Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-05-2023 10:59

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο Επιστημονικό Συνέδριο της ΟΣΑΚ 2023

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω το σημερινό Επιστημονικό Συνέδριο, με θέμα «Ποιότητα Φροντίδας Υγείας και ΓεΣΥ: συνεργασία, εκπαίδευση και ενδυνάμωση», το οποίο διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου από κοινού με άλλους σημαντικούς φορείς στην Υγεία, όπως ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και ο Σύνδεσμος Συμβεβλημένων Ιδιωτών Ιατρών του ΓεΣΥ.

Συνέδρια όπως το σημερινό, προσθέτουν στον ουσιαστικό δημόσιο διάλογο, επιτυγχάνουν να φέρουν μαζί στον ίδιο χώρο, στο ίδιο τραπέζι, όλους όσοι εμπλέκονται με λόγο και ρόλο στον τομέα της υγείας και συμβάλλουν εποικοδομητικά προς την επίτευξη του κοινού στόχου που δεν μπορεί να είναι άλλος από τη διασφάλιση και αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μέσα από ένα βιώσιμο και λειτουργικό Γενικό Σύστημα Υγείας.

Ο τομέας της υγείας και οι πολιτικές που εφαρμόζονται γύρω από αυτόν είναι εξέχουσας σημασίας για την ευημερία ενός λαού και την ποιότητα ζωής του και σε μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζουν και την κοινωνική ευαισθησία που πρέπει να χαρακτηρίζει την κάθε Κυβέρνηση, την κάθε Πολιτεία.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στο πρόγραμμα διακυβέρνησής μας ο τομέας της Υγείας αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους άξονες πολιτικής και μαζί με τον τομέα της Παιδείας συνθέτουν για μας δύο από τους πιο βασικούς πυρήνες του ανθρωποκεντρικού μοντέλου ανάπτυξης που οραματιζόμαστε να πετύχουμε μέσα από τη διακυβέρνηση μας.

Το ΓεΣΥ αναμφίβολα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στην Ιστορία του τόπου μας από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960.

Και επειδή σε αυτή τη χώρα οφείλουμε – είναι καλή η κριτική και πρέπει να κάνουμε κριτική καθημερινά – κάποιες φορές να αναγνωρίζουμε, θέλω να χαιρετίσω την παρουσία εδώ του Κωνσταντίνου Ιωάννου, που ήταν ο Υπουργός Υγείας που σε συνεργασία και με την κα Γιαννάκη και όλους τους τεχνοκράτες κλήθηκαν να εφαρμόσουν το ΓεΣΥ, και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την καθοριστική του συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή, αναπόδραστα, η εφαρμογή μιας τέτοιας μεγάλης μεταρρύθμισης συνοδεύεται από μια σειρά προκλήσεων, για τις οποίες καθίσταται αδήριτη η ανάγκη ύπαρξης ενός πλαισίου το οποίο να εγγυάται τη μέγιστη δυνατή και αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων αυτών που προκύπτουν μέσα από μια μεγάλη μεταρρύθμιση, χωρίς – και θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό, δεν θέλω να υπάρχει οποιαδήποτε σκιά ή αμφιβολία – σε καμιά απολύτως να αγγίζουμε τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω πως δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και αν οποιοσδήποτε επιχειρήσει να αλλάξει τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ θα μας βρει απέναντι του.

Τέτοιες προκλήσεις, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, προέκυψαν – και αυτή ήταν ακόμα μια επιτυχία της εφαρμογής του ΓεΣΥ, διότι κλήθηκε το Υπουργείο Υγείας να εφαρμόσει το ΓεΣΥ σε μια πρωτόγνωρη περίοδο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό και την ίδια στιγμή είχαμε να υλοποιήσουμε μια τόσο σημαντική μεταρρύθμιση.

Άρα, ο συνδυασμός υλοποίησης του ΓεΣΥ μαζί με τις προκλήσεις που προέκυψαν μέσα από την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, υπενθύμισε με τη σειρά του τη σημαντικότητα της ύπαρξης του ΓεΣΥ – η κρίση του κορωνοϊού ήρθε να μας δώσει να καταλάβουμε ακόμη περισσότερο τη σημασία ενός λειτουργικού, ουσιαστικού ΓεΣΥ.

Την ίδια στιγμή, κατά την περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού, αναδείχθηκε από τη μια πλευρά η καθοριστική συμβολή του ΓεΣΥ, αλλά από την άλλη προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ακριβώς για να θωρακίσουμε αυτό το Σύστημα.

Είναι, λοιπόν, απαραίτητο, εκτός από το να διαφυλάττουμε τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, να εργαζόμαστε διαρκώς, γιατί πάντα υπάρχει περιθώριο προς τη βελτίωσή του ΓεΣΥ, με στόχο την καλύτερη δυνατή πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας – γιατί για μένα το βασικό ζητούμενο μέσα από ένα Γενικό Σύστημα Υγείας είναι να ενισχύεται συνεχώς η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Πέραν από την καθολική πρόσβαση μέσα από το ΓεΣΥ, αυτό που θέλεις να πετύχεις είναι οι προσφερόμενες υπηρεσίες να αναβαθμίζονται συνεχώς.

Την ίδια στιγμή, για να είναι αποδοτικό και αποτελεσματικό, θα πρέπει οι υφιστάμενες διαδικασίες και πρακτικές σε όλα τα επίπεδα να αξιολογούνται συνεχώς – είμαστε εδώ για να αξιολογούμε μια τέτοια σημαντική μεταρρύθμιση – με στόχο, όπως προανέφερα, τη βελτίωση και ποιοτική εξέλιξη μιας τόσο σημαντικής μεταρρύθμισης αυτής της εμβέλειας.

Η ζητούμενη, λοιπόν, συνεχής αναβάθμιση του συστήματος υγείας προϋποθέτει – πέραν από τα Συνέδρια, όπως το σημερινό, που συμβάλλει και μέσα από τις συζητήσεις που θα γίνουν από τις παρεμβάσεις ειδικών, –  ανάλυση δεδομένων, εισαγωγή δεικτών ποιότητας και αποτελεσματική εποπτεία. Αφορά μια συλλογική προσπάθεια, η οποία απαιτεί τη συνέργεια όλων των φορέων, των επαγγελματιών υγείας, του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, του ΟΚΥπΥ  και ασφαλώς προϋποθέτει την αρωγή του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτείας ευρύτερα.  

Για μένα, όμως, προϋποθέτει πάνω από όλα τη συνεργασία με τους ασθενείς και είναι για αυτό το λόγο που στην προσπάθεια αυτή προσεγγίζω την ΟΣΑΚ ως ένα από τους βασικούς μας συνεργάτες, με κοινούς στόχους. Διότι η βελτίωση του ΓεΣΥ, των προσφερόμενων υπηρεσιών, αν πετύχουμε αυτό τον μεγάλο στόχο, θα είναι μια δική μας και δική σας επιτυχία, άρα έχουμε κοινούς στόχους και επιδιώξεις και αυτή είναι η προσέγγιση της Κυβέρνησης προς την ΟΣΑΚ.

Σημαντική ένδειξη ενός αποτελεσματικού συστήματος υγείας και ουσιαστικός δείκτης ποιότητας  είναι ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων, των ασθενών δηλαδή, από τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Και μέσα από αυτή τη συλλογιστική πρέπει οι όποιες ενέργειες να στοχεύουν στην προστασία και βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, ενώ μέσα από τη συνεργασία του ιατρικού κόσμου, των άλλων επαγγελματιών υγείας, των ασθενών και της Πολιτείας, να επιδιώκεται διαρκώς η αναβάθμιση του συστήματος σε ένα μοντέλο που να ευθυγραμμίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο με τις επιθυμίες των ασθενών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, η διασφάλιση της ποιότητας, μεταξύ άλλων, μέσω της εισαγωγής κατευθυντήριων οδηγιών, της αναγνώρισης κέντρων αναφοράς και αριστείας, της δημιουργίας Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης – θα το κάνουμε αυτό, το συζητήσαμε σε σχέση με τον Συνήγορο του Ασθενή – δεν μπορούν παρά να αποτελούν και δικές μας προτεραιότητες. Την ίδια στιγμή, ο σχεδιασμός των αναγκών υγείας του πληθυσμού, βασισμένος σε επικαιροποιημένα δεδομένα, η δημιουργία συστήματος παρακολούθησης δεικτών υγείας, η εισαγωγή νομοθετικών ρυθμίσεων και ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων νομοθεσιών – αυτή τη στιγμή υπάρχει διψήφιος αριθμός νομοσχεδίων που ετοιμάζονται, είχαμε πρόσφατα μια πολύ καλή συνάντηση με την ΟΣΑΚ κατά την οποία συμφωνήσαμε ότι εντός Ιουνίου θα υπάρξει μια συνάντηση ώστε να προωθηθούν τα νομοσχέδια στη Βουλή – είναι τα απαραίτητα εργαλεία για την επίτευξη των κοινών μας στόχων.

Μέσα, λοιπόν, από την υλοποίηση του ευρύτερου σχεδιασμού της Κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας και με πιστή εφαρμογή του προγράμματος διακυβέρνησης, τροχοδρομούνται το επόμενο διάστημα ενέργειες που βασικό ζητούμενο έχουν την ενίσχυση των προσφερόμενων υπηρεσιών, όπως, για παράδειγμα, η διαπίστευση των νοσηλευτηρίων, που είναι κάτι πολύ σημαντικό, και η αντικατάσταση και αγορά νέου καινοτόμου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. H ιατρική επιστήμη είναι κάτι που εξελίσσεται, άρα και εμείς από τεχνολογικής πλευράς πρέπει να είμαστε όσο πιο μπροστά γίνεται.

Ακόμη, στους σχεδιασμούς για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας εντάσσεται και η εξέταση Σχέδιου Παροχής Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, αναφορικά με στοχευμένη κοινωνική παροχή προς  χαμηλοσυνταξιούχους για προμήθεια φαρμάκων που δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ. Περαιτέρω, αξίζει να σημειωθούν τόσο οι ενέργειες που τροχοδρομούνται προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των εξωτερικών ιατρείων και απογευματινών χειρουργείων των δημόσιων νοσηλευτηρίων, όσο και αυτές που στοχεύουν στη βελτίωση των ΤΑΕΠ. Δεν περιποιούν τιμή για κανένα μας κάποιες εικόνες που βλέπουμε, χωρίς να ασκούμε κριτική ούτε στους γιατρούς, ούτε στο νοσηλευτικό προσωπικό. Ο στόχος μας είναι κοινός και για αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε μαζί – μέσω, μεταξύ άλλων, της θεσμοθέτησης διαδικασιών, της ανάπτυξης σχετικών πρωτοκόλλων, του ορισμού ειδικευόμενου ιατρού σε ώρες αιχμής, της ενίσχυσης τους με επιπλέον ιατρούς και γραμματειακούς λειτουργούς, της εκπαίδευσης νοσηλευτών, καθώς επίσης της βελτίωσης διαδικασιών για διενέργεια εργαστηριακών και ακτινολογικών εξετάσεων.

Συνοψίζοντας, η παροχή υψηλών υπηρεσιών υγείας αποτελεί μια πολυδιάστατη πρόκληση με συλλογική ευθύνη όλων των εμπλεκομένων και του κάθε ενός από εμάς ξεχωριστά. Ευθύνη η οποία ασφαλώς αναδεικνύει και την ανάγκη να λειτουργήσουμε όλοι, μέσα από τις ενέργειες, τις δηλώσεις, τις πράξεις μας, ως θεματοφύλακες του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω ξανά την ιδιαίτερη χαρά μου για την εδώ παρουσία μου, ευχόμενος κάθε επιτυχία στο σημερινό συνέδριο. Είμαι σίγουρος ότι έχει να προσφέρει πολλά στην κοινή μας προσπάθεια για να βελτιώσουμε το ΓεΣΥ, μέσα από τη συνεχή αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

(ΡΜ/ΑΦ)