Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-08-2023 18:52

Τοπικό Σχέδιο Ακάμα – Πλαίσιο μέτρων ενίσχυσης της αναπτυξιακής δραστηριότητας στις Κοινότητες Ακάμα

Ενόψει της εφαρμογής των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα από την 1η Σεπτεμβρίου 2023, παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο από τους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ.κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου και Πέτρο Ξενοφώντος το πλαίσιο μέτρων και δράσεων ενίσχυσης της αναπτυξιακής δραστηριότητας των Κοινοτήτων Ακάμα.

Το πλαίσιο μέτρων διαμορφώθηκε από Ομάδα Εργασίας με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων Τμημάτων και Υπηρεσιών των εμπλεκόμενων Υπουργείων, υπό τον συντονισμό του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Σκοπός του πλαισίου μέτρων είναι η ενίσχυση της κοινωνικό-οικονομικής δραστηριότητας των Κοινοτήτων του Ακάμα, με τρόπο ώστε να δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στις επηρεαζόμενες Κοινότητες, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία του περιβαλλοντικού στοιχείου της περιοχής.

Το πλαίσιο μέτρων αποτελείται από συνολικά 11 δράσεις, ως ακολούθως:

  1. Παραχώρηση επιδότησης στους ιδιοκτήτες γης για πέντε χρόνια με βάση την έκταση, λόγω της συμβολής των τεμαχίων της υπαίθρου στην προστασία του τοπίου της περιοχής, καθώς και στη διατήρηση της βιοποικιλότητάς της. Το ποσό της εκταρικής επιδότησης θα ανέρχεται σε €60 ανά δεκάριο με οροφή τα €6.600.
  2. Σχεδιασμός και υλοποίηση βασικού οδικού δικτύου σε Οικιστικές Ζώνες.
  3. Σύσταση Τοπικού Συντονιστικού Γραφείου Ακάμα, με στόχο την ενίσχυση, την ενημέρωση, την υποστήριξη, τη δημιουργία συνεργειών και την ενδυνάμωση των Τοπικών Κοινοτήτων και του πληθυσμού με δράσεις, προγράμματα, έργα και την ανάπτυξη, ανάδειξη και προβολή της περιοχής, λειτουργώντας ως τοπικός αναπτυξιακός μηχανισμός.
  4. Δημιουργία Βιοτεχνικής Περιοχής στα διοικητικά όρια της Κοινότητας της Ίνειας.
  5. Αξιοποίηση από την Κοινότητα της Ίνειας του κόμβου εξυπηρέτησης επισκεπτών του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα στον Νότιο Κόλπο της Λάρας.
  6. Αξιοποίηση του θαλασσινού αλατιού στην περιοχή της Λάρας εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα από την Κοινότητα Ίνειας, βάσει όρων που θα τεθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
  7. Αξιοποίηση των Βράχων της Ίνειας για δραστηριότητες αναρρίχησης, βάσει όρων που θα τεθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
  8. Μελέτη για καταγραφή, αποτύπωση και ανάδειξη των στιγαδιών.
  9. Κάλυψη από το Κράτος μέρους των λειτουργικών εξόδων των κοινοτικών υποδομών/μουσείων των Κοινοτήτων Ακάμα για περίοδο 5 ετών.

10. Εξέταση της δυνατότητας δημιουργίας ή μετακίνησης Κτηνοτροφικής Περιοχής εντός των διοικητικών ορίων της Κοινότητας Νέου Χωριού.

11. Χρηματοδότηση αριθμού έργων κοινής ωφέλειας βάσει των αναγκών από τις Κοινότητες.

Τα προτεινόμενα μέτρα θα υλοποιηθούν με χρονικό ορίζοντα το 2028.

Με την υιοθέτηση των μέτρων ενισχύεται η κοινωνικό-οικονομική δραστηριότητα των Κοινοτήτων, επιτυγχάνεται η προστασία του περιβαλλοντικού στοιχείου και δημιουργούνται προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι Υπουργοί Εσωτερικών και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προέβησαν σε λεπτομερή ενημέρωση των Τοπικών Αρχών των επηρεαζόμενων Κοινοτήτων σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 28 Αυγούστου 2023, στην Κοινότητα Δρούσειας.

Για αναλυτικότερη περιγραφή των μέτρων ενίσχυσης, πατήστε εδώ.

(MKυ)