Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-11-2023 15:43

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης προέβη σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στη δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε τα ακόλουθα:

«Καλό μεσημέρι. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο με τίτλο: Ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023. Το νομοσχέδιο, όπως είναι γνωστό, αποτελεί μέρος της συνολικής δέσμης μέτρων της Kυβέρνησης που στοχεύει στην αντιμετώπιση του θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των εκποιήσεων και στην προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου ώστε, μεταξύ άλλων, να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του, καθώς επίσης να επιτευχθεί η κατάλληλη οργανωτική δομή και προϋποθέσεις διακυβέρνησης στη βάση καλών πρακτικών. Ειδικότερα, σκοπός του νομοσχεδίου είναι, μεταξύ άλλων, η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του βασικού νόμου ώστε, για σκοπούς αναδιάρθρωσης, να δύναται να οριστεί διαμεσολαβητής στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Πρώτον, σε τερματισμένη πιστωτική διευκόλυνση κατά την ημερομηνία εφαρμογής του τροποποιητικού νόμου. Οι χρεώστες μπορούν να αποταθούν στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο εντός έξι μηνών από την ημερομηνία εφαρμογής του τροποποιητικού νόμου. Δεύτερον, σε πιστωτική διευκόλυνση, η οποία πωλήθηκε σε εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων. Τρίτον, σε πιστωτική διευκόλυνση ύψους μέχρι 350 χιλιάδων ευρώ που εξασφαλίζεται από επαγγελματική στέγη.

Αποφασίστηκε, επίσης, η μεταρρύθμιση της υφιστάμενης δομής του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα ώστε να αποτελείται από επταμελές Συμβούλιο, που θα απαρτίζεται από τρεις εκπροσώπους Yπουργείων – δύο εκπροσώπους του Yπουργείου Οικονομικών και έναν εκπρόσωπο από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας –, τρεις εκπροσώπους των επιχειρήσεων του χρηματοοικονομικού τομέα, κατόπιν κοινής εισήγησης των συνδέσμων που τους εκπροσωπούν και έναν εκπρόσωπο των καταναλωτών, κατόπιν εισήγησης των συνδέσμων που εκπροσωπούν τους καταναλωτές.

Τέλος, αποφασίστηκε ο σαφής διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, καθώς επίσης και ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων του Βοηθού Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, αφού έτυχε της δέουσας νομοτεχνικής επεξεργασίας από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, θα κατατεθεί από τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής της πρότασης προς το Υπουργικό Συμβούλιο, στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφισή του σε νόμο.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα πρόταση του Υπουργείου Άμυνας, η οποία αφορά την υποστήριξη της συμμετοχής κυπριακών οντοτήτων σε κοινοπραξίες έργων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας και τη χρηματοδότηση ορισμένων από αυτές. Όπως είναι γνωστό, στις 29 Απριλίου  2021 ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας. Σκοπός του είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της στήριξης της συνεργασίας επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων, καθώς και η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών για την ανάπτυξη αμυντικών προϊόντων και τεχνολογιών.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας είναι διάρκειας επτά ετών από το 2021 μέχρι το 2027 και λειτουργεί με ετήσιες προσκλήσεις έργων. Η Kυβέρνηση υποστηρίζει κυπριακές οντότητες που συμμετέχουν σε προτάσεις έργων και αιτούνται την υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας με σκοπό όχι μόνο τη συνεργασία που επιτυγχάνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και τη σταδιακή ενίσχυση του εθνικού οικοσυστήματος έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα, ώστε να δύναται να προσφέρει τεχνολογικά αναβαθμισμένες λύσεις προς την Εθνική Φρουρά και ευρύτερα στους αρμόδιους φορείς ασφάλειας του κράτους.»

Στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της Πύλας, απάντησε: «Αναμένουμε. Είμαστε σε διαρκή επαφή με την ειρηνευτική δύναμη μετά τη μικρή παύση, η οποία ήταν αίτημα της ειρηνευτικής δύναμης. Αναμένουμε να επαναρχίσουν οι εργασίες σύμφωνα με τις πρόνοιες της συναντίληψης που έχει επιτευχθεί».

Σε παρατήρηση ότι είναι η τρίτη ημέρα που δεν εξελίσσονται τα έργα στην Πύλα, ο κ. Λετυμπιώτης πρόσθεσε: «Έχουν προκληθεί κάποια μικρής έντασης επεισόδια από χθες, τα οποία δεν έχουν συνεχιστεί. Έχει ζητήσει η ειρηνευτική δύναμη μια μικρή παύση των εργασιών. Εμείς τονίζουμε για ακόμη μια φορά ότι οι εργασίες, οι οποίες σας υπενθυμίζω έχουν ξεκινήσει στις 23 Οκτωβρίου και συνεχίζονταν κανονικά μέχρι προχθές, ήταν σύμφωνα και όπως προνοούνται με σαφήνεια στις πρόνοιες της συναντίληψης και αναμένουμε να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατόν. Αναμένουμε από την ειρηνευτική δύναμη να διασφαλίσει ότι θα μπορούν να συνεχιστούν οι εργασίες και ότι θα μπορεί να εκπληρωθεί η συναντίληψη στο σύνολό της».

Ερωτηθείς για το εάν είναι γνωστό το περιεχόμενο που έχει υπογραφεί μεταξύ Ηνωμένων Εθνών και τουρκοκυπριακής πλευράς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε: «Γνωρίζουμε τι προνοεί η συναντίληψη που έχουμε, που έχει επιτευχθεί μεταξύ εμάς και της ειρηνευτικής δύναμης και γνωρίζουμε και αυτό το οποίο έχουμε διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε εργασία δεν περιλαμβάνεται στις πρόνοιες της συναντίληψης μας με την ειρηνευτική δύναμη». Και πρόσθεσε: «Η δική μας ειλικρινής πολιτική βούληση από την πρώτη στιγμή που έχει επιτευχθεί αυτή η συναντίληψη είναι η ολοκλήρωση όλων των προνοιών της».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν υπάρχουν πληροφορίες κατά πόσον η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της συναντίληψης, ο κ. Λετυμπιώτης απάντησε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες. Ανέφερε ότι «η συναντίληψη έχει επιτευχθεί μετά από εντατικές και διεξοδικές διαβουλεύσεις, μετά από πρωτοβουλία της δικής μας πλευράς, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση, η οποία επιχειρήθηκε να προκληθεί μετά τα γεγονότα του Αυγούστου και ο λόγος που χαιρετίστηκε αυτή η συναντίληψη, αυτή η δική μας πρωτοβουλία, είναι γιατί όχι μόνον προνοεί εργασίες που είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, αλλά και γιατί θα μπορέσει να λειτουργήσει ως ένα παράδειγμα για το πώς θα μπορέσουμε να επιλύουμε κρίσεις μέσα από εποικοδομητικές προτάσεις. Εμείς είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που από την πρώτη στιγμή καλούσαμε και καλούμε την άλλη πλευρά με την ίδια πολιτική βούληση να εργαστεί προς την ολοκλήρωση της συναντίληψης. Η ειρηνευτική δύναμη είναι υπεύθυνη και αναμένουμε από την ειρηνευτική δύναμη να διασφαλίσει ότι θα εκπληρωθούν οι πρόνοιες της συναντίληψης στο σύνολό τους».

Ερωτηθείς εάν ενόψει της μετάβασης του Προέδρου στο Παρίσι υπήρξε κάποια εξέλιξη ή κάποια τηλεφωνική επικοινωνία με άλλον αρχηγό κράτους, απάντησε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών, καθώς και το Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως γνωρίζετε, βρίσκονται σε διαρκείς επαφές και με τις ηγεσίες των κρατών της περιοχής, αλλά και με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρωτοβουλία που έχει παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για απρόσκοπτη ασφαλή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με τελικό προορισμό τη Γάζα τυγχάνει αναγνώρισης ως προς την αναγκαιότητα, ως προς τη χρησιμότητα που αυτή μπορεί να έχει και εργαζόμαστε προς την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Αύριο, κατά τη διάσκεψη την οποίαν έχει συγκαλέσει ο Πρόεδρος Macron και έχει προσκαλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ένα από τα ζητήματα που ασφαλώς θα συζητηθούν είναι και η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον είχε προηγηθεί διαβούλευση με τα συγκυβερνώντα κόμματα σχετικά με το θέμα του Φορέα Εξωδικαστικής Επίλυσης Διαφορών ή αν θα οδηγηθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή και θα υπάρξουν περιπέτειες σχετικά με την υπερψήφισή του, δήλωσε «Αναμένουμε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων να εξετάσει όχι μόνο το τελευταίο νομοσχέδιο, αλλά το σύνολο της δέσμης μέτρων που θεωρούμε ότι για πρώτη φορά, στα πολλά χρόνια που συζητείται και ταλανίζει την κυπριακή οικονομία αλλά και τους δανειολήπτες το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των εκποιήσεων, για πρώτη φορά λοιπόν επιχειρείται μια ολιστική προσέγγιση, μια οριστική και ολιστική προσέγγιση που θα μπορέσει να λειτουργήσει ως ένα δίχτυ προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών και την ίδια στιγμή να μην αφήνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αν θέλετε, να μπορούν να ξεφεύγουν. Αναμένουμε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων μέσα από μια εποικοδομητική στάση, μέσα από μια νηφάλια προσέγγιση, να εξετάσουν τις κυβερνητικές προτάσεις αλλά και τις προτάσεις νόμου που βρίσκονται ενώπιόν τους το συντομότερο δυνατόν για να είμαστε σε θέση πριν από το τέλος του χρόνου να ολοκληρωθεί η συζήτηση».

Για το θέμα του απεσταλμένου και δεδομένου ότι φαίνεται να υπάρχει συναίνεση τουλάχιστον ως προς την ανάγκη διορισμού ενός ανθρώπου, ερωτηθείς εάν συνεχίζει να υπάρχει στο τραπέζι το όνομα της κας Bishop ή θα αναμένουμε κάποια άλλη πρόταση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε: «Να σας θυμίσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η δική μας πλευρά, έχει απαντήσει καταφατικά στην προσωπικότητα που ο Γενικός Γραμματέας έχει προτείνει εντός των πρώτων 24 ωρών. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής επίσημη ενημέρωση ότι γίνονται σκέψεις για διαφορετική προσωπικότητα, Άρα αναμένουμε και από την άλλη πλευρά να κάνει αποδεκτή την προσωπικότητα που ο Γενικός Γραμματέας έχει εισηγηθεί. Εμείς, αυτό το οποίο θα επαναλάβουμε για ακόμα μια φορά είναι να καλέσουμε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και την άλλη πλευρά να προχωρήσουν άμεσα στον διορισμό μιας προσωπικότητας, ενός απεσταλμένου για να μπορέσει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στη διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν τον ικανοποιεί η τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία και αν σε αυτή γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, καθώς επίσης και αναφορά για την Πύλα και το Βαρώσι, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε: «Βλέπουμε κάποια θετικά στοιχεία τα οποία θα αναφερθούν και στη δήλωση, η οποία θα εκδοθεί αργότερα το απόγευμα».

(ΑΣΠ/ΜΣ/ΕΠ)