Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-10-2023 15:54

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρος Ξενοφώντος προέβη σήμερα, 25 Οκτωβρίου 2023, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφορικά με την αξιολόγηση των κτηνοτροφικών περιοχών.

Ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για την έκθεση της Τεχνικής Επιτροπής, η οποία συστάθηκε με σκοπό την αξιολόγηση των κτηνοτροφικών περιοχών, ζωνών και εγκαταστάσεων και την υποβολή εισηγήσεων για συγκεκριμένα αποτελεσματικά μέτρα για αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται. Η συγκεκριμένη Επιτροπή πραγματοποίησε 346 επισκέψεις σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες και κατέγραψε τα προβλήματα που υπάρχουν και στη συνέχεια προχώρησε με την καταγραφή διαφόρων εισηγήσεων βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων.

Μεταξύ των εισηγήσεων της Επιτροπής υπάρχει εισήγηση για βελτίωση των υποδομών, κατασκευή κεντρικών σταθμών επεξεργασίας αποβλήτων, καθώς επίσης και εξέταση σχεδίου μετεγκατάστασης κάποιων οχληρών υποστατικών, τα οποία γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές. Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει την έκθεση της Επιτροπής και επίσης έχει εγκρίνει και δώσει οδηγίες στον Υπουργό Γεωργίας, έτσι ώστε να εξετάσει τις εισηγήσεις της Επιτροπής και να καταρτίσει σχέδιο δράσης με στόχο την υλοποίηση των εισηγήσεων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια είναι τα προβλήματα που εντοπίστηκαν από την έκθεση, ο κ. Ξενοφώντος απάντησε ότι αυτά είναι αρκετά και είναι η εγγύτητα στις κατοικημένες περιοχές, η οχληρία, η δυσοσμία που προκαλείται από τα υποστατικά εκτροφής ζώων ή την αποθήκευση υγρών και στερεών αποβλήτων, η έλλειψη υποδομών, η μη σωστή διαχείριση των αποβλήτων, η ύπαρξη κτηνοτροφικών υποστατικών, τα οποία δεν έχουν εξασφαλίσει άδειες, η κατασκευή κτηνοτροφικών υποστατικών με ευτελή και δυνητικά επικίνδυνα υλικά, η οπτική ρύπανση και σε ορισμένες περιπτώσεις η αδυναμία συμμόρφωσης με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας και οπωσδήποτε η στενή γειτνίαση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα και κίνδυνο στη βιοασφάλεια.

Σε άλλη ερώτηση για το ποιος θα κληθεί να καλύψει το κόστος για τυχόν έργα που θα πρέπει να γίνουν, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος τόνισε ότι ένα μεγάλο μέρος θα το αναλάβει το κράτος ενώ υπάρχουν και ειδικές πρόνοιες στους κρατικούς προϋπολογισμούς και στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο.

(ΜΓ)