Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-11-2023 11:13

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στη συνέντευξη Τύπου για την εκστρατεία με τίτλο «Προσέχω τις ζαχαροπαγίδες - Φροντίζω τον εαυτό μου - Ελαττώνω τη ζάχαρη»

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της έναρξης της εκστρατείας με τίτλο «Προσέχω τις ζαχαροπαγίδες – Φροντίζω τον εαυτό μου – Ελαττώνω τη ζάχαρη» που διοργανώνει η Παιδοδοντιατρική Εταιρεία Κύπρου, σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Οδοντιατρικό Σύλλογο και την Οδοντιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η εκστρατεία αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εφήβων, των γονέων και των εκπαιδευτικών για την επιβλαβή δράση της ζάχαρης στη στοματική αλλά και στη γενική υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες από την υπερκατανάλωση ζάχαρης προκαλούν μεγάλη ανησυχία παγκοσμίως. Αυτή η ανησυχία οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εκδώσει, από το 2015, συστάσεις ως προς την κατανάλωση ζάχαρης από παιδιά. Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η υπερκατανάλωση ζάχαρης στην παιδική και νεανική ηλικία, μπορεί να επιφέρει σοβαρές παθήσεις και ασθένειες στον οργανισμό, όπως η τερηδόνα, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και η καρδιοπάθεια.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, παρατηρείται υψηλό επίπεδο εμφάνισης τόσο της τερηδόνας όσο και της παχυσαρκίας, κατατάσσοντας, δυστυχώς, τη χώρα μας ανάμεσα στις πρώτες στην Ευρώπη στα θέματα αυτά. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η διατήρηση της υγείας του ανθρώπου αρχίζει από το στόμα και ότι η οδοντιατρική πρόληψη στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι μεγάλης σημασίας.

Ως Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, αναγνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Παιδοδοντιατρική Εταιρεία Κύπρου στην προάσπιση της υγείας των παιδιών και των εφήβων στην Κύπρο, καθώς και τη σημασία και την αξία του επιστημονικού αλλά και του κοινωνικού έργου που επιτελεί. Θεωρώντας την Εταιρεία ως σημαντικό συνεργάτη στις προσπάθειές μας να διαφυλάξουμε την υγεία των παιδιών και των νέων μας, στηρίζουμε τη δράση της, αξιοποιούμε την επιστημοσύνη των μελών της και επικροτούμε εκδηλώσεις που διοργανώνει, όπως η σημερινή. 

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, την έναρξη της οποίας σηματοδοτεί η σημερινή εκδήλωση, η Παιδοδοντιατρική Εταιρεία Κύπρου, σε συνεργασία με αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου μας, έχει αναλάβει την ετοιμασία έντυπου και ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού που θα διανεμηθεί στα σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών και των νέων για τις βλαβερές συνέπειες της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών και τροφών. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, του υλικού αυτού, προς όφελος όλων των μαθητών και μαθητριών μας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών από τα παιδιά και τους νέους μας, επιδιώκουμε την αποτελεσματική λειτουργία της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου Σχολικών Κυλικείων, ενώ, στο γενικότερο πλαίσιο των δράσεων μας, υλοποιούμε σειρά προγραμμάτων που προάγουν την ψυχική, πνευματική και σωματική τους υγεία.

Κλείνοντας, επιθυμώ να συγχαρώ και να ευχαριστήσω θερμά τους διοργανωτές της εκστρατείας που παρουσιάζεται σήμερα εδώ, όπως και όλους όσοι στηρίζουν τη σημαντική αυτή προσπάθεια. Ως Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, μέσα από τη στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια και αφοσίωση για τη θωράκιση του σημαντικού αγαθού της υγείας των παιδιών και των νέων μας.

ΙΠ