Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-09-2023 21:30

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος, εκ μέρους του ΠτΔ, στο 4o Φεστιβάλ Χαλλουμιού και Τραχανά, στο Μένοικο

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο Φεστιβάλ Χαλλουμιού και Τραχανά, στο Μένοικο, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος, λόγω άλλης ανειλημμένης υποχρέωσης, δεν κατέστη δυνατό να βρίσκεται εδώ μαζί μας.

Το Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται για τέταρτη φορά, τείνει να καθιερωθεί και να εξελιχθεί, χρόνο με τον χρόνο, σε θεσμό. Έναν θεσμό που στόχο έχει να προβάλει και να κάνει γνωστά στις νέες γενιές δύο μοναδικά, παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας, το χαλλούμι και τον τραχανά.

Η κοινότητα Μενοίκου, ως γεωργική περιφέρεια, αποτελεί εδώ και χρόνια σημαντικό θεματοφύλακα των παραδοσιακών προϊόντων της Κύπρου και κυρίως του χαλλουμιού και του τραχανά. Η καθιέρωση του ετήσιου φεστιβάλ, το οποίο προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες, αποτελεί τρανή απόδειξη της προσπάθειας της περιοχής να διαφυλάξει και να μεταλαμπαδεύσει την παράδοση που κληρονόμησε. Η ταυτότητα ενός τόπου είναι αναμφίβολα συνδεδεμένη και καθορισμένη από τα ήθη, τα έθιμα αλλά και τη γαστρονομική του κουλτούρα. Το χαλλούμι και ο τραχανάς είναι τα ζωντανά κειμήλια της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της κουζίνας του νησιού μας. Η παραγωγή τους απλή και συνάμα μοναδική.

Τον Οκτώβρη του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας την ιδιοτυπία και τη μοναδικότητα του προϊόντος μας, καταχώρισε την ονομασία Χαλλούμι στο μητρώο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Η καταχώριση αυτή αποτελεί τεράστιο επίτευγμα και μεγάλη επιτυχία για την Κυπριακή Δημοκρατία, την αγροτική οικονομία αλλά και γενικότερα την οικονομία του τόπου μας. Η καταχώριση προσδίδει πλέον ευρωπαϊκή αναγνώριση της προστιθέμενης αξίας του Χαλλουμιού. Πρωτίστως όμως συμβάλλει στη διασφάλιση της ποιότητάς του, καθώς και στην προστασία του από μιμητικά προϊόντα τα οποία μέχρι πρότινος σφετερίζονταν την ονομασία και τη φήμη του. Προϊόντα τα οποία δεν έχουν παραχθεί στην Κύπρο δεν μπορούν να κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή αγορά φέροντας την ονομασία Χαλλούμι.

Η ζήτηση του Χαλλουμιού από τις αγορές του εξωτερικού ακολουθεί αυξητική τάση. Οι εξαγωγές, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2023, ανήλθαν στα 111,8 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί στο 20,49% της αξίας των εξαγωγών κυπριακών προϊόντων. Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραγνωρίζουμε και να υποβαθμίζουμε τη σημασία της διατήρησης και διαφύλαξης της υψηλής ποιότητας του προϊόντος μας, η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με τα υψηλά επίπεδα ζήτησής του από τις αγορές. Η ποιότητα του Χαλλουμιού, όπως αναφέρεται και στις προδιαγραφές καταχώρισης, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του.

Φίλες και φίλοι,

Αδιαμφισβήτητα, η διαφύλαξη της ποιότητας και της αξίας του Χαλλουμιού απαιτεί συλλογική προσπάθεια τόσο από τους παραγωγούς του όσο και από τους παραγωγούς του γάλακτος. Στην προσπάθεια αυτή αρωγός θα είναι πάντοτε το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνεισφορά, αλλά και τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τομέας της αιγοπροβατοτροφίας στην Κύπρο, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την παροχή στήριξης και επιπλέον κινήτρων στους αιγοπροβατοτρόφους μας.

Σχεδιάσαμε Παρεμβάσεις που δίνουν κίνητρα για την αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος και τη βελτίωση των κτηνοτροφικών μονάδων. Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στις Παρεμβάσεις για «Επενδύσεις για εκσυγχρονισμό, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των συνολικών επιδόσεων και της βιωσιμότητας των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων», για «Επενδύσεις που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ευημερία των ζώων», και για «Επενδύσεις για επεξεργασία και διαχείριση κτηνοτροφικών αποβλήτων». Επιπλέον κίνητρα παρέχονται μέσω της Παρέμβασης για την «Εγκατάσταση νέων γεωργών» και στον τομέα της κτηνοτροφίας, ενώ η Παρέμβαση για την «Ευημερία των ζώων» αφορά και τους αιγοπροβατοτρόφους μας, καθώς πριμοδοτείται η ανάληψη δεσμεύσεων που προάγουν την καλή διαβίωση των αιγοπροβάτων.

Η Παρέμβαση για παροχή «Συνδεδεμένης Ενίσχυσης για τα αιγοπρόβατα», σχεδιάστηκε ώστε να παρέχει στους αιγοπροβατοτρόφους μία πρόσθετη εισοδηματική στήριξη. Η Παρέμβαση σχετίζεται με τον αριθμό των ζώων και με την ποσότητα παραγόμενου γάλακτος που παραδίδεται σε τυροκομεία και ομάδες παραγωγών, και λαμβάνει υπόψη τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές, ειδικότερα στις τιμές ζωοτροφών και άλλων εισροών στον τομέα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αλλά και εγώ ο ίδιος προσωπικά, είμαστε δίπλα στους Κύπριους γεωργοκτηνοτρόφους, έτοιμοι να αφουγκραστούμε τις ανάγκες και τους προβληματισμούς σας. Μόνο με συνεργασία, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας, που, δεν είναι άλλοι, από το να αναβαθμίσουμε τον κυπριακό αγροδιατροφικό μας τομέα, να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα των τοπικών προϊόντων και να αναζωογονήσουμε την ύπαιθρό μας.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το Χαλλούμι αποτελεί το «διαμάντι» των παραδοσιακών αγροτικών κυπριακών προϊόντων και τον πρωτεργάτη στη διάνοιξη δρόμων προς τις διεθνείς αγορές και για άλλα κυπριακά γεωργικά προϊόντα όπως ο τραχανάς.

Καλή διασκέδαση. Σας ευχαριστώ.

(ΜΓ)