Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-07-2023 11:06

Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στο Κέντρο Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου

Με ιδιαίτερη χαρά επισκεπτόμαστε το Κέντρο Φιλοξενίας Αιτούντων Διεθνή Προστασία στην Κοφίνου, το οποίο έχει πρόσφατα αναβαθμιστεί, χάρη στην πολύτιμη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο (EUAA).

Η  επίσκεψη στο Κέντρο, η οποία πραγματοποιείται από κοινού με την κα Nina Gregory, Εκτελεστική Διευθύντρια του EUAA, και την κα Beate Gminder, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του Κέντρου και την έναρξη της λειτουργικής του φάσης, η οποία προγραμματίζεται να εκκινήσει σε περίπου δύο εβδομάδες, οπότε και θα αρχίσει να φιλοξενεί διαμένοντες.

Ο EUAA παρείχε σημαντική στήριξη με την προμήθεια προκατασκευασμένων κατοικιών και γραφειακών μονάδων για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες του Κέντρου, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου συνεχών μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο, η οποία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα υποδοχής μας.

Η ανάπτυξη αυτού του Κέντρου θα προχωρήσει σύντομα σε άλλη φάση, στην οποία η χωρητικότητά του θα αυξηθεί σημαντικά, επιτρέποντας να φιλοξενήσουμε περίπου 700 διαμένοντες. Η δεύτερη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

Όπως ανέφερα στη σημερινή μας συνάντηση με τη Nina, η ουσιαστική και συνεχής βοήθεια που παρέχει o EUAA στις κυπριακές αρχές, σε διάφορες πτυχές της διαδικασίας ασύλου και υποδοχής, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου δυναμικού, της εμπειρογνωμοσύνης, της κατάρτισης, της τεχνικής υποστήριξης και του εξοπλισμού, εκτιμάται ιδιαίτερα.

Αναμφίβολα, o EUAA υπήρξε ένας από τους πιο πολύτιμους εταίρους μας στις προσπάθειές μας να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις αυξημένες και δυσανάλογα μεγάλες μεταναστευτικές ροές προς το νησί τα τελευταία χρόνια.

Εν αναμονή της τελικής συμφωνίας για το Σύμφωνο  Μετανάστευσης και  Ασύλου της ΕΕ και με την άνιση κατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της ΕΕ, ο EUAA είναι αντιμέτωπος με την πρόκληση για καθιέρωση μιας ομοιομορφίας στις διαδικασίες ασύλου και υποδοχής μεταξύ των κρατών μελών με διαφορετικές εθνικές πολιτικές, πρακτικές και μηχανισμούς ασύλου. Η αύξηση των προτύπων ποιότητας και εναρμόνισης μπορεί να οδηγήσει μόνο στην ενίσχυση της συνολικής εμπιστοσύνης στις διαδικασίες ασύλου της ΕΕ και να συμβάλει στην εγκαθίδρυση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

Η βελτίωση των υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της μεταναστευτικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης. Εκτός από την ενίσχυση του Κέντρου Φιλοξενίας στην Κοφίνου, έχουμε και άλλα σημαντικά έργα σε εξέλιξη. Αυτά περιλαμβάνουν την κατασκευή ενός Κέντρου Φιλοξενίας για αιτούντες διεθνή προστασία χωρητικότητας 1000 ατόμων και ενός Προαναχωρησιακού Κέντρου στις Λίμνες, με χωρητικότητα περίπου 800 ατόμων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει οικονομικά τα έργα αυτά με συνεισφορά ύψους 67,6 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά αναβαθμίζεται επίσης, με απευθείας χρηματοδότηση από την Επιτροπή προς τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) της Ελλάδας.

Τα εν εξελίξει αυτά έργα έχουν μεγάλη σημασία, καθώς αποσκοπούν, αφενός, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των διαμενόντων και στην ενίσχυση της διαχείρισης και της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών ασύλου και, αφετέρου, στη διευκόλυνση της επιστροφής των μεταναστών, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί. Αποτελούν σημαντικά ορόσημα στις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε την ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές ροές.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον EUAA, και προσωπικά στη Nina, όχι μόνο για τη συνεισφορά τους στο Κέντρο Κοφίνου, αλλά και για τη συνεχή υποστήριξή τους προς την Κύπρο τα τελευταία αυτά χρόνια συνεχών προκλήσεων. Ιδιαίτερη εκτίμηση εκφράζω και στο γραφείο του EUAA στην Κύπρο, ιδιαίτερα στον Francesco και σε ολόκληρη την ομάδα, για την ανεκτίμητη υποστήριξη και την άριστη συνεργασία τους.

Προσβλέπω στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας για την επίτευξη ακόμη πιο απτών αποτελεσμάτων.

Τέλος, θα ήθελα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία της σημερινής παρουσίας της κ. Beate Gminder για να εκφράσω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αμέριστη υποστήριξή της.

Η αλληλεγγύη που επιδεικνύουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι οργανισμοί της ΕΕ είναι πραγματικά πολύτιμη και εκτιμάται βαθύτατα.

Εκτός από την EUAA και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την Υπηρεσία Ασύλου, τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, τον Έπαρχο Λευκωσίας, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και όλους όσοι συνέβαλαν  στην ταχεία υλοποίηση της αναβάθμισης του Κέντρου Φιλοξενίας στην Κοφίνου. Ευχαριστούμε τέλος θερμά και την Αστυνομία Κύπρου, αλλά και την Τοπική Αρχή Κοφίνου για τη συνεργασία, την υποστήριξη και τη βοήθειά τους.

(ΕΦυς/ΕΠ/ΣΧ)