Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-07-2023 13:11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη συνεδρίαση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το σχέδιο ‘Ενοίκιο έναντι Δόσης’ μετά και την έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 6 Ιουλίου 2023.

Το βασικό κείμενο του σχεδίου είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 8ης Φεβρουαρίου 2023.

Με το σχέδιο τα ευάλωτα νοικοκυριά θα μπορούν να διαμένουν στην κύρια κατοικία ως ενοικιαστές και ταυτόχρονα να απαλλάσσονται από το στεγαστικό δάνειο. Το κράτος θα καλύπτει πλήρως το απαιτούμενο ενοίκιο εκ μέρους των φυσικών προσώπων. Οι υφιστάμενοι ιδιοκτήτες της κύριας κατοικίας ή οι συγγενείς τους πρώτου βαθμού θα μπορούν να επαναγοράσουν την κατοικία, μετά την πάροδο πέντε ετών, σε ευνοϊκή τιμή, κάτω του επιπέδου των τιμών αγορών. Φορέας υλοποίησης του σχεδίου είναι η ΚΕΔΙΠΕΣ και δικαιούχοι για ένταξη στο σχέδιο είναι:

1.         Λήπτες κοινωνικών παροχών, οι οποίοι είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις 31/12/2021 και τα οποία παρέμειναν μη εξυπηρετούμενα στις 31/12/2022, με εξασφάλιση την κύρια κατοικία αγοραίας αξίας μέχρι €250.000

2.         Όλοι οι αιτητές στα Σχέδια Εστία και Οικία, οι οποίοι αξιολογήθηκαν ως επιλέξιμοι αλλά μη βιώσιμοι με αγοραία αξία κύριας κατοικίας μέχρι €350.000, καθώς και

3.         όλοι οι αιτητές στα Σχέδια Εστία και Οικία, οι οποίοι εγκρίθηκαν για ένταξη στα σχέδια αυτά και στη συνέχεια η ένταξή τους τερματίστηκε.

Μετά την έγκριση του σχεδίου, το Υπουργείο Οικονομικών θα απευθύνει πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. 

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Το σχέδιο συνάδει, τόσο με την πολιτική της Κυβέρνησης για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο και με την πολιτική ενίσχυσης της προσιτής κατοικίας. Με το καινοτόμο αυτό σχέδιο για τα κυπριακά δεδομένα, προσφέρεται μια οριστική και δίκαιη λύση για εξόφληση στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων και προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών».

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναπέμψει τα άλλα τρία νομοσχέδια στην περίπτωση που η πρόταση του για τις εκποιήσεις δεν εγκριθεί από τη Βουλή, ο Εκπρόσωπος είπε «να αναμένουμε πρώτα, με σεβασμό προς τη νομοθετική εξουσία, το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση και στην αυριανή Ολομέλεια της Βουλής. Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι θα πρέπει να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα των περιστάσεων και αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων όλοι μας, εκτελεστική και νομοθετική εξουσία. Καλούμε τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις του τόπου να μελετήσουν το πακέτο μέτρων που η Κυβέρνηση δια μέσου του Υπουργείου Οικονομικών έχει διαβιβάσει κοντά τους. Την ίδια στιγμή, όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τυχόν εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών. Είναι μια κρίσιμη στιγμή, είναι μια κρίσιμη απόφαση που θα κληθεί να λάβει η Βουλή και είμαστε βέβαιοι, έχουμε εμπιστοσύνη στις πολιτικές δυνάμεις ότι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των αποφάσεων τους.

Θεωρούμε ότι μέσα από το πακέτο μέτρων που έχει παρουσιάσει το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και με μια επιπρόσθετη πρόταση νόμου που, όπως ενημερωθήκαμε, έχουν υποβάλει το ΔΗΚΟ, η ΔΗΠΑ και η ΕΔΕΚ, μπορεί να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των εκποιήσεων, ένα θέμα που ταλανίζει την οικονομία και την κοινωνία μας τα τελευταία δέκα χρόνια. Και αυτό θα διασφαλίσει τους ευάλωτους δανειολήπτες και την ίδια στιγμή την οικονομική αξιοπιστία και τη σταθερότητα της χώρας μας».

Ερωτηθείς για την πρόταση των τριών κομμάτων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι μια πρόταση η οποία μπορεί να συζητηθεί. Πρόταση που έρχεται να προστεθεί στις υπόλοιπες προτάσεις που πρότεινε το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι μια επιπρόσθετη πρόταση που αξίζει να συζητηθεί και την ίδια στιγμή θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι κάθε απόφαση που λαμβάνεται από τη νομοθετική εξουσία, ιδιαίτερα σε ένα ζήτημα που αφορά την πορεία της οικονομίας μας, θα πρέπει να γίνεται στη βάση συγκεκριμένων δεδομένων».

Ερωτηθείς για τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Ήταν η πρώτη συνάντηση της Κυβέρνησης, μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία ήρθε σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου με τον Γενικό Γραμματέα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε στον Γενικό Γραμματέα κατ΄ιδίαν την πρωτοβουλία που αναλάβαμε εμείς από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του Προέδρου για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και πώς αυτή μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και επανέλαβε την ετοιμότητα της πλευράς μας, τη βούληση της για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν σταματήσει στο Κραν Μοντανά. Την ίδια στιγμή, επανέλαβε την ισχυρή άποψη που έχουμε ότι ο διορισμός ενός απεσταλμένου από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών θα έχει μια πολύ υψηλή προστιθέμενη αξία και αναμένουμε αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Είμαστε έτοιμοι άμεσα να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τελικό ορίζοντα, πάντα εντός του συμφωνημένου πλαισίου, τη βιώσιμη και οριστική λύση του Κυπριακού».

Ερωτηθείς ποια ήταν η αντίδραση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «κατανοεί πλήρως τη χρησιμότητα της πρωτοβουλίας μας και επανέλαβε και ο ίδιος τη δική του βούληση για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς ποιες είναι οι πληροφορίες της Κυβέρνησης για την αντίδραση του Τούρκου Προέδρου σε σχέση με την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ήδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναμένεται σήμερα ή αύριο να έχει επικοινωνία και με τον κ. Μακρόν και με τον κ. Σολτς, και βεβαίως, και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος σήμερα θα έχει συνάντηση με τον κ. Ερντογάν. Να αναμένουμε να δούμε πώς θα ολοκληρωθεί αυτή η συνάντηση, ποια θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας. Αυτό που λέγαμε από την αρχή και θεωρούμε ότι έχει μια σημασία είναι ότι αυτή η Σύνοδος, όχι επειδή είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, αλλά επειδή χρονικά θα ήταν μια ευκαιρία να γίνουν οι πρώτες επαφές Ευρωπαίων εταίρων μας και του Έλληνα Πρωθυπουργού και των θεσμών, και θα ήταν μια πρώτη ευκαιρία για να γίνει μια πιο σωστή ανάγνωση των προθέσεων του νέου κυβερνητικού σχήματος στην Τουρκία. Διότι, ναι μεν μπορούμε να μιλάμε για μια επανεκλογή του κ. Ερντογάν, αλλά έχει σημασία ακόμη και η σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος. Αυτό που διαφαίνεται, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, μέσα και από τις επίσημες δηλώσεις της Τουρκίας είναι ότι θέτουν πολύ ψηλά στις προτεραιότητες τους τις ευρωτουρκικές σχέσεις, και είναι κάτι που εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία λέγαμε από την αρχή ότι θα πρέπει να το επιδιώκουμε φτάνει, πάντα, να τίθεται υπόψη από τη μεγάλη μας ευρωπαϊκή οικογένεια, και αυτή είναι η πραγματικότητα, το ζήτημα του Κυπριακού, γιατί –και αυτό το έχουμε αναφέρει και εμείς και Ευρωπαίοι ηγέτες, θυμίζω και την ομιλία της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου– το Κυπριακό είναι μια ανοικτή πληγή στην καρδιά της Ευρώπης».

(ΡΜ/ΝΓ/ΣΧ)