνση της προσβασιμότητας των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών προς τα αστικά κέντρα και στην επίλυση προβλημάτων οδικής ασφάλειας. Το έργο αυτό περιλαμβάνεται και στην Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και τέθηκε ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, όπως και πολλά άλλα σημαντικά έργα, στο πλαίσιο της πολιτικής μας για ενίσχυση των υποδομών και της ανάπτυξης του τόπου μας. 

Το έργο αυτό θα συμβάλει:

•           Στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

•           Στην προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών.

•           Στη συντομότερη, ασφαλέστερη και οικονομικότερη μεταφορά προσώπων και αγαθών.

•           Στην τόνωση των υφιστάμενων οικονομικών δραστηριοτήτων και προσέλκυση νέων επενδύσεων, με αύξηση της απασχόλησης και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

•           Στην αντιμετώπιση φαινομένων αστυφιλίας του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, που θα έχει περισσότερες δυνατότητες διαμονής και απασχόλησης στην περιοχή και

•           Στην επίτευξη των συνολικών αναπτυξιακών στόχων των ορεινών περιοχών, σε συσχετισμό με τις υπόλοιπες πολιτικές του κράτους για στήριξη των περιοχών αυτών.

Από πλευράς της Κυβέρνησης αυτής, υπήρξε συνεχής και σταθερή προώθηση ουσιαστικών δράσεων για την αναζωογόνηση και την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, για διασφάλιση της βιωσιμότητας τους και για να διαφυλάξουμε τα μοναδικά οφέλη που προσφέρουν στους κατοίκους και στους επισκέπτες τους.  

Η φάση αυτή του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Παλαιχωρίου αφορά την κατασκευή του τμήματος Ανάγεια – Αγροκηπιά, μήκους περίπου 8.1 χλμ., με τέσσερις (4) λωρίδες κυκλοφορίας, ισόπεδο κόμβο στους Εργάτες, ανισόπεδους κόμβους στη συμβολή του Αγίου Ιωάννη και της Μαλούντας και ισόπεδο τερματικό κόμβο κοντά στη συμβολή Αγροκηπιάς – Μιτσερού. Περιλαμβάνει επίσης τρεις (3) γέφυρες, καθώς και υπέργειες και υπόγειες οχηματικές προσβάσεις για σύνδεση υφιστάμενων δρόμων. 

Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω ότι στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πετύχαμε να συμπεριληφθεί στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών μια σημαντική επέκταση του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Παλαιχωρίου μέχρι τον Αγρό και την Κυπερούντα. 

Το Συμβόλαιο υπογράφουν, εκ μέρους της Κυβέρνησης, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων κα Ελένη Κασκίρη και, εκ μέρους της εταιρείας «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ IACOVOU - CYFIELD JOINT VENTURE», οι κύριοι Γιώργος Ιακώβου, εκ μέρους της «IACOVOU BROTHERS (CONSTRUCTIONS) LIMITED» και Γιώργος Χρυσοχόος, εκ μέρους της «CYFIELD CONSTRUCTION LIMITED».

Η υλοποίηση του Έργου προγραμματίζεται να αρχίσει τον Μάρτιο 2023, με διάρκεια εκτέλεσης 42 μήνες και κόστος €77.643,93 συμπ Φ.Π.Α.

Παράλληλα προωθούνται οι διαδικασίες για ωρίμανση και του τμήματος Ανθούπολη – Ανάγεια, μήκους 7,5χλμ, με κόστος €90 εκ. περίπου, το οποίο εμπίπτει στο έργο του Περιμετρικού Αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας (Φάση Γ). Για το τμήμα αυτό αναμένεται η έγκριση συγχρηματοδότησης από το Ταμείο Συνοχής και από τη Διευκόλυνση Συνδέοντας την Ευρώπη (CEF), για υλοποίηση εντός της προγραμματικής περιόδου 2024-2027.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω το Τμήμα Δημοσίων Έργων, όπως και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα κυβερνητικά τμήματα για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει για να καταστεί εφικτή η υλοποίηση του έργου αυτού.

Είμαι βέβαιος ότι, με τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων μερών, κοινοπραξίας εργολάβων, επίβλεψης, αρμόδιων φορέων και τοπικών Αρχών, θα έχουμε μια επιτυχή πορεία υλοποίησης του έργου, με άριστη ποιότητα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων και των όρων του Συμβολαίου.

Κυρίες και κύριοι,

Ευχαριστώ τους Κοινοτάρχες για τη συνεργασία τους. Έχουμε μετατρέψει τα λόγια σε πράξεις. Σε λίγα χρόνια, όταν θα απολαμβάνουμε τα οφέλη αυτού του Έργου, όλοι θα λέμε ότι είμασταν παρόντες στην ιστορική αυτή μέρα της υπογραφής της σύμβασης.

(ΘΓ/ΜΓ/ΙΚ)