Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-07-2023 16:14

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου για την έγκριση κρατικών ενισχύσεων του Υπουργείου Γεωργίας

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το Εθνικό Πλαίσιο Χορήγησης Κρατικών Ενισχύσεων για την αντιστάθμιση ζημιών στον τομέα της γεωργίας, το Εθνικό Πλαίσιο Κρατικών Ενισχύσεων που αφορά την επαναδραστηριοποίηση πληγέντων αγροτών από πυρκαγιές, το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων για την πρόληψη ζημιών και για αποκατάσταση του παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από τα αγρινά, καθώς και συμπληρωματική εθνική ενίσχυση για στήριξη των γεωργών για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφορικά με το Εθνικό Πλαίσιο Χορήγησης Κρατικών Ενισχύσεων για την αντιστάθμιση ζημιών στον τομέα της γεωργίας, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρος Ξενοφώντος σημείωσε ότι το συγκεκριμένο πλαίσιο ίσχυε μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023 και το Υπουργείο Γεωργίας έκρινε ότι έπρεπε να συνεχιστεί και ως εκ τούτου υπέβαλε πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, την οποία και ενέκρινε στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών, οι οποίες δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το συγκεκριμένο σχέδιο προνοεί ότι θα αποζημιώνονται οι καταστροφές οι οποίες γίνονται από θεομηνίες ή ακραίες καιρικές συνθήκες και είναι ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναφορικά με το Εθνικό Πλαίσιο Κρατικών Ενισχύσεων που αφορά την επαναδραστηριοποίηση πληγέντων αγροτών από πυρκαγιές, ο κ. Ξενοφώντος τόνισε ότι έχει εγκριθεί το συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο αφορά αποκατάσταση ζημιών αλλά και του περιβάλλοντος έτσι ώστε να παρέχεται μια δίκαιη αποζημίωση στους ανθρώπους οι οποίοι επηρεάζονται από τις πυρκαγιές.

Για το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων για την πρόληψη ζημιών και για αποκατάσταση του παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από τα αγρινά, ο Υπουργός ανέφερε ότι το αγρινό, λόγω της μοναδικότητας του, θεωρείται σύμβολο για την Κύπρο και ορίζεται ως αυστηρά προστατευόμενο είδος στην κυπριακή νομοθεσία. Τα αγρινά προκαλούν ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες στις περιοχές που γειτνιάζουν με τα Δάση Πάφου και Τροόδους όπου διαβιούν, οπόταν το Υπουργείο Γεωργίας θεώρησε ορθό και λογικό να υπάρχει μια πρόνοια στις νομοθεσίες, έτσι ώστε να μπορούν να αποζημιώνονται όσοι επηρεάζονται από τις ζημιές.

Τέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την παραχώρηση πρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης συνολικού ποσού 310 χιλιάδων ευρώ, στο πλαίσιο του ειδικού Μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία (Μέτρο 22). Με την έγκριση της συμπληρωματικής εθνικής ενίσχυσης επιτυγχάνεται η άμεση ολοκλήρωση της καταβολής των ενισχύσεων στους δικαιούχους χωρίς οποιαδήποτε μείωση του ποσού ενίσχυσης. Από την εξέλιξη αυτή επηρεάζονται οι τομείς της σιτοκαλλιέργειας και της αιγοπροβατοτροφίας. 

(ΜΓ)