Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-11-2023 18:42

Χαιρετισμός της Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη κατά την τελετή φωταγώγησης του Μακάρειου Νοσοκομείου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που για άλλη μια φορά βρίσκομαι ανάμεσά σας και απευθύνω χαιρετισμό σε μια όμορφή εκδήλωση όπως η σημερινή για τη φωταγώγηση του νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας που γιορτάζουμε σήμερα. 

Μια σημαντική εκδήλωση για να θυμίζει σε όλους την προωρότητα και την ανάγκη διασφάλισης της καλύτερης δυνατής θεραπείας και φροντίδας των πρόωρων νεογνών, καθώς και της αναγκαιότητας της αντίστοιχης στήριξης των οικογενειών τους. Παράλληλα όμως, αφού όλοι αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα της πρόληψης, τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων αλλά και του κοινού γενικότερα για την ανάγκη εγρήγορσης για μείωση των πρόωρων γεννήσεων στη χώρα μας. Ευχαριστώ τον Σύνδεσμο «Μωρά Θαύματα» και τη Διεύθυνση του Μακάρειου Νοσοκομείου για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μου παρέχεται να αναφερθώ στο θέμα της προωρότητας το οποίο περιλαμβάνεται στις στρατηγικές προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η Προωρότητα αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας που επηρεάζει εκατομμύρια οικογένειες παγκοσμίως κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τον ίδιο Οργανισμό, περίπου 15 εκατομμύρια νεογνά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο και ο αριθμός αυτός συνεχίζει να αυξάνεται.

Ο πρόωρος τοκετός, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας με τα πρόωρα νεογνά συχνά να χρειάζονται μακρά νοσηλεία, γεγονός που μπορεί να ασκήσει σημαντική κοινωνική, ψυχική και οικονομική πίεση στους γονείς.  Επηρεάζει όμως και επιβαρύνει επιπλέον τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Πρόκειται, επομένως, για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που χρήζει άμεσης συλλογικής δράσης.

Τα αίτια της πρόωρης γέννησης ενός παιδιού είναι πολλά, όπως οι επιπλοκές στη διάρκεια της κύησης, το βεβαρημένο μαιευτικό ιστορικό της μητέρας, η χρήση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οι πολύδυμες κυήσεις και άλλα. Υπάρχει όμως και μια νέα ομάδα πρόωρων νεογνών με αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για τα πρόωρα που προκύπτουν συνήθως μετά από προγραμματισμένες καισαρικές τομές ή από πρόκληση τοκετού πριν τη συμπλήρωση των 39 εβδομάδων κύησης. 

Η πρόληψη της Προωρότητας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη  με τη μείωση των καισαρικών τομών και οι ειδικοί καταδεικνύουν ότι απαιτούν πολύπλευρη προσέγγιση και διαχείριση. Ως προς τούτο, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και  με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυναικολογίας και Μαιευτικής (FIGO), ολοκλήρωσε πρόσφατα τη σύνταξη της νέας Στρατηγικής για την Προώθηση του Φυσιολογικού τοκετού και τη μείωση της προωρότητας στη χώρα μας. Η έγκριση της Στρατηγικής βρίσκεται ήδη στα τελικά στάδια και ελπίζω ότι σύντομα θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για τον συντονισμό και την καθοδήγηση των δράσεων όλων των εμπλεκόμενων ενδιαφερόμενων μερών με απώτερο στόχο να διασφαλίσουμε ότι όλες οι μητέρες στην Κύπρο θα απολαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα και τα παιδιά θα έχουν το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή τους.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό μου θα ήθελα να συγχαρώ τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) στο Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας και στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού,  για την καθημερινή μάχη που δίνουν για να σώζουν ζωές και να εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία, φροντίδα και στήριξη των πρόωρων νεογνών αλλά και των οικογενειών τους.

Συγχαρητήρια όμως οφείλουμε και σε όλους εσάς, τους υποστηρικτές των προσπαθειών μας.

Το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει και θα ενισχύει κάθε προσπάθεια που απευθύνεται στην προστασία και προαγωγή της υγείας των παιδιών μας, που αποτελούν το μέλλον της χώρας μας και είναι τα μικρά μας θαύματα.

(ΔΚ)